Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lídři koalice si vyříkali jmenování zmocněnce pro euro. Fiala post Dvořákovi zrušil!

Aktualizováno -
6. února 2024
22:51
Autor: ČTK, Mii - 
6. února 2024
07:50

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) nebude mít zmocněnce pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura. Po dnešním večerním jednání koaličních špiček to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Ekonom Petr Zahradník, kterého Dvořák do funkce zmocněnce jmenoval v pondělí, bude nadále působit jako ministrův poradce.

Koalice se dnes shodla, že si vláda vyžádá stanovisko Národní ekonomické rady vlády (NERV) k vyhodnocení problematiky výhodnosti vstupu ČR do ERM II do října. Zajištěním úkolu bude pověřen koordinátor NERV David Havlíček.

Legislativní otázky související s případným vstupem ČR do mechanismu nebo eurozóny vyhodnotí Legislativní rada vlády taktéž do října, řekl Fiala. O dalším postupu pak kabinet rozhodne na základě těchto analýz a ekonomických výsledků letošního roku, dodal ministerský předseda.

Dvořák svou reakci zveřejnil na síti X. „Petr Zahradník je skvělý odborník a je úplně jedno, zda se jeho funkce jmenuje zmocněnec nebo poradce. Těším se na další spolupráci při propagaci eura!“ napsal ministr.

„Máme konkrétní úkoly, termíny, zodpovědnosti. Docela mě zaskočilo, že prý po 20 letech dosud neexistují například analýzy dopadů přijetí eura do právního, respektive ústavního pořádku. I tento deficit bude teď díky výsledkům dnešního jednání vlády napraven,“ dodal pak Dvořák. 

Fiala na úterý svolal vůbec první dohodovací řízení pětikoalice v reakci na Dvořákovo pondělní rozhodnutí jmenovat svého zmocněnce. Ministra za to další koaliční strany kritizovaly, neboť se vláda neshodla na obsazení pozice národního koordinátora pro zavedení eura. Tím posledním byl do roku 2017 Oldřich Dědek.

Zasedání koaličních špiček začalo zhruba v 16:45, politici museli ale několikrát odejít do jednacího sálu Sněmovny kvůli hlasování. Před 20. hodinou na jednání přišel také Dvořák, skončilo zhruba v 21:30.

Fiala: Všichni členového kabinetu mají mou důvěru

Koaliční strany si po dnešním jednání podle Fialy uvědomily, že se nesmí překvapovat a musí jednat tak, aby důvěra mezi nimi neoslabovala. „Bavili jsme se i o otázkách, které jsou širší a týkají se komunikace uvnitř vlády. Hodně jsme se bavili o tom, abychom nezatěžovali veřejnost svými spory, ale abychom se soustředili na to, co je důležité,“ řekl premiér.

Uvedl také, že všichni členové kabinetu mají nadále jeho důvěru. „Jinak bych nemohl koordinovat práci vlády a musel bych navrhnout panu prezidentovi výměnu členů vlády, kteří by ji neměli,“ poznamenal.

První místopředseda vlády a šéf STAN Vít Rakušan uvedl, že se koalice věcně dohodla na dalším postupu. Ocenil, že si stanovila termíny zhotovení analýz i termín závazný pro to, aby vláda v problematice rozhodla.

Je to fraška, míní Havlíček

První místopředseda vlády a šéf STAN Vít Rakušan uvedl, že se koalice věcně dohodla na dalším postupu. Ocenil, že si stanovila termíny zhotovení analýz i termín závazný pro to, aby vláda v problematice rozhodla. „Debata byla velmi otevřená, upřímná a spěla k jednoznačné snaze se dohodnout. A to se také stalo,“ řekla předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„V politice i v životě platí to, že je dobré, když se lidé navzájem nepřekvapují. Koalice to ustála, domluvili jsme se, pokračujeme dále. Za to jsem rád, protože stabilita je ten největší bonus, který můžeme dát České republice,“ uvedl první místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) podotkl, že koalice vedla debatu i o vzájemné komunikaci. Rámec řešení podle něj postavil šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. „Umím si představit, že podobného výsledku lze dosahovat i jinak než v deset večer,“ dodal.

Nadšená naopak není opozice. „Fraška. Dohodovací řízení skončilo dohodou. Ministr pro nic zůstává ministrem. Ze zmocněnce bude poradce. A premiér je opět za šaška,“ uvedl místopředseda ANO Karel Havlíček.

Video  Fiala v Blesku o důchodech, atmosféře v koalici, hádkách s opozicí i euru  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

stoura ( 17. února 2024 06:16 )

😃 👍 👍 👍

jajas ( 8. února 2024 09:10 )

Babisova_drahota: Ani se mi nechce věřit, že by Babiš "přesvědčoval a pak i přesvědčil" někoho z koalice....to zní jako sci-fi.... 😁 Tak zase nepřeháněj. 🙂

jajas ( 7. února 2024 21:43 )

Takže pokud "Babišův Agrofert potřebuje euro", tak je fajn, že mu s tím vláda pomáhá...a také i Pepa. 🙂

milan1203 ( 7. února 2024 18:52 )

O euru musi rozhodnout lid zavisle na REFERENDU.

Milan Micik ( 7. února 2024 11:38 )

Výsledek tzv dohodovacího řízení je v režimu ,vlk se nažral a koza zůstala celá.Po zdůvodnění předsedou vlády p.Fialou a stanovení harmonogramu,je zrušení Dvořákova postu .Zapomente.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa