HHC neboli hexahydrokanabinol je derivát tetrahydrokanabinolu (THC), což je hlavní účinná látka v marihuaně. HHC je vyráběn převážně chemicky a v Česku není na seznamu zakázaných látek. Cukrovinky s HHC se neprodávají jako potraviny, ale nabízejí se jako tzv. sběratelské předměty v trafikách nebo v pouličních prodejních automatech.

„Vnímáme ten zvyšující se trend výjezdů k podobným případům a je to poměrně pravidelný výjezd v poslední době,“ řekla Poštová. Jedná se podle ní o mladší ročníky, nikoliv však nezletilé. „Buď to bývá intoxikace látkou HHC, nebo kratomem,“ řekla. Dodala, že jde zhruba o nižší desítky výjezdů k podobným případům. Jednoznačná statistika však podle ní nelze určit.

MZd chce podle dřívějších informací do několika dní najít řešení pro zákaz prodeje cukrovinek s polosyntetickým kanabinoidem a zvažuje vydání opatření předběžné ochrany nebo zařazení HHC na seznam návykových látek. Na riziko HHC upozornil před dvěma týdny i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS). Nabízení těchto produktů formou atraktivní pro děti a ve formě potravin považuje Vobořil za krajně neetické.

Na případy, kdy se lidé látkou přiotrávili, v posledních dnech upozornili zdravotníci zejména v Karlovarském kraji. Krajská nemocnice na konci ledna varovala před tím, že případů přibývá. Tamní záchranná služba o víkendu vyjížděla k sedmi případům intoxikace HHC. Podle lékařů z karlovarské nemocnice u intoxikovaných pacientů nastanou po požití poruchy vědomí, které mohou trvat 24 až 48 hodin, výkyvy nálad či nevolnost, může se projevit agrese.

Video
Video se připravuje ...

Kratom jako oblíbená droga náctiletých  Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
19 fotografií