Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Stanjura: Robin Oil nekupujeme, aby zlevnil benzin. Pump je moc, pobuřuje Kalouska

Autor: mav, swp - 
4. února 2024
15:08

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) hlasitě vystupuje proti tomu, že státem vlastněný podnik Čepro kupuje síť čerpacích stanic Robin Oil. Pump je podle něj moc, a tak jsou neprodejné. Nynější ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)  to považuje za výhodný krok - nehodlá však na vesnicích zlevňovat pohonné hmoty, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. 

Občané-daňoví poplatníci se skrze stát stávají majiteli 75 benzinek Robin Oil; přímý dopad ale neuvidí. „Není to státní podnik, je to akciová společnost,“ vysvětlil nuanci Stanjura - ministerstvo financí je sice jediným akcionářem, ale firma se musí chovat podle obchodního zákoníku. „Určitě bych se bál, aby vláda určovala cenu kteréhokoli produktu. Zrovna u pohonných hmot jsme v okolních zemích viděli, kam to vedlo. Důvodem pořízení majetku nebylo, aby garantoval nižší cenu produktů,“ prohlásil v Otázkách Václava Moravce.

Dřívější šéf státní kasy a bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek vládě a Čepru tento krok vytýká. „Jako daňový poplatník s tím nesouhlasím, jako pravicového voliče mě to pobuřuje. Stát si pořídil majetek, který k výkonu své funkce nepotřebuje,“ reagoval v pořadu. V jiných otázkách energetiky takové nákupy chápe, v tomto případě ale ne: „Pumpy nejsou kritická infrastruktura.“ A dodal, že v Česku je síť čerpacích stanic nejhustší v Evropské unii. „Kdyby tady zmizelo 200 pump, nic by se nestalo, natož 75.“

„Když to někoho pobuřuje, já to respektuji,“ odvětil Stanjura a kontroval, že Kalousek byl coby ministr financí také „pumpařem“, rovněž skrze Čepro provozující značku EuroOil. „Proč se nepokusil těch 210 pump prodat? Já bych měl nulu,“ uvedl s tím, že nyní nezavádí nový byznys, jen rozšiřuje stávající aktivita Čepra.

„Musel bych je zlikvidovat, a to jsem si netroufl,“ couvnul Kalousek. Pan Zoubek měl kliku, protože je mohl je prodat českému státu,“ rýpnul si exministr. 

A ještě v České televizi dodal, že Jiřímu Zoubkovi ministerstvo financí pomohlo sice legálně, ale na etické hraně optimalizovat - snížit - daně. Místo odkupu Robin Oilu mohlo kasírovat zisk Čepra. „Stát odmítl dividendu, kterou potřebuje. Kdyby ji vyinkasoval, nemusel si půjčovat půldruhé miliardy, za což bude muset platit úroky,“ argumentovál dál exministr.

Stanjura sice uznal, že obecně by stát podnikat neměl. Jenže v otázce pump to podle něj není čistý komerční trh: Nejvíc benzinek v Česku provozuje Orlen (odkoupil řetězec Benzina), který je z 27 % vlastnictvím polského státu; v OMV zase drží 30 % rakouský stát. „Víc by se mi líbilo, kdyby v žádné té společnosti nebyl stát, ani ten český,“ konstatuje pravicový ministr.

Video  Šéf Čepro o nákupu Robin Oil: Normální obchodní aktivita  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

9876543 ( 5. února 2024 14:18 )

To říká historie.

Jirik-ta ( 5. února 2024 09:41 )

tunel
Zájmový podnik se draho odkoupí státem, za státní peníze se zrekonstruuje a restrukturalizuje a poté "výhodně" prodá "náhodnému, nyní neznámému" výherci "veřejné" soutěže.

jajas ( 5. února 2024 08:13 )

Já myslím, že může. V případě, že někdo pracuje na vedoucí pozici na smlouvu neurčitou, pak může rezignovat (nebo-li odejít) kdykoliv. U vlády je to jiné, ti jsou voleni do funkcí na dané volební období.

9876543 ( 4. února 2024 18:37 )

ODSáci vždy počítali se svými soukromými konty v kampeličkách, a politickým účtem na horší časy.

ladislav sebesta ( 4. února 2024 17:18 )

Odhadovaná cena dle MF sedmset milionů a kupní cena 4,5 miliardy😲
Kdopak si asi namastil vlastní kapsy?!?
🤔🤮🤮🤮🤔

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa