Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Snadnější vyhazovy? Podle Pirátů krajní záležitost. Návrat do 19. století, bouří Středula

Autor: amb - 
3. února 2024
05:00

Velké změny už nechystáme, řekl Zbyněk Stanjura začátkem roku. Nyní se však hovoří ve změnách v zákoníku práce, které by mohly usnadnit výpovědi. Proti tomu se výrazně ohradili odboráři v čele s Josefem Středulou. „Za Piráty zásadně nesouhlasíme s návrhem na propouštění zaměstnanců zcela bez udání důvodu," napsala Blesku Olga Richterová a navrhuje trojnásobek běžného odstupného. Podle Pavly Pivoňky Vaňkové (STAN) by změna měla být provázaná i s Úřadem práce a lidovci se obávají zatížení dávkového systému. 

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) podpořil návrh NERV na volnější vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. V praxi by šlo třeba o výpovědi bez udání důvodu. Otázkou by byla výše odstupného. Odboráři nesouhlasí, naopak viceprezident Hospodářské komory Radek Jakubský nápad podpořil. 

„Chápu, že tím Josefa Středulu popudím, ale ano, zastávám ten názor, že někdy někteří zaměstnanci  – ale musíme si říct, že je to velmi nízké procento zaměstnanců – dokáží firmám škodit z různých důvodů, třeba osobních. Nebo v týmu nefunguje určitá chemie a snižuje to pak celkovou produktivitu. Tedy by to určitě prospělo, pomohlo a zjednodušilo život firmám,“ řekl v Událostech, komentářích Jakubský.

„Josef Středula se směje, protože to je naprostý nesmysl,“ oponoval mu šéf odborářů. „Navíc je to návrat do něčeho extrémně nebezpečného. Ale dřív, proč je to nesmysl – argumentace NERV je, že to pomůže trhu práce. Takže když propustíme nějaké problémové, tak jak tady tito problémoví pomohou nějakému růstu, když jsou problémoví? To nechápu. Ty problémové někdo přijme, oni budou lepší? To je naprostý nesmysl,“ pokračoval. A také odborář Roman Ďurčo pro Novinky uvedl, že proti těmto návrhům budou tvrdě postupovat.

Středula se obává, že by byli propuštěni i výborní pracovníci například kvůli hubatosti. Dotyční by se pak podle něj ani nemohli bránit u soudu. Potřebné argumenty nevidí ani v případě Dánska, kterým se NERV inspirovala.

„V Dánsku je úplně jiný systém, nemůžeme si takto vybírat rozinky a myslet si, že je to funkční, protože tam také jdete na trh práce a máte stoprocentní podporu.  Ale také tam máte úplně jinou mzdovou úroveň a úplně jinou kupní sílu než v České republice. To my vůbec nezohledňujeme, jenom se nám to takto líbí,“ rozohnil se Středula.

„Z tohoto pohledu to prostě není možné, jedná se o návrat do 19. století, aby někdo vyhazoval někoho jen proto, že se mu takto ráno špatně vstane a řekne si, tak já ho vyhodím a udělá to,“ dodal. Zaměstnanci by se podle něj ocitli v horším stavu. „Kdo říká, jak píše NERV, že nelze zaměstnance propustit, tak bych těm ekonomům doporučil, ať si nejdřív prostudují zákoník práce a pak o tom teprve něco řeknou. Některé nesmysly bychom vůbec neměli pouštět na svět, to je nebezpečí, které je neuvěřitelné,“ zakončil. 

V České televizi vedle něj seděl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Upřímně řeknu, pro mě tohle vůbec není téma na pořadu dne,“ reagoval. Zaměstnavatelé prý daleko více řeší třeba částečné úvazky, slaďování osobního a rodinného života, motivace lidí v důchodovém a předdůchodovém věku či zaměstnávání zdravotně postižených nebo cizinců. „Pojďme to zjednodušit, neházejme tam zbytečně klacky pod nohy… Toto je téma, které fakt není zásadní,“ zopakoval. 

Pekarová Adamová: Modernizace zákoníku práce je zcela nezbytná

Blesk Zprávy se zeptaly, jak to vidí další lidovci a koaliční politici. „Marian Jurečka na MPSV pracuje na zjednodušování příchodu zahraničních pracovníků. To chceme zacílit na vybrané země a na vybrané profese, které v ČR dlouhodobě chybí,“ řekl Michael Kohajda. Ostatně i přijímání zahraničních zaměstnanců bylo zmíněno v bodech NERV.

„Je důležité si uvědomit, že v současné době přehřátému trhu práce velmi pomáhá, že u nás našlo zaměstnání kolem 123 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Ti již v naprosté většině nedostávají podporu, naopak do našeho systému odvádí daně,“ řekl Kohajda a zdůraznil, že naopak ilegální migraci chtějí potírat ještě důkladněji.  

Proti modernizaci zákoníku práce lidovci nejsou, chtějí však vzít v potaz dostatečnou ochranu zaměstnanců, například rodičů s nemocnými dětmi, samoživitelek nebo seniorů, kteří by se tak mohli dostat do složité situace. „Pokud by tito lidé skončili bez práce, zbytečně zatíží náš dávkový systém, což není výhodné ani pro stát. MPSV proto konkrétní podobu případné novely konzultuje se zástupci zaměstnanců i zaměstnavatelů,“ sdělil Kohajda.

V zákoníku práce by se zaměřil na stejné body jako Jurečka, zmínil také rekvalifikace a snazší návraty rodičů do práce.

„Jestliže chceme urychlit hospodářský růst Česka, bez zpružnění trhu práce to nepůjde. Modernizace zákoníku práce je zcela nezbytná - obzvlášť nyní, v době dlouhodobě nízké nezaměstnanosti. Tato změna by s sebou přinesla především usnadnění nabírání nových zaměstnanců, kteří jsou v současnosti mnohdy opomíjeni třeba právě z důvodu obavy zaměstnavatele o komplikace s jeho případným propouštěním. Ať už se jedná o mladé ženy, rodiče malých dětí či starší lidi v předdůchodovém věku,“ reagovala pro Blesk Zprávy předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Jsem přesvědčen, že český trh práce by si zasloužil být flexibilnější. Jako inspirace mohou posloužit dánský nebo německý model, které dokazují, že efektivnější fungování trhu práce se vůbec nemusí vylučovat s garantovanými sociálními jistotami. Pro snadnější výpovědi určitě jsem, současný systém je značně zkostnatělý, což ve své zprávě konstatuje i NERV. Samozřejmě by měl být zachován vyrovnaný vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, rozhodně by se neměla jedna strana stávat rukojmím druhé. Předpokládám, že i tato agenda bude na pořadu dne při diskusi o zefektivnění českého pracovního trhu,“ napsal Blesku Pavel Staněk (ODS). 

Piráti a STAN: Ano, ale…

Piráti jsou sice pro „flexicurity“ podle dánského nebo také holandského vzoru, ale zdůrazňují, že se s tím musí pojit i vyšší sociální ochrana zaměstnanců. Taková ochrana však podle Pirátů není a nebude dostatečná, dokud nebude dotažen dávkový a sociální systém, který zaměstnance chrání a i motivuje, jak uvádí právě i NERV. 

„Vyšší flexibilitu tedy jako princip podporujeme, ale za Piráty zásadně nesouhlasíme s návrhem na propouštění zaměstnanců zcela bez udání důvodu. Je to krajní záležitost, která by musela být zároveň vykompenzována výrazně vyšším odstupným, například na úrovni trojnásobku běžného odstupného. Pro velkou část zaměstnanců by se jednalo o 6-9 měsíčních platů,“ napsala Blesk Zprávám Olga Richterová. Připomněla, že české zaměstnance chrání například proti diskriminaci i mezinárodní úmluvy.

Trh práce je podle ní nicméně zatuhlý. Pokud by se rozhýbal, byl by to první krok k nastartování české ekonomiky. Cestu vidí v zajištění péče o děti pro rodiče, kteří chtějí pracovat, a pokud by se i ve státní správě podpořily částečné úvazky, do práce by se podle ní mohly vrátit až statisíce lidí. Stát i firmy by podle Richterové vydělaly rovněž na kvalifikovaných zahraničních zaměstnancích a oddlužení lidí v exekucích, což rovněž zmiňuje i NERV. Tím by se minimalizoval vliv šedého tru práce.

„Chceme o tom v koalici ještě určitě jednat. Pokud by se takový systém měl zavést, musí byt současně nastavené funkční propojení s ostatními částmi novely a provázané s opatřením v podpoře zaměstnanosti na Úřadu práce,“ uvedla za STAN Pavla Pivoňka Vaňková.

Z toho, co dotazovaní politici nezmínilli, NERV v kapitole „Trh práce“ zmiňuje další opatření, například zdravotní prevenci, snížení odvodů z jiných mezd, snížení počtu vězňů či vyšší šanci na úspěšnější život dětí z dětských domovů. 

Opozice: Není to fér! 

„Zvedení výpovědi bez udání důvodů, samozřejmě s vyšší kompenzací, respektive odstupného pro zaměstnance je nezbytný předpoklad pro flexibilnější trh práce. Zaměstnavatelé tím dosáhnou větší pružnosti například při hospodářských cyklech, výkyvech zakázek a jiných změnách. Mezi další diskutované změny patří například prodloužení zkušební doby na čtyři, respektive na osm měsíců u vedoucích zaměstnanců, možnost opakování doby určité pro zástup nepřítomného zaměstnance, anebo samorozvrhování pracovní doby u dohod i v pracovním poměru," napsal Blesk Zprávám ředitel Unie zaměstnavatelských svazů Jiří Horecký. 

Opoziční politici s otázkou snazších výpovědí nesouhlasí. „Nesouhlasím s možností výpovědi bez udání důvodů. Pokud někdo lidi zaměstnává, musí umět zdůvodnit, pokud se chce s někým rozloučit. To k tomu prostě patří a je to tak fér!“ uvedl předseda pražského ANO Ondřej Prokop na X. 

Podle exministryně financí tady za delší provaz tahají uchazeči o nedostatková zaměstnání. „Výpovědi bez udání důvodu by skutečně problémy našeho trhu práce nijak neřešily, ba právě naopak,“ řekla pro Echo24

Video  Ústavní soud smetl výtky ANO k valorizaci penzí. Jurečka a Stanjura si verdikt pochvalovali.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Uživatel_5522193 ( 4. února 2024 00:42 )

Zase tě škrtli protože jsi vulgární viď hoffle 😁

RASPUTIN ( 3. února 2024 19:49 )

Kapitalismus v plné parádě, snad současná vláda přijme i zákon umožňující střílet do stávkujících jako za T.G. Masaryka. 👍

jajas ( 3. února 2024 16:35 )

👍 👍

Uživatel_5522193 ( 3. února 2024 14:52 )

Ty protože kecáš pořád to samé Babisiz😅

Uživatel_5522193 ( 3. února 2024 14:51 )

No jo nebo taky nesympatického šéfovi nebo dosadit něčího známého víš hoffle mince mě dvě strany, bohužel je to přímo lákavé na zneužití 😩

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa