Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala: S Rakušanem jsme „výhrůžné“ video řešili. Jurečka je dobrý ministr, zvažoval i odchod z politiky

  • Video se připravuje ...
    Autor: simao - 
    28. 1. 2024
    05:00

    Do nitra koalice Spolu i k hádkám s opozicí ve Sněmovně přivedly dotazy v pořadu Ptám se, pane premiére Petra Fialu (ODS), který byl ve čtvrtek opět hostem pořadu Blesku. Omluvil se Marian Jurečka (KDU-ČSL) dostatečně za večírek po střelbě na Filozofické fakultě? Co premiér říká na poněkud výhrůžný vzkaz Víta Rakušana (STAN), že je ve druhé půlce třeba přitvrdit a dělat méně kompromisů? A jaké jsou ambice Spolu pro eurovolby? A tlačila ODS na „zaříznutí“ Miroslava Kalouska, který na společné kandidátce nebude?

  • 1.Reakce na Rakušanovo video

    Rukavičky dolů, mezi vládními koaličními partnery nastal čas i na výměnu názorů přes sociální sítě? Alespoň tak se to jevilo poté, co šéf STAN Vít Rakušan přišel s videem, ve kterém vzkazoval, že jeho hnutí musí přitvrdit, přestat hrát při zdi a nepřistupovat už tolik na kompromisy. Sypal si i popel na hlavu - kvůli zklamání důvěry mnohých a tomu, že řada lidí podle něj vůbec nerozumí tomu, co vláda dělá.

    Ve videu dostal Rakušan i přímý dotaz, zda to už řešil s Petrem Fialou (ODS). Slíbil, že to premiérovi řekne. A skutečně. Mluvili o tom spolu.

    „Já jsem se o tom krátce bavil s panem vicepremiérem, já bych to nijak nepřeceňoval. STAN to nakonec interpretoval jako určitou míru sebekritiky. Je nepochybně potřeba pracovat na komunikaci, na srozumitelnosti. No a jaké se volí metody kampaně, to už jako je na každé politické straně,“ uvedl Fiala ve studiu Blesku.

    Fiala: Kompromis je důležitý nástroj

    Že chce Rakušan dělat méně kompromisů? „Pro mě nikdy nebyl kompromis cílem, to není tak, ale kompromis je strašně důležitý nástroj toho, abychom vůbec mohli dělat nějakou politiku. V České republice voliči nerozdávají karty tak, že dají nějaké straně většinu - pak nemusí dělat kompromisy, musí zas dělat kompromisy uvnitř své strany, ale prostě nemusíte dělat kompromis a prosazujete politiku, na kterou vám dali voliči mandát. Já bych řekl skoro naštěstí v České republice se to nikdy neděje a musíte vytvářet koaliční vlády. Princip koaliční vlády je dobrý kompromis, jinak to nejde. Takže mým úkolem je do značné míry se snažit o to, aby z průsečíku těch pěti stran a jejich zájmu, legitimních zájmů, jejich programu, s kterými kandidovaly ve volbách, aby vznikl dobrý kompromis, ale ne pro těch pět stran, to taky, ale dobrý kompromis pro občany České republiky,“ pokračoval Fiala.

    Důležité je tak pro premiéra, že se dokáží i v pětikoalici dohodnout. „Mluvím s voliči a vlastně mi to říkají, že oni nás nevolí proto, abychom se v té vládě hádali, oni nás volí proto, abychom se domluvili, abychom dokázali prosadit aspoň něco z toho, co jsme jim slíbili,“ dodal Fiala.

    Video  Rakušan na videu: Zklamali jsme řadu lidí, musíme přitvrdit. Fialovi to řeknu  - Facebook - V. Rakušan
    Video se připravuje ...

  • 2.Jurečka zvažoval odchod z politiky

    I tentokrát měli čtenáři Blesku možnost ptát se Petra Fialy přes formulář na Blesk.cz. „Pane premiére, opravdu si myslíte, že je správné, aby několik stovek metrů od místa, kde umírali lidé, vesele váš místopředseda a vysocí státní úředníci projídali a propíjeli peníze vybrané z daní nás všech?“ tázal se Fialy čtenář Petr Šedivý.

    Dotaz směřoval na vánoční večírek na ministerstvu práce a sociálních věcí, který i za účasti vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) pokračoval do ranních hodin navzdory tragické střelbě na Filozofické fakultě. Sám Jurečka přiznával, že odcházel v půl čtvrté... A následně navíc o celém večírku značně mlžil.

    „Není to správné, řekl jsem to já hned a řekl to i pan místopředseda vlády. Je to chyba a je to velká chyba. Já jsem to s Marianem Jurečkou opakovaně řešil a musím říct, že pan místopředseda byl z toho velmi špatný. To skutečně není tak, že by to bagatelizoval nebo si to neuvědomoval, mimo jiné i to pro mě bylo velmi podstatné. A zvažoval všechny varianty až po odchod z politiky. Ale nakonec se rozhodl, - a já si myslím, že to rozhodnutí je dobré - že se k tomu postaví čelem, omluví se a zůstane v té funkci ministra a místopředsedy vlády,“ líčil ve studiu Blesku Fiala.

    „Já musím říct, že Marian Jurečka je skutečně dobrý ministr práce a sociálních věcí. Zvládl enormní tlak, který na to ministerstvo byl,“ míní premiér.

    Ať je to u lidovců co nejrychleji stabilní, doufá Fiala

    U lidovců to přitom dál vřelo, přesto Jurečka uhájil důvěru celostátní konference a sjezd se uskuteční až na podzim.

    „Samozřejmě, že mi záleží na tom, aby situace u našeho koaličního partnera, teď myslím nejenom vládního, ale i v rámci koalice Spolu, čili takového úzkého koaličního partnera, aby byla rychle stabilizována, aby bylo jasné, kdy bude sjezd a jak to je s vedením, protože to je pro nás důležité pro spolupráci koalice Spolu. Kandidujeme společně třeba teď v evropských volbách, čekají nás další volby krajské, senátní, další rok potom volby do Poslanecké sněmovny, takže přeji si, aby ta situace byla co nejrychleji stabilní a jasná,“ dodával Fiala.

  • 3.Eurovolby bez Kalouska

    Fiala komentoval i blížící se eurovolby a jinou roztržku v rámci koalice, kdy část TOP 09 volala po nominaci Miroslava Kalouska na společnou kandidátku Spolu, ale vedení Topky nakonec těmhle snahám učinilo jasnou přítrž.

    „Primárně to, kdo je na kandidátce, je věc těch jednotlivých politických stran a pak to samozřejmě musí taky dávat nějaký celek a ti, co jsou na té kandidátce, musí ve finále vytvářet nějaký tým a musí věřit i tomu projektu koalice Spolu,“ uvedl pro Blesk Fiala. Odmítl však komentovat, zda to byl i on sám, kdo se kolem nominace Kalouska vložil aktivně do dění a zda řešil třeba s Markétou Pekarovou Adamovou Kalouskův „zářez“.

    8 mandátů jako úspěch pro Spolu

    Co by považoval Fiala za úspěch pro Spolu v eurovolbách? „S těmi mandáty se to těžko počítá, protože záleží hrozně na tom, kolik subjektů překročí tu hranici 5 %, ale když dám dohromady současné mandáty koalice Spolu, tak bych považoval za dobré, kdybychom je obhájili, to znamená, kdybychom získali osm mandátů. To, že to jednoduché nebude, to nijak netajím,“ připustil Fiala. 

    „I jako politolog vím, že toto je zrovna typ voleb, kdy voliči často, teď nemyslím Českou republiku, obecně upřednostňuji opoziční strany z různých důvodů, takže bude hrozně záležet na tom, jak budeme přesvědčiví, bude záležet na více faktorech. Obávám se, že současná opozice z toho bude chtít udělat zase něco jiného, než co ty evropské volby jsou, a bavit se o vnitropolitických otázkách. Já se toho neobávám, ale bude to trošku matoucí potom pro voliče, ale přesto si myslím, že máme velkou šanci uspět. Pro mě je a na to míříme, je důležité, abychom se snažili vyhrát, pokud možno i tyto volby vyhráli a odrazili nápor populistů,“ doufá Fiala.

    Video  Kalousek v Hráčích: O případném návratu do politiky, chybách současné TOP 09, o Schwarzenbergovi i nepravomocném trestu pro Feriho  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
    Video se připravuje ...

  • 4.Opoziční obstrukce

    Fiala ve studiu Blesku komentoval i desítky hodin dohadů v Poslanecké sněmovně o korespondenční volbě mezi pětikoalicí a opozicí. Označil je za nepochopitelné a absurdní. 

    „Já respektuju obstrukce a právo menšin, ale musí to mít jako nějaké hranice. A třeba obstrukce je mimořádný nástroj, to má prostě opozice použít jenom třeba jednou, dvakrát za volební období, když chce opravdu zdůraznit, že něco je absolutně proti tomu, jak si představuje další vývoj společnosti, ale my jsme svědky toho, že ta Sněmovna je ochromována pořád. Vždyť ta dnešní opozice nedovolí ani schvalování programu,“ postěžoval si Fiala.

    „Já jsem přesvědčen, že se máme věnovat jiným věcem, máme se o ně pohádat, máme se střetnout. To je princip demokracie věcně se pohádat a máme dosáhnout nějakého výsledku, který řeší problémy, které skutečně lidé pociťují,“ doplnil Fiala.

    Video  Fiala v Blesku o důchodech, atmosféře v koalici, hádkách s opozicí i euru  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Aleš Čeněk ( 14. dubna 2024 12:45 )

než nastoupil, zlikvidoval férového policejního prezidenta, obsadili uřady svými lidmi,

zrušil weby , kdo dá komentář na FB přijdou pánové z kriminálky až do domu předvolat k podání vysvětlení - zastrašování,

vykradli nám naše kapsy -

jak ještě chce přitvrdit na lidi se svým šifrovaným telefonem který je typický pro korupční prostředí v čr a s novodobou StB, o které prohlásil, že z ní nebude mit radost proruská pátá kolona?

A kdo chodí oblbovat naše děti do škol? Prezident Pavel to byl, pátá kolona se buduje tak, že se vychovávají naše děti.

Táhni Rakušane.

jajas ( 29. ledna 2024 20:36 )

" Soudci protestují proti zpomalení růstu platů. Část se chce bránit žalobami". Český rozhlas, 29.1.2024

V lednové výplatě měli dostat víc peněz – vláda ale rozhodla, že platy ústavním činitelům letos neporostou tak rychle, jak by měly. Kromě vrcholných politiků se to týká také soudců a státních zástupců. A právě ti proti pomalejšímu růstu platů protestují. V otázce platů soudců ale nejde pouze o peníze. Materiální zajištění mají zajišťovat nezávislost soudů."
Tak hlavně ta "nezávislost" soudů se nedá zaplatit, protože neexistuje. Vypadá to, že se soudci budou "soudit" a tak si sami sobě "vysoudí" vyšší platy....na ně důchodci prostě nemají! 😃

jajas ( 29. ledna 2024 17:53 )

Na seznam médium je nový článek o tom, jak se mají čeští důchodci a dokazuje, že opět Fiala lže, jako když tiskne. 👎
Čánek má nadpis:"Čeští důchodci už nemají 10. nejlepší životní úroveň na světě, loni přišel nepříjemný pád dolů."
Takže Fiala se vlastně chválí výsledkem z roku 2022, kdy byly důchody vypláceny podle zákona pokynů Babišovy vlády. A za rok 2023 se pod "vedením" strašně potřebného a pracovitého Jurečky důchody smrskly...přestože se Fiala stále chlubí, jak se o důchodce starají. Z článku vybírám:

Pozitivní trend ostatně ukazuje i zmiňovaný žebříček. Čeští důchodci byli ještě v roce 2018 na 16. místě a postupně se pozice zlepšovala až na zmiňované na 10. místo v roce 2022:

Rok 2018: 16. místo
Rok 2019: 15. místo
Rok 2020: 14. místo
Rok 2021: 14. místo
Rok 2022: 10. místo

Zde je ovšem nutné dodat, a to pro média i pana premiéra, který „neměl možnost sledovat detaily“, že vyšel už i žebříček za rok 2023, a tam se Česko překvapivě propadlo až na 18. místo. Docela velký sešup během jednoho roku.

A co tedy poslední vydání žebříčku konkrétně říká o Česku? Na úvod třeba toto: „Výsledky země klesají téměř ve všech dílčích ukazatelích, přičemž největší relativní pokles zaznamenal dílčí index Finance v důchodu, kde Česká republika klesla z 15. na 23. místo.“

Jirik-ta ( 29. ledna 2024 04:53 )

Co by kdyby: Morava získala samostatnost na čt2 29.01.2024, 12:15
Jak by se žilo v samostatném moravském státě, kdyby Morava získala v roce 1991 samostatnost? Jak by se Moravané vypořádali s češtinou, češstvím a s Čechy? (2011)

Jirik-ta ( 28. ledna 2024 22:21 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa