Mahlerova Třetí symfonie patří podle hlasování světových dirigentů do první desítky nejlepších symfonií všech dob. Na koncertech v Praze sólový part zazpívá německá mezzosopranistka Christa Mayerová.

Vstupenky na koncert 30. ledna fakulta poskytne těm, kteří se podíleli a podílejí na pomoci a podpoře nejvíce zasažených, na obnově akademického života, osobám z krizového štábu univezity, Integrovanému zásahovému systému, UMPRUM a komunitě akademické obce fakulty.

ČF nahraje Mahlerovu Třetí symfonii s mezzosopranistkou Mayerovou pro vydavatelství Pentatone. Spolupráci zahájila v dubnu 2022 vydáním Čtvrté symfonie Mahlera. Na podzim následovala Pátá symfonie a v roce 2023 Druhá a První symfonie. V minulé sezoně orchestr nahrál Šestou a Sedmou symfonii a o rok dříve Devátou, takže k dokončení celého cyklu už v příští sezoně zbývá pouze Osmá symfonie.

Měsíc pro fakultu

Fakulta po tragické střelbě zrušila výuku do konce zimního semestru a v lednu se na pomoc lidem ze školy i na pomoc veřejnosti vyrovnat se s tragickou událostí začaly konat různé akce v rámci Měsíce pro fakultu. Součástí měsíční iniciativy je i udržování pietního ohně na náměstí, který má hořet celý leden.

„Objevování Mahlerovy hudby se podobá objevování života samotného. Zažít to znamená být vtažen do jeho světa a hodnot. To, co vyplývá z jeho hudby, jeho dopisů a svědectví těch, kteří ho znali, je dualita tohoto muže. Jako tvůrce a zároveň interpret vymýšlí zvuky, které znovu tvoří svět přírody a lidí. Měl méně než 51 let na to, aby si uvědomil základní otázky naší existence, a ještě méně času na jejich zodpovězení. Přesto to byla doba dost dlouhá k vyjádření polyfonie života - jeho ušlechtilosti i banality, jeho reality i nadpozemskosti, jeho dětské naivity i neodmyslitelné tragédie,“ řekl Byčkov.

Všechny Mahlerovy symfonie ČF nahrála už v letech 1976 až 1982 pod taktovkou svého tehdejšího šéfdirigenta Václava Neumanna, jenž byl velkým propagátorem skladatelovy symfonické tvorby. Cyklus vznikající pod vedením Byčkova je prvním pokusem o novou interpretaci Mahlerových symfonií ze strany ČF po více než čtyřech desítkách let.

Video
Video se připravuje ...

Pietní místo před budovou FIlozofické fakulty UK pár okamžiků před tím, než dobrovolníci zahájili úklid, 15. 1. 2024. Anastazie Podhůrská

Fotogalerie
39 fotografií