Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další problém eDokladů: Aplikace „rozbila“ systém receptů, na občanku nejdou vyzvednout

Aktualizováno -
23. ledna 2024
16:52
Autor: ČTK - 
23. ledna 2024
15:09

Kvůli problémům s identifikací osob v základních registrech mohou mít lidé potíže při vyzvedávání léků na recept prostřednictvím občanského průkazu. Trvají potíže kvůli funkcionalitě Digitální informační agentury (DIA), uvedla na dotaz ČTK Greta Rakašová z tiskového oddělení Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). DIA však podle mluvčí Anny-Marie Lichtenbergové v současnosti neeviduje žádné problémy u Identity občana, které by způsobovaly potíže u eReceptů nebo jiných služeb, kterým slouží pro identifikaci uživatelů.

„V souvislosti se spuštěním mobilní aplikace eDoklady je aktuálně téměř nedostupná identifikace osoby v základních registrech a Identitou občana. Vzhledem k tomu, že tuto identifikaci využívá i systém eRecept, tak aktuální nedostupnost identifikačního prostředku způsobuje problémy i zde,“ uvádí SÚKL na webu s hlášením výpadků.

„V tuto chvíli neevidujeme žádné potíže. Z důvodu předchozích problémů jsme nasadili úpravu NIA (Identity občana), tak aby byla snížená zátěž a přihlašování probíhalo bez větších obtíží. Přihlašování skrze Identitu občana je možné k většině služeb státu - tedy například také do Portálu občana, datových schránek nebo třeba do portálu Moje daně. V tuto chvíli však problémy s přihlašováním neevidujeme,“ řekla ČTK kolem 16:00 Lichtenbergová.

K ověřování občanských průkazů nebo přihlášení do webové či mobilní aplikace eRecept používá SÚKL systémy eGovernmentu spravované Digitální informační agenturou (DIA). Na stejný systém je napojená i aplikace eDoklady. Právě velký zájem o ni způsobil v prvních dnech problémy s registrací do aplikace nebo přihlášením přes Identitu občana, která spojuje různé služby ověření totožnosti, například prostřednictvím elektronického bankovnictví.

„Stavíme na starší infrastruktuře, kterou i když jsme ji posilovali, tak nedostačovala. Stále dodáváme další servery a celý systém dále optimalizujeme,“ uvedl k tomu v pondělí ředitel DIA Martin Mesršmíd. S podobnými problémy jako eRecept se po spuštění eDokladů podle vyjádření ministerstva práce na sociální síti X potýkal i jeho systém Jenda pro vyřizování žádostí o sociální dávky.

Identita občana (NIA) je podle šéfredaktora odborného serveru Lupa Davida Slížka klíčovým systémem eGovernmentu, který umožňuje přihlašování uživatelů ke státním službám. „Jak digitální služby přibývají, přestává patrně zvládat nával požadavků aplikací a lidově řečeno padá. Markantní je to zejména při spuštění nějak nové služby, kterou se lidé snaží vyzkoušet co nejdříve po jejím spuštění. Aktuálně to zažíváme při startu aplikace eDoklady. Zájem lidí a nedostatečná optimalizace aplikace, která Identitu občana zbytečně zatěžovala, vedly k tomu, že se lidé nemohli přihlásit ani k dalším službám eGovernmentu – datovým schránkám, Portálu občana a podobně,“ dodal.

Podle DIA je v plánu zásadní posílení NIA, které ale bude vyžadovat peníze a čas. Pokud se něco nezmění, nedojde k němu dříve než v příštím roce. Výpadky se tak mohou podle Slížka opakovat.

Video  Jak funguje eRecept? Videonávod k používání aplikace pro pacienty  - SÚKL
Video se připravuje ...

Tara-Tara ( 25. ledna 2024 08:02 )

dalo se čekat, že to bude další z řady průserů vlády...hlavně že to stálo jistě pár milionků a možná se budeme v tichosti vracet zase ke "kartičce"

1pravda1 ( 23. ledna 2024 23:27 )

AŤ UŽ TA VLÁDA NA NIC NESAHÁ, - PLATÍME MILIARDU NA BARTOŠOVU AGENTURU A LIDÉ SI NEMOHLI VYZVEDNOUT LÉKY... proč dělá občanku v mobilu, když to má fungovat plně od července - čím se vlastně chválí? Stejně tak jako zrušení velkých techničáků, jednou za dva roky ho člověk vytáhl na technickou prohlídku a jednou při prodeji auta...

Uživatel_5493214 ( 23. ledna 2024 20:46 )

Slušně řečeno,ať už jdou hoši do pr***e. Na co sáhnou, to zkur**j. A ten copatej hastrman, pardom jejich šéf, tak ať jde v čele. Všude samej bordel, kam se člověk podívá. Pánové S T A Č I L O !!!!

jajas ( 23. ledna 2024 20:36 )

Ajťák Bartoš se svým "týmem" se vyznamenal....dalo se to čekat....dva roky dělali prd a teď tohle....fakt super.... 👎

krapotkin ( 23. ledna 2024 19:01 )

Ale šikovně a podvodně vysává státná kasu.

Zobrazit celou diskusi