Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

4,5 miliardy za benzinky Robin Oil. Čepro si bude muset půjčit! A jak to je se státním rozpočtem?

Aktualizováno -
2. února 2024
10:46
Autor: J. Kopřiva, M. Nový, Mii - 
2. února 2024
05:00

Nákup sítě čerpacích stanic Robin Oil státním Čeprem neměl vyjít erár ani na korunu. Alespoň to tvrdil rezort financí. Jenže podle E15 podnik před obchodem stáhl necelých 1,6 miliardy korun, které měly původně směřovat do státní kasy.

Že na koupi sítě Robin Oil nepůjdou prostředky ze státního rozpočtu, ale výlučně bude financován podnikem Čepro, uvedl ve středu pro Blesk Filip Běhal z tiskového odboru rezortu financí. Jenže... Státní podnik před obchodem stáhl necelých 1,6 miliardy, které měly jít do eráru v rámci dividendy. Místo toho suma skončila v nerozděleném zisku. A je prý pravděpodobné, že ten bude použit na zaplacení Jiřímu Zoubkovi za jeho síť benzinek. To by tedy znamenalo, že sice na akvizici přímo ze státního rozpočtu nepůjde ani koruna, na druhou stranu ale nepřiteče do eráru kvůli obchodu 1,57 miliardy.

Stanjura podepsal

Pod rozhodnutím z prosince 2023, že stát nedostane od Čepra nic na dividendách za rok 2022, je podepsán ministr financí Zbyněk Stanjura (59, ODS). Přitom z listiny v obchodním rejstříku vyplývá, že ještě v červnu 2023 dividenda do státní kasy mířit měla. Rezort ale odmítá, že by státní rozpočet přišel zkrátka. „S touto částkou nebylo počítáno do státního rozpočtu, tedy neměla být součástí příjmů státního rozpočtu,“ uvedla na dotaz Blesku ředitelka odboru komunikace Michaela Lagronová.

Tři splátky

Účastníci obchodu nechtějí prozradit, kolik Čepro za Robin Oil zaplatí, a argumentují obchodním tajemstvím. Web E15 ale s odkazem na zdroje uvádí sumu 4,5 miliardy korun. Nerozdělený zisk státního podniku, který nejspíš padne na platbu za Robin Oil, dohromady čítá přes 2,9 miliardy korun. Státní firma si má zbývající finance půjčit. A to podle E15 právě od... Robin Oil! A zbytek od České spořitelny.

První část kupní ceny za 75 čerpacích stanic byla podle zprávy o finanční asistenci splatná do konce ledna. Hrazená je z vlastních zdrojů Čepra. Druhá část kupní ceny je podle E15 splatná první únorový týden a třetí část má podnik uhradit do 30. září. Smlouva o úvěru pak zajišťuje finance na částečné zaplacení druhé části a financování třetí splátky. Celkem jde o dvě miliardy korun.

Podle generálního ředitele Čepra Jana Duspěvy byla kupní cena už na začátku obchodu stanovena dvěma nezávislými znaleckými posudky a ověřena několika metodami dvou nezávislých účetních autorit.

Díky akvizici Robin Oil získá Čepro dalších 75 benzinových stanic a celkem jich bude mít 285. Tím si upevní pozici trojky na českém trhu za polským Orlenem a maďarským Molem.

Koaliční politici si stěžují. Vláda o nákupu nejednala

Udiveni z nákupu benzinek Robin Oil nejsou jen experti a ekonomové, ale i politici z vládních stran. „Stát by neměl dělat pumpaře,“ prohlásil na sociální síti poslanec za STAN Lukáš Vlček (41) a stejně tak se veřejně ohradil i místopředseda hnutí Jan Farský (44). „Nedává to smysl,“ napsal o záměru Stanjury. V zákulisí pak zaznívá, že ministři byli o záměru Čepra, jehož stoprocentním vlastníkem je ministerstvo financí, informováni jen minimálně.

„Ministr financí o záměru vládu pouze informoval. Reakce byly rozpačité. Byly přislíbeny další informace. Ty ale nepřišly a transakce se uskutečnila,“ uvedl pro Blesk zdroj obeznámený s děním na vládě.

„Neproběhla žádná diskuze mezi ministry o finálním nákupu. Neřešilo se to ani na vládě. Čepro sice spadá pod ministerstvo financí, ale třeba nákupy zásobníků plynu rezortem průmyslu kabinet projednával. Tenhle nákup benzinek však ne,“ sdělil Blesku další zdroj blízký vládnímu kabinetu. Redakce se na transakci ptala i dalších politiků vládních stran, ti pod příslibem anonymity uváděli, že nad obchodem kroutí hlavou a nedává jim smysl. A také zaznělo, že jde čistě o akci ODS. Řeči o pořízení strategické infrastruktury jim navíc přijdou nelogické.

„Je důležité, aby stát dělat dobře to, co dělat má. Vytvářel pravidla a zajišťoval jejich vymáhání. Vůbec ale nechápu, jak do toho může spadat vlastnění benzinových pump,“ rozčiloval se politik z TOP 09, který si ale nepřál být jmenován. Blesk se proto ptal na informování vlády o obchodu ministerstva financí. „Vzhledem k tomu, že akcionářská práva v obchodní společnosti Čepro vykonává za stát jediný akcionář, tedy ministerstvo financí, nikoliv vláda jako celek, nepodléhala transakce žádnému schvalování ze strany vlády. Ministerstvo financí bylo samozřejmě o záměru akvizice i samotném průběhu informováno společností Čepro,“ sdělila Blesku Lagronová.

Stejný dotaz redakce položila i premiéru Petru Fialovi (59, ODS), který byl včera na mimořádném summitu Evropské unie v Bruselu. „O transakci byl informován stát prostřednictvím ministerstva financí, které ve společnosti vykonává právě za stát akcionářská práva,“ odpověděla mluvčí vlády Lucie Ješátková.

Duspěva: Jedna pumpa vyšla na 30 milionů

Čepro kvůli četné kritice uspořádalo v pátek tiskovou konferenci. Duspěva uvedl, že podnik je „normální akciovou společností“. „Ano, vlastní nás ministerstvo financí, ale to na našem podnikatelském chování nic nemění,“ uvedl ředitel na tiskovce, kde nebyly dovoleny individuální dotazy.

Video  Šéf Čepro o nákupu Robin Oil: Normální obchodní aktivita  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Podle něj Čepro nakupuje benzinové pumpy pravidelně, obvykle dvě až tři ročně. Současný obchod se liší jen tím, že pump je více, argumentoval Duspěva. Nákup označil za normální rozvoj akciové společnosti a upozornil, že Čepro není financováno ze státního rozpočetu.

Návratnost investice odhaduje Duspěva na 4,5 let až 10 let. Jedna pumpa podle něj – zjednodušeně – vyšla na 30 milionů korun. „Můžeme se bavit, jestli je to hodně nebo málo,“ uvedl a později přiznal, že Čepro si na nákup skutečně půjčí.

Analytik Jiří Gavor: Ruská ropa státní benzinky neohrozí 

Má koupě benzinek pro Česko vůbec smysl?

„Tady jsou desítky provozovatelů, a že by tady tenhle ten nákup byl nezbytný, to rozhodně ne. Nicméně pokud je to komerčně zajímavé, tak proč ne. I státní firma by měla vyvíjet nějaké smysluplné aktivity.“

Takže nedělá chybu?

„Myslím si, že to nemusí být chyba, ale že to také není nějaká věc prvořadé strategické významnosti. Může to být dobré komerční rozhodnutí a pochopitelně to posílí pozici Čepra a jeho vliv na trh. Ale neočekávám, že by stát ve svých čerpacích sítích nějak uměle snižoval ceny.“

Tudíž nevidíte ani prostor pro to, že by Češi měli levnější benzin?

„To si nemyslím. Čepro se po té akvizici bude muset chovat tržně a stejně nebude největším hráčem na trhu a nebude si moci diktovat ceny.“

Benzinky nemají vlastní rafinerie. Ty mají třeba Poláci. Kupují stále ruskou ropu?

„Polský Orlen je vlastník českých rafinerií a ty asi z poloviny zpracovávají ruskou ropu. Ale vzhledem k tomu, že polská vláda je protiruská, dá se čekat, že až to infrastruktura umožní, odejdeme od ruské ropy.“

Nemůže Česko ohrozit, že stále spoléhá na ruskou ropu?

„Myslím, že ne. Koneckonců tady válka probíhá druhým rokem a rozhodně není v ruském zájmu, aby snižovalo vývoz svého zásadního exportního profilu.“

Ale přece jen, kdyby Rusko ropu přestalo exportovat. Co pak?

„Bylo by to teď docela citelné, určitě by to znamenalo nějaký cenový šok.“

Zvládli bychom to?

„Určitě bychom se otřepali docela rychle. Rozšíření ropovodů probíhá a zřejmě bude dokončené v průběhu roku 2025. Do té doby by zkrátka bylo napětí na trhu a ceny by se zvýšily. Ale to je krajně nepravděpodobný scénář, který není v zájmu Ruska. Pokud by nám Rusové dělali s ropou problémy, sami dobře vědí, že by tím jen urychlili odklon od svých produktů a snížili si příjmy.“

Video  Stanjura hájí státní nákup benzinek Robin Oil: Trhem to nezatřese, zapadá to do energetické bezpečnosti.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Uživatel_5765758 ( 2. února 2024 17:09 )

Jak pro koho ty inteligente a jak vládne fialova vláda se ti líbí ty lojzo

Uživatel_5765758 ( 2. února 2024 17:08 )

Na nic nejsou peníze a ono si koupí debilni pumpy na co jim budou si myslí že budou konkurovat cenami nebo čím to nám vládnou dementi

ivanka2013 ( 2. února 2024 17:03 )

Pro národ je důležité , že tam nesedí Babiš.

hahans ( 2. února 2024 14:34 )

Politici si kupují trafiky ? Ale pro celou Fialovu bandu budou muset ještě něco přikoupit !

stařec ( 2. února 2024 13:35 )

Ekonomický ZLOČIN je už samotná existence fialového seskupení !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa