Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ani po pěti letech případ nekončí. Tyranka psů Wastlová se odvolala, rok a půl vězení není jistý

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
3. března 2023
08:57

Na 1,5 roku do vězení za týrání zvířat poslal v lednu plzeňský soud množitelku čivav Ivu Wastlovou (53), která v bytě v Plzni a v nedalekém Sedlci držela v otřesných podmínkách stovku čivav. Případ tím ale nekončí, Wastlová i státní zástupce se nyní odvolali. Rozhodovat proto bude krajský soud.

Wastlová množila převážně čivavy, ale i jezevčíky a jejich křížence. Měla je zavřené v klecích vyskládaných na sobě, v každé z nich se tísnilo hned několik psů najednou. Živořili ve špíně, granule i vodu měli znečištěné výkaly a močí. Některá zvířata byla slepá. Chov byl navíc promořený smrtelnou parvovirozou.

Iva Wastlová přihlížela exhumaci těl mrtvých zvířat, která její "chov" v množírně nepřežili. Iva Wastlová přihlížela exhumaci těl mrtvých zvířat, která její "chov" v množírně nepřežili. | www.krimi-plzen.cz

Těla pálila

Ještě horší to bylo v domě v Sedlci, kam zřejmě odkládala nemocná zvířata, na kterých už nemohla vydělávat. Při domovní prohlídce tam policisté našli 18 živých psů a řadu těl uhynulých zvířat. Mrtvoly byly nacpané v mrazáku, zakopané na pozemku a část jich byla spálena v sudu.

Ničeho nelitovala

Soud se případem zabýval od roku 2019. Wastlová jej úmyslně protahovala, vymlouvala se na zdravotní a později i psychické problémy, měnila obhájce. Svého jednání nelitovala, vše popírala a tvrdila, že se o své psy starala dobře.  „Pochybila jsem jen v tom, že jsem neměla živnostenské oprávnění,“ prohlašovala sebevědomě.

Iva Wastlová u soudu v Plzni Iva Wastlová u soudu v Plzni | Jana Ulrichová

Rozhodne kraj

Trest na tvrdo, který jí soud nakonec letos v lednu vyměřil, se jí nelíbil. Proti rozsudku se v těchto dnech odvolala. Není ale sama. „Odvolání podaly obě strany, tedy i státní zástupce,“ potvrdila Blesk tlapkám soudkyně Bohdana Kučerová. Případ proto ani po pěti letech nekončí. Spis teď míří ke Krajskému soudu v Plzni, který se případem jedné z největších odhalených množíren v Česku bude zabývat znovu.

Ramita ( 5. března 2023 23:19 )

Tahle lidská bestie si zaslouží to nejhorší peklo na zemi. Karma si ji najde za ty pejsky. Spáchala jsi zlo a zlo se ti vrátí na 100%!
Tenhle lidský odpad bych zavřela do laboratoří ať tam na nich dělají ty hrůzné pokusy a všechna zvířata z laboratoří osvobodit.
Co je to za rasu lidskou, že páchají takové krutosti na zvířatech!

Pendrek ( 3. března 2023 15:36 )

Odporná a smradlavá sociopatka a vražedkyně nejlepších přátel člověka!! Doufám, že vše zaplatí a zdechne! Nebudou přece její soudy platit daňoví poplatníci... Lidský šmejd a odpad fuj

baronessa ( 3. března 2023 13:45 )

Odvolací soud by jí mohl zvýšit trest.

Zobrazit celou diskusi