Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šokující útok protestujících farmářů: Ve Francii napadli český kamion, ministr slíbil zásah

Autor: ČTK - 
27. ledna 2024
16:22

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) požádal svého francouzského kolegu o ochranu českých autodopravců, kteří podle něj čelili útokům ze strany francouzských zemědělců při jejich demonstracích. Informoval o tom dnes na síti X, kde následně i poděkoval za rychlou reakci francouzské strany. Uvedl, že tamní úřady dostaly příkaz okamžitě zakročit.

„Francouzi mají právo protestovat. Ale je nepřípustné napadat i přepravce zeleniny a dalších komodit,“ odůvodnil Výborný svou žádost o ochranu českých dopravců a zboží českých firem ve Francii, kde zemědělci v pátek po zhruba dvou týdnech protestů zablokovali jednu z hlavních dálnic spojujících Paříž se severním městem Lille a Belgií. Chtěli zvýšit tlak na vládu, kterou obviňují, že pro ně nedělá dost.

O poničení českých kamionů a zboží při protestech ve Francii informoval na síti X i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Serveru Novinky.cz potvrdil podobný incident řidič jednoho postiženého českého kamionu, který převážel rajčata z Maroka. Uvedl, že demonstranti je zastavili na kruhovém objezdu a ptali se, co vezou. Převážená rajčata nebyla francouzská, proto je začali vyhazovat. „Vyházely se dvě palety,“ uvedl řidič Roman Bulawa.

Mnozí zemědělci ve Francii, která je největším zemědělským producentem v Evropské unii, tvrdí, že čelí rostoucímu tlaku ze strany maloobchodníků na snižování cen, což ohrožuje jejich živobytí. Zemědělské odbory si stěžují také na vládní daň na pohonné hmoty pro traktory, levný dovoz potravin ze zahraničí, nedostatečný přístup k vodě, nadměrnou byrokracii a ekologická pravidla. Francouzský premiér Gabriel Attal, který se snažil uklidnit hněv zemědělců, v pátek oznámil, že vláda upustí od plánů na zvýšení daně na naftu využívanou pro zemědělské účely. Předák největších zemědělských odborů v zemi vyzval ale farmáře, aby v demonstracích pokračovali.

Video  Ministr Výborný o cenách potravin i večírku: Jurečka chyboval opakovaně  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 27. ledna 2024 23:39 )

Nic se nestalo, symbolicky vyhodili dvě palety rajčat a řidiči se nic nestalo, protože je to jejich kolega! 30 palet zůstalo neporušeno! Řidiči mají k dispozici rádio a GPS, která je navede mimo problémy...pro stávkující jasný stávkokaz!

RASPUTIN ( 27. ledna 2024 23:08 )

STÁVKOKAZ MUSÍ S TAKOVÝM POSTUPEM POČÍTAT. 😃

Martin Šíma ( 27. ledna 2024 19:26 )

Už se před pánem ministrem třese celá Francie 😂😂😂😂😂😂

Uživatel_5678177 ( 27. ledna 2024 17:11 )

Asi na vás serou co, kluci?

Zobrazit celou diskusi