Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zemřel Alexej Navalnyj: První slova zdrcené manželky!

Aktualizováno -
16. února 2024
16:11
Autor: ČTK, rc - 
16. února 2024
15:49

Svět šokovala zpráva o smrti ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Sedmačtyřicetiletý odpůrce ruského prezidenta Vladimira Putina zemřel v trestanecké kolonii na Sibiři. Navalnému se údajně mělo udělat špatně při procházce a ztratil vědomí. Oživit se ho už nepodařilo. Zpráva o jeho smrti přišla krátce před březnovými prezidentskými volbami v Rusku. Jeho manželka Julija, s níž měl dvě dcery, ho do poslední chvíle podporovala. K smrti svého chotě se již vyjádřila. Matka zemřelého hrdiny opozice Ljudmila Navalná přitom tvrdí, že ještě před čtyřmi dny byl šťastný a zdravý.

„Dne 16. února 2024 v trestanecké kolonii č. 3 odsouzený A. A. Navalnyj se po procházce necítil dobře a téměř okamžitě ztratil vědomí,“ uvedla vězeňská služba pro oblast Jamalo-Něněc s tím, že byl na místo povolán lékař, který se ho marně snažil oživit. Přičina smrti Navalného není známá a je předmětem vyšetřování.

Hlavní odpůrce Kremlu

Navalnyj byl pokládán za hlavního odpůrce režimu ruského prezidenta Putina, kterého obviňoval, že dal svého času rozkaz jej otrávit. Narodil se v roce 1976 v malém městečku Butyň nedaleko Moskvy. Jeho otec pocházel z Ukrajiny, a tak spoustu času trávil u své babičky na Ukrajině. Vystudoval práva na moskevské Univerzitě přátelství národů a později finančnictví na akademii při ruské vládě. Absolvoval také půlroční studium na americké Yaleově univerzitě. 

„První dáma“ opozice

V roce 1998 se seznámil s Julijí Borisovnou Navalnou a dvojice se vzala o dva roky později. Manželé spolu mají dvě dceru Darju Alexejevnu a Zakharu. Julia je pokládána za „první dámu ruské opozice“. Svého manžela vždy podporovala. Navzdory policejním výhrůžkám proti němu v roce 2014, kdy byl poprvé uvězněn, odmítla svědčit. Byla to právě ona, kdo v roce 2020, kdy byl Navalnyj otráven, požádal prezidenta Putina o povolení jeho odjezdu do Německa. Se svou manželkou se Navalnyj podle informací The Independent viděl naposledy v roce 2021, kdy byl zadržen v Moskvě. Dvojice tehdy byla viděna, jak se objímá a sdílí polibek.

Ke smrti se žena Navalného již vyjádřila. "Mezinárodní společenství by společně mělo bojovat proti strašlivému režimu v současném Rusku," řekla Julija Navalná, žena zemřelého ruského opozičníka. V pátek promluvila na Mnichovské bezpečnostní konferenci jen několik hodin poté, co média oznámila Navalného úmrtí.

Na letišti se předtím setkala s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem, který jí podle agentury Reuters sdělil, že za smrt jejího manžela je podle USA zodpovědný ruský režim, ale že USA také informaci stále ověřují.

"Když jsem se ty zprávy doslechla, říkala jsem si, jestli bych měla zůstat tady s vámi, nebo se vrátit ke svým dětem. Pak jsem si ale řekla: 'Co by udělal Alexej na mém místě?' Jsem si jistá, že on by zůstal stát tady na tom pódiu," řekla vdova po opozičníkovi na mnichovské konferenci.

Matka zemřelého hrdiny bojujícího za svobodu v Rusku zase prohlásila: "Před čtyřmi dny byl naživu, zdravý a radostný." Jeho smrt je tak více než podezřelá.

Věznění

V roce 2018 se Navalnyj snažil kandidovat v prezidentských volbách. Nicméně vstoupit do voleb mu nebylo umožněno kvůli odsouzení za zpronevěru v roce 2014, což kategoricky odmítl. V srpnu roku 2020 během své služební cesty v Rusku byl otráven a byl letecky transportován do Německa. Hned po návratu do vlasti z Německa, kde jej z otravy vyléčili, byl Navalnyj uvězněn. 

Před Vánoci jej vězeňská stráž přepravila do trestanecké kolonie za polárním kruhem, kde jej hned po odchodu z karantény zavřeli na samotku.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

Novinář Sergej Kalenin je ve vazbě (28. 4. 2024). Novinář Konstantin Gabov je ve vazbě (28. 4. 2024). Novinář Konstantin Gabov je ve vazbě (28. 4. 2024). Novinář Sergej Kalenin je ve vazbě (28. 4. 2024).
15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

Zobrazit celý online

Video  Putin během rozhovoru s Carlsonem: Podivný třes nohy! Musel si ji přidržovat rukou  - reprofoto X/Tucker Carlson
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa