Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mám vše v pořádku, tvrdí kritizovaná chovatelka koček. Z chovatelského klubu ji vyhodili

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
17. března 2023
07:20

Se stížnostmi na nemocné kočky, z nichž některé zemřely nebo musely být utraceny, se obrací na Blesk tlapky další lidé. Všechny pocházely z jesenické chovatelské stanice Fidelity Feline Violetty Dosedělové, která tvrdí, že její chov je v pořádku. Podle jednatelky pardubické organizace svazu chovatelů to ale není pravda.

Blesk tlapky chovatelku nezastihly ani na jedné z adres, kde se má zdržovat, oslovily ji proto písemně. Na otázky neodpověděla, místo toho poslala fotografie jako z katalogu, které mají dokládat, jak krásně se u ní kočky mají. Poslala také vyjádření Krajské veterinární správy, která u ní byla na kontrole letos v lednu a nic závadného neshledala, a negativní výsledek testu na trichomonu, vzácného parazita, se kterým bojovaly některé kočky z jejího chovu.

Tyto fotografie ze své chovatelské stanice poslala Violetta Dosedělová Blesk tlapkám. Tyto fotografie ze své chovatelské stanice poslala Violetta Dosedělová Blesk tlapkám. | archiv Violetty Dosedělové

Problémy už před lety

Podle Moniky Netolické, jednatelky pardubické organizace klubu chovatelů koček, ale není všechno zlato, co se třpytí. Violettu Dosedělovou poznala před 4,5 lety v době, kdy byla členkou jejich klubu. „Ze začátku s ní problémy nebyly. Postupem času ale na ni začaly chodit stížnosti, na její chování, hlavně na to, že s majiteli nekomunikuje, když jsou kočky nemocné. Chtěli poradit nebo zvíře reklamovat, ona ale přestala v ten moment fungovat,“ řekla.

Tohle viděly reportérky ve dvoře domu, kde má chovatelská stanice Fidelity Feline oficiální sídlo. Dům vypadá opuštěně, na dvoře jsou ale psi na volno i v kotcích. Tohle viděly reportérky ve dvoře domu, kde má chovatelská stanice Fidelity Feline oficiální sídlo. Dům vypadá opuštěně, na dvoře jsou ale psi na volno i v kotcích. | Jana Ulrichová

Kontrola? Fraška

V té době zveřejnil jeden z dělníků, který u chovatelky pracoval, video, kde byly vidět kočky v naprosto nevhodných podmínkách. Zástupci organizace proto vyrazili k chovatelce na kontrolu. „Byla to fraška. Předem jsme se museli ohlásit, a tak měla čas se na kontrolu připravit. Všechno tam vonělo novotou, nové voliéry, ve kterých se kočky bály, bylo vidět, že jsou v nich poprvé. Samozřejmě nás nepustila všude. Ukázala nám jen část zvířat, o zbytku tvrdila, že jsou u sestry v Itálii a u přítele v Praze,“ popsala s tím, že stejným způsobem se lze připravit i na kontroly veterinářů.

Vyloučení a přesun

Violetta Dosedělová byla nakonec z pardubického klubu chovatelů vyloučena. Důvodem byly chybějící doklady, neplacení členských poplatků a také falšování razítek na krycích listech. V žádné další české organizaci už neuspěla, a tak se se svým chovem papírově přesunula do polské organizace, odkud životní podmínky nebo zdraví koček nikdo nekontroluje.

Jednatelka pardubické základní organizace klubu chovatelů koček Monika Netolická Jednatelka pardubické základní organizace klubu chovatelů koček Monika Netolická | Jana Ulrichová

Pochybení nepřipouští

Chovatelka žádné pochybení nepřipouští. „Zasílám fakta v reálném čase, tedy fota, jak moje chovatelská stanice vypadala téměř před čtyřmi lety, zároveň fota a protokol cca měsíc staré před uveřejněním vaší reportáže, kdy u mne byla kontrola Státní veterinární správy,“ napsala. Přidala i fotografie svých koček s dodatkem: „Snad budete nacházet kočky ve všech množírnách, které vypadají takto."

Tyto fotografie ze své chovatelské stanice poslala Violetta Dosedělová Blesk tlapkám. Tyto fotografie ze své chovatelské stanice poslala Violetta Dosedělová Blesk tlapkám. | archiv Violetty Dosedělové

Negativní test

Chovatelka dnes popírá i fakt, že její zvířata trpěla nebezpečným a vzácným vnitřním parazitem trichomona foetus, na nějž není v Česku schválený lék. Blesk tlapkám poslala veterinární zprávu s negativním výsledkem. Podle Moniky Netolické ale není takový test průkazný. „Záleží na tom, kolik odběrů dělala a z kolika vzorků. Když vyberu tři nebo čtyři, tak to nenaměřím. Je to opravdu strašně ojedinělé, já skutečně neznám nikoho, kdo by tady na to musel testovat,“ řekla.

Zobrazit celou diskusi