Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Epidemie“ otrav HHC v Česku: Hrozivě přibývá případů mezi dětmi, u Válka chystají změny

Aktualizováno -
5. února 2024
16:59
Autor: ČTK - 
5. února 2024
11:25

Záchranná služba v Karlovarském kraji za víkend vyjížděla k sedmi případům intoxikace látkou HHC. Otrávili se mladí lidé. Po požití HHC zkolabovali, informoval dnes ČTK mluvčí krajské záchranné služby Radek Hes. Potraviny s kanabinoidem HHC jsou volně prodejné například v pouličních automatech nebo trafikách. Ministerstvo zdravotnictví (MZd) chce v řádu dní najít řešení pro zákaz prodeje cukrovinek s HHC. Zvažuje vydání opatření předběžné ochrany nebo zařazení HHC na seznam návykových látek. ČTK to dnes řekl mluvčí MZd Ondřej Jakob. Na riziko HHC, které není legislativně nijak regulované, vedle ministerstva před dvěma týdny upozornil i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

„Jednalo se o pacienty ročníků 2003 až 2005. Dvě osoby byly ponechány na místě v péči rodinného příslušníka. Ostatní byly převezeny s poruchou vědomí nebo nevolností do zdravotnického zařízení,“ doplnil Hes.

Už na konci ledna Karlovarská krajská nemocnice varovala, že případů otrav látkou HHC přibývá. „Karlovarská krajská nemocnice eviduje od počátku letošního roku pět případů předávkování dětí a mladistvých volně dostupným doplňkem stravy s obsahem HHC (převážně v podobě gumových medvídků) a nesčetně případů u dospělých,“ upozornila nemocnice.

Poslední případ se týkal otravy žáků základní školy, kteří požili právě gumové medvídky s látkou HHC. Podle lékařů z karlovarské nemocnice u intoxikovaných pacientů nastanou po požití poruchy vědomí, které mohou trvat 24 až 48 hodin, výkyvy nálad či nevolnost, může se projevit agrese. Případem se zabývá i policie.

U Válka chystají záchrannou brzdu

„Situace je vážná, proto ji chceme řešit co nejrychleji. Věřím, že řešení najdeme v řádu dní,“ řekl Jakob. Dodal, že MZd navrhovalo zařazení HHC na seznam zakázaných látek už v červenci loňského roku, vláda s tím ale tehdy nesouhlasila. Místo zákazu vznikla novela zákona o návykových látkách, která by tyto takzvané psychomodulační látky nezakázala, ale umožnila jejich regulaci, například zákaz prodeje dětem. Ve Sněmovně je ve druhém čtení.

Cukrovinky s HHC se neprodávají jako potraviny, ale nabízejí se jako tzv. sběratelské předměty v trafikách nebo v pouličních prodejních automatech. Pokud by vláda rozhodla, že je zařadí na seznam návykových látek, byl by jejich prodej nelegální.

Druhá zvažovaná možnost je podle Jakoba takzvané opatření předběžné ochrany. Vobořil podle dnešních Lidových novin uvedl, že by Státní zdravotní ústav měl iniciovat kroky směrem ke Státní zemědělské a potravinářské inspekci, které náleží dohled nad potravinami. Vzniknout by pak měla vyhláška obecné povahy.

„SZÚ podle zákona provádí hodnocení rizika výrobků či potravin, a to na základě žádosti Státní zemědělské a potravinářské inspekce,“ sdělila ČTK Dana Šalamunová z tiskového oddělení SZÚ. Výrobky hodnotí ústav na základě informací na obalu nebo fotodokumentace a výsledků laboratorních zkoušek dodaných inspekcí, sám analýzu HHC neprovádí.

„Vzhledem k tomu, že SZÚ není kontrolním orgánem, kontrolu předmětných výrobků ani odběr vzorků neprovádí, a není ani iniciátorem jakýchkoliv legislativních změn v této oblasti,“ doplnila.

Na případy, kdy se lidé látkou přiotrávili, v posledních dnech upozorňují zdravotníci zejména v Karlovarském kraji. Krajská nemocnice na konci ledna varovala před tím, že jich přibývá. Tamní záchranná služba o víkendu vyjížděla k sedmi případům intoxikace HHC. Podle lékařů z karlovarské nemocnice u intoxikovaných pacientů nastanou po požití poruchy vědomí, které mohou trvat 24 až 48 hodin, výkyvy nálad či nevolnost, může se projevit agrese. Případem se zabývá i policie.

Nabízení těchto produktů formou atraktivní pro děti a ve formě potravin považuje koordinátor Vobořil za krajně neetické. „Vyzývám výrobce a prodejce produktů obsahujících HHC, aby přehodnotili své postupy a takové produkty stáhli z oběhu. Podobně žádám o totéž s dalšími možnými produkty řady kanabinoidních látek, které jsou již připraveny podle informací k dostupnosti na trhu. V opačném případě stát bude muset reagovat mnohem razantněji,“ uvedl v prohlášení před dvěma týdny Vobořil.

HHC neboli hexahydrokanabinol je derivát tetrahydrokanabinolu (THC), což je hlavní účinná látka v marihuaně. HHC je vyráběn převážně chemicky a v Česku není na seznamu zakázaných látek.

Video  Šéf protidrogového útvaru: Drogy jsou zkratka do pekel. Trestných činů pod vlivem rapidně přibývá.  - Bára Holá
Video se připravuje ...

viho ( 5. února 2024 14:35 )

Problém je v tom, že to nejsou bonbony, ale sběratelské předměty. Ve volném prodeji jsou i mnohem nebezpečnější látky, které se prodávají jako čistící prostředky, provozní kapaliny, atd. Pokud někdo pije čistící prostředky, jak se stávalo třeba za covidu, nebo nyní pojídá sběratelské předměty, je to jeho chyba a těžko to lze řešit tím, že se zakáže volný prodej všech čistících prostředků, provozních kapalin, sběratelských předmětů, atd.

AHel ( 5. února 2024 13:53 )

Do pytle o čem se to tady bavíme....oni jsou drogy dostupné dětem v bombonech? To vládu vykopnout, všechny spráskat a dát jim lopatu a budou kopat vodovodní řad 5 let!!!!! všude možně....nemám slov

Zobrazit celou diskusi