Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Čeští i světoví politici o smrti Navalného: Zabil ho Putin! Ukázal pravou tvář režimu, míní Pavel

  • Autor: amb,ČTK - 
    Aktualizováno -
    16. 2. 2024
    17:00
    16. 2. 2024
    13:34

    Ostře kritické reakce na adresu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina přicházejí ze světa po zprávě o úmrtí vězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného. Navalnyj podle prezidenta Petra Pavla zaplatil tu nejvyšší cenu za svoji odvahu ukazovat Rusům i světu pravou tvář ruského režimu. „Stejně jako se Rusko chová v zahraniční politice, chová se i ke svým občanům,“ sdílel ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Lotyšský prezident Edgars Rinkévičs jeho skon za brutální vraždu vykonanou Kremlem.

  • 1.Zelenskyj: Zabil ho Putin

    Kritické reakce na adresu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina přicházejí ze světa po zprávě o úmrtí vězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného.

    „Pro mě je to zřejmé: Byl zabit. Jako další tisíce, které byly umučeny kvůli tomuto člověku,“ řekl Zelenskyj na adresu šéfu Kremlu. „Putinovi je jedno, kdo zemře. Hlavní je, aby zůstal na své pozici,“ uvedl také prezident země, která se už skoro dva roky brání ruské agresi. „A proto by měl (Putin) také všechno prohrát. Měl by prohrát ... a pak by měl být za své zločiny pohnán k zodpovědnosti,“ prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na tiskové konferenci s německým kancléřem Olafem Scholzem. 

    Podle Scholze jde o strašný důkaz toho, jak se Rusko v posledních letech změnilo.

    Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
    Video se připravuje ...

  • 2.Pavel: Zaplatil za svoji odvahu

    „Alexej Navalnyj zaplatil za svoji odvahu ukazovat Rusům i světu pravou tvář ruského režimu tu nejvyšší cenu. V ruských věznicích zůstává mnoho dalších kritiků ruského režimu, jejich boj za svobodu a pravdu nám nesmí být lhostejný,“ vzkázal český prezident Petr Pavel.

    Podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové  je smrt Navalného tragicky předvídatelným výsledkem toho, jak Rusko přistupuje k odpůrcům zkorumpovaného režimu. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová to uvedla na sociální síti.

    „Jeho likvidace začala dávno před dneškem. Upřímnou soustrast jeho rodině a přátelům,“ doplnila Čaputová.

  • 3.Bidenova viceprezidentka: Putinova brutalita

    Smrt Alexeje Navalného by podle americké viceprezidentky Kamaly Harrisové byla dalším projevem brutality ruského prezidenta Vladimira Putina. Spojené státy podle ní informaci o Navalného úmrtí stále ověřují, píše agentura Reuters.

    V podobném duchu se vyjádřili rovněž poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan a šéf diplomacie USA Antony Blinken. Údajná Navalného smrt podle Blinkena zdůrazňuje slabost a prohnilost ruského režimu, který je za ni zodpovědný.

    „Pokud se to potvrdí, je to strašná tragédie,“ řekl Sullivan veřejnoprávnímu rozhlasu NPR. „Vzhledem k dlouhodobému a odpornému tíhnutí ruské vlády k umlčování svých odpůrců, vyvstávají zjevné otázky kolem toho, co se přihodilo,“ dodal Sullivan.

    „Na prvním místě a především, pokud jsou tyto zprávy pravdivé, soucítíme s jeho manželkou a rodinou,“ řekl v první reakci šéf americké diplomacie Blinken na Mnichovské bezpečnostní konferenci, kde ruského opozičníka ve svém vystoupení zmínila také viceprezidentka Harrisová.

    Navalného smrt a to, jaký strach z něho měla současná moc v Rusku, podle Blinkena jen „podtrhují slabost a prohnilost podstaty systému“, který stvořil ruský prezident Vladimir Putin. „Rusko je za to odpovědné,“ dodal Blinken.

    Ministr zahraničí USA rovněž řekl, že Washington bude o záležitosti hovořit s dalšími zeměmi.

  • 4.Zaplatil životem za odpor

    Za smrt Navalného, ať už byla příčina jakákoliv, je zodpovědný Putin, shodují se rovněž ruští opozičníci. Úmrtí Navalného označují za vraždu. „Pokud je to pravda, nezávisle na oficiální příčině nese za (Navalného) předčasnou smrt zodpovědnost osobně Vladimir Putin, který nejprve vydal pokyn k Alexejově otravě a pak ho nechal vsadit do vězení,“ uvedl podle ruskojazyčného serveru BBC někdejší nejbohatší Rus a později vězeň Putinova režimu Michail Chodorkovskij, který nyní žije v exilu.

    Podle EU je za smrt Alexeje Navalného zodpovědné Rusko, uvedl předseda Evropské rady. Šéfka EP opozičního vůdce ocenila jako velkého bojovníka. 

    Britský premiér Rishi Sunak označil Navalného úmrtí za velkou tragédii pro ruský lid. Jako zapálený obhájce demokracie ukazoval neuvěřitelnou odvahu, uvedl britský premiér. Lotyšský prezident Edgars Rinkévičs označil jeho skon za brutální vraždu vykonanou Kremlem.

    „Ničeho se Putin nebojí víc než nesouhlasu vlastních lidí,“ uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová na X. 

    Francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné uvedl, že smrt Navalného v trestanecké kolonii ukazuje realitu Putinova restriktivního režimu. „Alexej Navalnyj zaplatil životem za svůj odpor vůči represivnímu režimu,“ reagoval. Lotyšský prezident Edgars Rinkévičs označil jeho skon za brutální vraždu vykonanou Kremlem.

    Lotyšský prezident Edgars Rinkévičs jeho skon za brutální vraždu vykonanou Kremlem. „To je fakt a je to něco, co by se mělo vědět o pravé podstatě současného ruského režimu,“ doplnil na síti X slova o vraždě Rinkévičs. Jeho litevský kolega Gitanas Nauséda prohlásil, že ruští představitelé by měli za Navalného smrt nést následky a stanout před spravedlností. Podle polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského byl Navalnyj odsouzen na základě smyšlených obvinění a uvězněn ve strašných podmínkách, za což je plně odpovědný Putin.

    „Smrt Alexeje Navalného je další temnou připomínkou toho, s jak zlotřilým režimem máme co do činění - a proč se Rusko a všichni odpovědní musí zodpovídat za každý svůj zločin. Upřímnou soustrast. Myslím na všechny, kteří stále sedí za mřížemi za své politické názory,“ uvedla Kallasová.

    Podle nizozemského premiéra Marka Rutteho bojoval ruský opoziční lídr za demokracii a proti korupci, za což zaplatil životem. To dokládá „bezprecedentní brutalitu ruského režimu“, uvedl Rutte. Předseda belgické vlády Alexander De Croo zdůraznil, že Navalného tragická smrt je dalším důkazem, „proč budeme nadále podporovat Ukrajinu“.

    Švédský ministr zahraničí Tobias Billström napsal, že jde o další hrozný zločin Putinova režimu. „Nelítostný postup vůči Navalnému znovu ukazuje, proč je potřeba nadále bojovat proti autoritářství,“ uvedl.

  • 5.Lipavský: Rusko je násilnický stát

    „Případ Alexeje Navalného ukazuje, kam až je Putinův režim ochoten zajít v boji se svými politickými protivníky a názorovými odpůrci,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS). 

    „Stále platí, že stejně jako se Rusko chová v zahraniční politice, chová se i ke svým občanům. Proměnilo se v násilnický stát, který zabíjí lidi snící o lepší budoucnosti, jako Němcov nebo nyní Navalnyj – uvězněn a umučen k smrti za to, že se postavil Putinovi. Čest jeho památce,“ napsal na X ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). 

  • 6.Černochová: Totalitní praktiky

    „Pravdy, kterou říkal, se Putin bál tolik, že ho nakonec přesunul na to nejhorší místo. Do trestanecké kolonie Polární vlk. Místní podmínky ho teď nejspíš dohnaly k smrti. Putin je zločinec. Může likvidovat odpůrce, ale nemůže zlikvidovat pravdu. Važme si Navalného, který za ni zaplatil bohužel tu nejvyšší cenu,“ uvedl na X ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

    „Smrt Alexeje Navalného dokládá, že současný ruský režim si nezadá s praktikami těch nejhorších totalit, které zde byly. Bez ohledu na to, jakým člověkem byl a jaké postoje zastával, měl právo na život i spravedlnost,“ napsala na X ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

    Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) napsal, že jde o čin totalitního režimu v režii Putina se vším všudy. „Kritici a odpůrci jeho režimu buď padají z oken, nebo se jen tak ‚ztrácí‘ či umírají v lágrech. Základní lidské hodnoty jsou v Rusku dnes a denně pošlapávány, chutí udržet si moc za každou cenu, bez ohledu na cokoliv,“ uvedl.

    „V nelidských podmínkách ruského žaláře tak podle ruských úřadů vyhasl jeden z posledních výrazných hlasů svobody a naděje pro ruskou společnost,“ komentoval na X ministr zahraničí Vlastimil Válek (TOP 09). „Němcov, Politkovská, nyní Navalnyj,“ napsal mimo jiné šéf školství Mikuláš Bek. „Smrt Alexeje Navalného v ruském gulagu je bohužel další bod v předlouhé řadě tradice zločinů ruského samoděržaví proti svobodné lidské vůli a touze jednotlivce po svobodě a demokracii,“ reagoval ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák. 

  • 7.Putin jako vrah

    Putin je největší vrah 21. století, uvedl předseda zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09). „A smrt Alexeje Navalného je bohužel další z mnoha, za kterou je odpovědný. Pro některé naše opoziční politiky: přestaňte blouznit o nové totalitě u nás a podívejte se, co slovo totalita opravdu znamená,“ dodal na stejné sociální síti. 

    Smrt opozičníka komentoval rovněž prezidentův „přítel po boku“ Petr Kolář. „Navalnyj sice nebyl žádný demokrat, spíše velkorus se sklony k nadřazenosti, ale aspoň měl odvahu a vůli se Putinovi a jeho kleptokratické bandě postavit. Byl to hrdina. Osobnost se svým zaslouženým místem v historii. Čest jeho památce,“ sdělil. „I kdyby Navalnyj umřel na covid, pořád je to justiční vražda,“ napsal na X politik a bývalý mluvčí Václava Havla Michael Žantovský. 

  • 8.Pekarová o vzhlížení k Rusku

    „Alexej Navalnyj se rozhodl čelit Vladimiru Putinovi, ačkoli si byl vědom, co mu hrozí. Byl otráven, mučen v gulagu a dnes zemřel. Stalinistické praktiky ovládají současné Rusko. A přesto se (bohužel) u nás najdou lidé, kteří k Putinovu Rusku vzhlíží,“ napsala na X předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). 

    „R.I.P., Alexej Navalnyj. Vrátil se ze Západu do Ruska, které miloval, i když věděl, že bude Putinovým režimem perzekvován. Nakonec zaplatil nejvyšší cenu. Hrdina svědomí,“ uvedl tam rovněž europoslanec Alexandr Vondra. 

  • 9.Hrozba i ve vězení

    „Není to poprvé, podruhé, ani potřetí, co vidíme, jak krutě Putinův režim účtuje se svými oponenty. Je to velká rána pro všechny svobodně smýšlející Rusy,“ uvedl vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti).

    Podle pirátské europoslankyně Markéty Gregorové zemřel Alexej Navalnyj jako politický vězeň Putinova režimu. „V trestanecké kolonii, na samotce v nevyhovujících podmínkách a bez adekvátní zdravotní péče. Byl tváří Ruska bez Putina. Putin ho zabil, ale jeho odkaz Putina přežije stokrát. Upřímnou soustrast rodině i ruské opozici,“ uvedla a sdílela společnou fotografii.

    „Navalnyj byl pro Putina hrozbou dokonce i ve vězení. Hrozbou, která Rusům odhalovala, na jakých lžích, zvěrstvech a korupci stojí režim Putina. Proto ho věznili a nejspíš i zabili. Vy všichni, co u nás přisluhujete ruskému režimu, myslete na to každý den, kdy nejednáte v prospěch českých občanů, ale zločinného Ruska,“ napsala kandidátka do europarlamentu za STAN a bývalá kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová. Ruské úřady podle ní musí vysvětlit všechny okolnosti smrti Navalného. 

  • 10.Nejhorší den pro rodinu

    „Julija Navalná a její a Alexejovy děti se dnes dozvěděly tu nejstrašnější zprávu, jakou se o tisících našich blízkých bojíme slyšet,“ uvedla na X běloruská politička Světlana Tichanouska a připomenula, že i Lukašenkův režim vězní mnoho lidí. 

     

pindal ( 18. února 2024 21:53 )

Vysvětli to blíže,ten ročník 50-60.O čem to pindaj,to mě zajímá. 😃

pindal ( 18. února 2024 21:45 )

Chtělo by to Kolomba,ten vždy hledal motiv.Putina by asi vyřadil,ten měl nejmenší motiv ho ,v této době připravit o život,když už byl izolován z veřejných projevů a tímto by si spíš ublížil.Tak,kdo jiný by z jeho smrti profitoval,by si řekl.A věřím,že Kolombo by to odhalil. 😨

roxin ( 18. února 2024 12:07 )

Že bys měl pravdu?

RASPUTIN ( 18. února 2024 09:42 )

xiioma máte pravdu, proto byl svými spolupracovníka zřejmě zavražděn, aby to škodilo Putinovi. 🙁

roxin ( 18. února 2024 08:50 )

Toto by měli vytesat do kamene po pohřbu jako poselství farářky xiiomy!!! 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa