Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Blesk tlapky vyhrály soud s chovatelkou koček. Zatím jí nemusí platit ani se omlouvat

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
7. února 2024
05:00

Žaloba v plném rozsahu zamítnuta. Takový je verdikt soudu prvního stupně v případu reportáží Blesk tlapek o mainských mývalých kočkách z chovatelské stanice Violetty Dosedělové, která se cítila reportážemi poškozena. Žádala proto po redakci jejich odstranění, omluvu a peníze za nemajetkovou újmu. Rozsudek zatím není pravomocný.

Reportáže vznikly na základě podnětů čtenářů, kteří poukazovali na problémy svých koček zakoupených od této chovatelky. Podle nich byla jejich zvířata vážně nemocná, některé kočky dokonce uhynuly nebo musely být utraceny.

Lék u nás není schválen, paní Žaneta si ho musela opatřit v zahraničí Lék u nás není schválen, paní Žaneta si ho musela opatřit v zahraničí | Jana Ulrichová

Nešťastní majitelé

Po reportáži s Žanetou Podsklanovou, která utratila za léčbu nemocného kocoura z chovu Violetty Dosedělové desetitisíce korun, se ozvalo redakci několik dalších nešťastných majitelů.Shodně popisovali zdravotní problémy zvířat, které dokládali veterinárními zprávami a dalšími dokumenty, stěžovali si i na špatnou komunikaci s chovatelkou a její neochotu problémy řešit.

Vše zamítnuto. Prozatím

Violetta Dosedělová ale všechna tvrzení majitelů zvířat, kteří se na Blesk tlapky obrátili, odmítla. V písemném vyjádření uvedla, že její chov je v pořádku, a to i z pohledu kontrol, a připojila fotografie nových voliér s krásnými kočkami. Na redakci pak následně podala žalobu, ve které žádala, aby se „redakce zdržela do budoucna některých výroků uvedených v článcích, které se jí týkají, aby byly odstraněny články a videa pojednávající o celé kauze, a také, aby se jí redakce omluvila za nepravdivé údaje a zaplatila za způsobenou nemajetkovou újmu požadovanou částku.“ Po redakci žádala odškodnění ve výši sto tisíc korun. Soud pro Prahu 7, který se případem zabýval, ale žalobu v těchto dnech v plném rozsahu zamítl.

Tyto fotografie ze své chovatelské stanice poslala Violetta Dosedělová Blesk tlapkám Tyto fotografie ze své chovatelské stanice poslala Violetta Dosedělová Blesk tlapkám | archiv Violetty Dosedělové

Případ tím nekončí

Rozhodnutí, které u pražského soudu padlo, není ale ještě definitivní. Není dosud pravomocné, a tak je možné, že se celý případ potáhne dál. „Nyní čekáme na písemné odůvodnění verdiktu. Violetta Dosedělová se proti němu může odvolat,“ řekla reportérka Kateřina Bokrová Lang. Pokud se chovatelka proti zamítavému rozsudku odvolá, poputuje případ k Městskému soudu v Praze.