Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak Čepro kupovalo Robin Oil: Co benzinka, to 30 milionů korun?

Autor: Jakub Kopřiva, swp - 
3. února 2024
05:00

Na kolik vyšla společnost Čepro koupě sítě benzinek Robin Oil? Oficiálně to účastníci obchodu říct nechtějí. Státní akciovka ale včera uvedla, že z vlastních prostředků dala 2,4 miliardy korun a ještě si vzala úvěr na půl miliardy. A za další peníze si koupila peníze.

Generální ředitel Čepra Jan Duspěva (49) se včera snažil vysvětlit, proč se akciovka vlastněná ze sta procent ministerstvem financí rozhodla ke koupi sítě benzinek. Podnikatel Jiří Zoubek (66) je měl nabízet k nákupu opakovaně různým společnostem. Čepro pak podle generálního ředitele bylo osloveno na začátku loňského roku.

Cenu celého obchodu nechtějí strany s odvoláním na obchodní tajemství sdělit. Web E15 uvedl, že celková cena transakce je 4,5 miliardy korun. Čepro ale včera poodhalilo použité prostředky. Ty lze podle firmy rozdělit na dvě části. První je 2,4 miliardy korun, což je fixní suma, kterou akciovka za Robin Oil zaplatila. Velmi zjednodušeně by tak jedna benzinka stála Čepro asi 30 milionů korun, i když firma podotýká, že v rámci akvizice koupila víc věcí než jen samotné pumpy.

Další částí jsou úvěry. Od samotného Robin Oilu jsou to v souhrnné výši 2 miliardy korun. „Jedná se o vnitroskupinovou transakci,“ uvádí k těmto půjčkám Čepro. Zoubkova firma měla podle poslední účetní uzávěrky za rok 2022 na účtech okolo 1,6 miliardy korun. Kolik to bude nakonec i s rokem 2023, nyní není jasné. Nadto si Čepro půjčilo ještě půl miliardy od České spořitelny. Firma pak uvádí, že kupní cenu potvrdily dva posudky.

Od transakce očekává dlouhodobé navýšení ekonomické efektivity o přibližně 310 milionů ročně. Podle Duspěvy pak podnik nemá ve svém odvětví moc šancí růst, jednou z možností je prý právě maloobchod. „Čerpací stanice – ne v takovém množství – dokupujeme. My každý rok koupíme 2 až 3 čerpací stanice,“ uvedl generální ředitel a podotkl, že díky růstu bude moci společnost odvádět více peněz na dividendách svému jedinému akcionáři – tedy ministerstvu financí, což znamená do státního rozpočtu.

Motivací prý byla pro firmu i vidina ušlého zisku, jelikož Čepro s Robin Oilem dlouhodobě spolupracovaly a s jiným vlastníkem by podle Duspěvy bylo pravděpodobné, že by tato spolupráce skončila. Navíc je tu i faktor samotného umístění a velikosti nových 75 benzinek.

„Jsou výrazně větší, jsou na lukrativnějších místech. A pravděpodobně budeme svědky postupného snižování spotřeby fosilních paliv, takže se ty čerpací stanice stanou místem nějakého dalšího využití,“ uvedl generální ředitel s tím, že se Čepro plánuje více zaměřit na elektromobilitu a větší pozemky mu umožní vystavět dobíjecí stanice. Podle společnosti je pak návratnost investice asi 8,5 roku.

Stát nedostane dividendu

Čepro i ministerstvo financi se zaklínají, že na koupi Robin Oilu nepadla ani koruna ze státního rozpočtu. To je sice pravda, ale kvůli obchodu akciovka neodvedla do státního rozpočtu dividendu 1,57 miliardy korun za rok 2022. Pod rozhodnutím z loňského prosince je podepsán ministr financí Zbyněk Stanjura (59, ODS). Přitom ještě v červnu se s dividendou počítalo. Státní kasa navíc odmítá, že by erár přišel zkrátka. „S touto částkou nebylo počítáno do státního rozpočtu, tedy neměla být součásti příjmů státního rozpočtu,“ uvedla pro Blesk ředitelka odboru komunikace Michaela Lagronová.

Duspěva navíc tvrdí, že díky obchodu bude Čepro v příštích letech schopno odvést do státního rozpočtu více peněz. Je ale možné, že si stát vybere peníze z nevyplacené dividendy v příštích letech.

Kvůli tomu, že Čepro si půjčilo od Robin Oilu, vyvedlo ze společnosti dvě miliardy korun, které firma měla na běžných a spořicích účtech. Pokud by Zoubek sumu předtím vyplatil jako dividendu, musel by ji zdanit 15 %. Jenže to se nestalo, nerozdělený zisk nechal na účtech. Zoubek vlastně získal i čistý příjem z uvedené částky, může jít zhruba o 240 milionů.

Co k tomuto postupu říká Čepro? „Situace, že ze strany Robin Oilu nebyla vyplacena dividenda, není neobvyklá, naopak zapadá do historického modelu této společnosti. Daňové ani jiné zákony nepožadují, aby při prodeji podílu byla cena transakce minimalizována tím způsobem, že dojde ke snížení aktiv prodávané společnosti.“ A státní akciovka také odmítá případné spekulace, že by byl Zoubek spřízněná osoba.

Video  Šéf Čepro o nákupu Robin Oil: Normální obchodní aktivita  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 3. února 2024 18:41 )

karel000 ( 3. února 2024 11:46 )

Prověří Policie kdo si nakradl??? tohle není normální obchod ... a stát přišel minimálně o 200 mega za nezaplacenou daň z peněz na účtech... to je přeci škoda... koho za to zavřou? nebo je to částka na držhubný a všimný? Možná by se také někdo mohl podívat na majetky pana ředitele ČEPRO...

umlacak ( 3. února 2024 11:03 )

Teď bude mít každá benzínka jako státní podnik svého ředitele a několik politických náměstků. to bude teplých pelechů pro svoje kamarádíčky. Zabije se tím několik much jednou ranou, pardon, zajistí se na celý život.

karmazdarma ( 3. února 2024 09:16 )

Nechci být hnidopich,můžu se mýlit,ale tahle transakce mě přijde jako pořádný podvod.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa