Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Volební průzkum STEM: Drtivé vítězství ANO, lidovci by se do Sněmovny nedostali

Aktualizováno -
4. února 2024
13:30
4. února 2024
13:08

Volby do Poslanecké sněmovny by v lednu vyhrálo podle volebního modelu agentury STEM opoziční hnutí ANO se ziskem 33,4 procenta hlasů. Druhá ODS by získala 13,2 procenta a třetí Piráti 11,3 procenta. Do Sněmovny by se dostaly ještě opoziční hnutí SPD s deseti procenty hlasů a STAN s podporou sedmi procent, právě pět procent potřebných pro vstup do dolní komory by mělo ještě hnutí TOP 09. Výsledky průzkumu dnes zveřejnila televize CNN Prima News. Z vládní pětikoalice (ODS, Piráti, STAN, TOP 09, KDU-ČSL) jsou na tom nejhůře lidovci, v lednovém volebním modelu skončili i za komunisty a sociální demokracií (SOCDEM).

Oproti poslednímu volebnímu modelu STEM z loňského listopadu si ANO polepšilo o dvě desetiny procentního bodu, občanští demokraté se vrátili na druhé místo, polepšili si zhruba o 1,5 procentního bodu. Piráti přeskočili v listopadu druhé SPD, v lednovém průzkumu zvýšili preference zhruba o procentní bod. Naopak SPD oproti listopadu dva procentní body ztratila. Mírně si polepšili Starostové, naopak TOP 09 si mírně pohoršila.

Těsně pod pětiprocentním prahem vstupu do dolní komory se nachází KSČM, která oproti předchozím volebním modelům posílila na 4,8 procenta. O něco hůře si pak vede SOCDEM (dříve ČSSD) s 3,1 procenta. Za nimi by skončili lidovci, podpořilo by je 2,7 procenta voličů, v listopadu to bylo 3,5 procenta.

Kdo po Čaputové? Matovič ohlásil kandidaturu pět minut před uplynutím lhůty

Agentura uvedla, že se co se týká sledovatelných trendů, tak od roku 2013 ubývá skalních fanoušků stran a čím dál častěji dochází k přelivům voličské podpory. Důvodem je podle výzkumníků i skutečnost, že se zpestřuje nabídka politických stran i hnutí. Ty se posléze shlukují do koalic, aby zabránily roztříštěnosti voličských základen a zpřehlednily nabídku na politickém poli.

Roste také skupina lidí, kteří se rozhodují až na poslední chvíli, komu dají svůj svůj hlas. „Těch není málo - 34 procent voličů netuší, komu by dali svůj hlas, pokud by nyní nastaly volby,“ podotkli autoři průzkumu.

Data pro model sbírala agentura STEM v druhé polovině ledna, zapojilo se 1092 respondentů.

Video  Koalice SPOLU jde do Evropy spolu: Společná kandidátka do eurovoleb  - ČTK
Video se připravuje ...

Volby by v lednu vyhrálo ANO. Volby by v lednu vyhrálo ANO. | Blesk:RENATA MATEJKOVA

UFO1 ( 9. února 2024 22:06 )

U KSČM je ideologie jasná, u ostatních není jasné nic, takže jsou nevolitelní, něco slibují,ale opak dělají

žanyn ( 7. února 2024 14:01 )

To by musel existovat nejaký její odpovědný vůdce.(Žeby Paroubek či Konečná?) A ten v dnešní trhem posedlých lidí neexistuje. Takového by dnes ona Církev mohla přímo prohlásit za svatého....

žanyn ( 7. února 2024 13:56 )

Ono Drtivé vítězství ANO není žádná výhra. Nejsou totiž žádná opozice a buďte si jisti, že svým narcisismem klidně umožní další vítězství petikolky. Nad 50% hlasů nikdy nedostanou, spíše budou ztrácet. Vždy%t nechtějí a nemají k sobě nikoho. A koalice odmítají. I ta jejich vystoupení jsou možná pravdivá, ale uboze bezzubá a bez viditelných výsledků. Politika se provádí v parlamentě s většinou a ve vládě. To už i Slováci pochopili....

RASPUTIN ( 5. února 2024 18:59 )

Ferdo ty jsi opravdu směšný srandista. Koukám na tvoje výplody opravdu smutně, asi takhle 😕 🙁 🙂 😃 😁 😁

RASPUTIN ( 5. února 2024 18:56 )

Je třeba posílit Stranu aby zavedla pořádek. 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa