Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Nečekám nic dobrého.“ Ruský nobelista si k soudu sbalil kufr. Za kritiku invaze až pět let basy?

Autor: ČTK, swp - 
16. února 2024
11:38

V Moskvě začal nový soudní proces s Olegem Orlovem (70), významným obráncem lidských práv v Rusku spjatým s nevládní organizací na ochranu lidských práv Memorial, která dostala Nobelovu cenu za mír za rok 2022 a kterou o rok dříve ruské úřady zakázaly. Hrozí mu až pět let vězení za to, že opakovaně kritizoval invazi ruských vojsk na Ukrajinu, k níž dal před dvěma lety povel prezident Vladimir Putin.

„Nečekám nic dobrého,“ řekl Orlov krátce před zahájením soudu. Orlov zůstává v Rusku výjimečnou osobností, protože je na svobodě a otevřeně kritizuje poměry, poznamenala AFP s tím, že jde o stav alespoň pro několik příštích dnů.

Nový soudní proces s Orlovem nařídil moskevský městský soud v polovině prosince. Orlov před soudem zopakoval svou kritiku ruského válečného tažení a trval na tom, že je skutečným vlastencem. Odsoudil počínání obžaloby a prohlásil, že jej pronásledují, protože si dovolil veřejně kritizovat počínání úřadů. K soudu přišel už se sbaleným zavazadlem pro případ, že by jej uvěznili přímo v soudní síni. Novinářům po jednání řekl, že si neplánuje vybalit, protože úřady jej zjevně chtějí dostat za mříže.

Orlov je jedním z nejznámějších a nejuznávanějších obránců lidských práv v Rusku, k vedení Memorialu patřil od roku 1999. V prosinci 2021 nařídil soud rozpuštění Memorialu. Tato organizace proslula odhalováním zločinů komunismu a stalinismu v někdejším Sovětském svazu a postupně se stala největším sdružením na obranu lidských práv v Rusku. Předloni Memorial získal společně s běloruským disidentem Alesem Bjaljackým a ukrajinským Centrem pro občanské svobody Nobelovu cenu za mír.

Moskevský soud loni v říjnu uložil Orlovovi pokutu 150.000 rublů (téměř 35.000 Kč) za to, že vystupoval proti válce na Ukrajině. Prokuratura tehdy překvapivě nežádala Orlovovo uvěznění, ale pokutu 250.000 rublů. Obžaloba se opírala o Orlovův článek z předloňského listopadu, ve kterém napsal, že Rusko se za prezidenta Putina snížilo k fašismu. Vzhledem k věku a zdravotnímu stavu obžalovaného navrhla obžaloba pokutu místo vězení. Podle různých zdrojů mohla žádat tři až pět let za mřížemi. Rozsudek odsouzenec označil za „mírný, ale nezákonný a nespravedlivý“.

Prokuratura se ještě v říjnu proti rozsudku odvolala. Změnu svého postoje vysvětlila tím, že Orlov „pociťuje politickou a ideologickou nenávist k Ruské federaci“ a také spolu s Memorialem „pokračuje v rozvracení stability občanské společnosti“.

Ustanovení o postihu za diskreditaci či za šíření falešných zpráv o ruských ozbrojených silách přijali ruští zákonodárci krátce po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Drakonické tresty mají podle oponentů režimu umlčet veškerou kritiku války.

Video se připravuje ...
Další videa