Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala při druhém výročí války zmínil Putinův zrůdný režim. Lipavský přidal varování

Aktualizováno -
24. února 2024
12:24
Autor: ČTK - 
24. února 2024
10:35

Režim ruského prezidenta Vladimira Putina je podle premiéra Petra Fialy (ODS) zrůdný. Ruský vpád na Ukrajinu před dvěma lety označil předseda české vlády za neopodstatněný. Kvůli udržení stability v regionu je v českém bytostném zájmu, aby ruský agresor na Ukrajině neuspěl, uvedl Fiala v příspěvku k výročí na síti X. Podobně ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v prohlášení označil za nutné odrazit ruské snahy měnit státní hranice.

Ruský útok na Ukrajinu byl podle premiéra porušením principů suverenity, svrchovanosti a nezávislosti států. „Pokud padne Ukrajina, je jen otázkou času, kdy bude ohrožen někdo další. Nemá smysl si namlouvat, že Putinovi bude Ukrajina stačit. Všichni chceme mír. A právě proto se nesmíme bát postavit těm, kteří mír ohrožují,“ prohlásil ministerský předseda.

„Pokud by někdo chtěl důkazy o tom, jak zrůdný ruský režim je a že se neštítí ničeho, stačí se podívat na to, jak Vladimir Putin likviduje své politické protivníky,“ uvedl Fiala. Před týdnem zemřel za nejasných okolností v ruské vězeňské kolonii za polárním kruhem jeden z nejznámějších kritiků Putinova režimu Alexej Navalnyj.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

Zobrazit celý online

Putin podle Lipavského rozpoutal vůči Ukrajině před dvěma lety neokoloniální válku. Ruská agrese s cílem zlomit Ukrajinu trvá ještě déle, a to deset let, podotkl ministr s poukazem na ruskou anexi Krymu v roce 2014. Ukrajina má právo na sebeobranu a obnovení územní celistvosti včetně Krymu. Česko bude stát při Ukrajině a poskytovat jí veškerou nezbytnou pomoc, dokud bude potřeba, a podporuje její začlenění do NATO a EU kvůli evropské bezpečnosti. „Ruské snahy měnit státní hranice silou musí být v zájmu svobodného a demokratického světa odraženy,“ dodal Lipavský.

Rovněž ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se na síti X dnes vyjádřil, že česká podpora Ukrajině musí trvat. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) je Putinův režim zločinný. „Ukrajina brání i nás! a my ji v tom nesmíme nechat!“ napsal na síti X.

Budoucnost Ukrajiny předurčuje také budoucnost Česka. Při příležitosti uctění památky obětí ruské agrese proti Ukrajině to dnes řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

„Jedna z věcí, kterou mohou pomoci, je, že se zapojí do života v Česku ve všech rozměrech, které takový život v Česku přináší, a že tím pádem budeme Ukrajinu podporovat společně,“ řekl na adresu Ukrajinců žijících v Česku. Dlouhodobá podpora Ukrajiny je pro Česko náročnější než pomoc v jednom daném okamžiku a spolupráce Ukrajinců je tak podle něj klíčová.

Pietního aktu se u pomníku ukrajinského básníka Tarase Ševčenka na náměstí Kinských v Praze kromě Vystrčila zúčastnila také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), chargé d'affaires ukrajinské ambasády Vitalij Usatyj a několik dalších poslanců a senátorů.

Pekarová Adamová připomněla, že ruská agrese vůči Ukrajině začala už v momentu ruské invaze na Krym. „My máme děkovat Ukrajincům za to, že tady žijeme své každodenní životy, které se neobrátily vzhůru nohama tak, jako se obrátily našim ukrajinským přátelům,“ řekla. Výsledek konfliktu na Ukrajině podle ní rozhodne o míru v Česku.

Místopředsedkyně a šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová na síti X uvedla, že je hrdá na podporu, které se Ukrajině od Česka dostává. Věří v brzký konec agrese, dodala.

Ruská invaze na Ukrajinu začala předloni 24. února. Dva roky války připravily o život nebo zmrzačily tisíce ukrajinských civilistů a miliony ukrajinských obyvatel vyhnaly z domovů. Odhaduje se, že obě strany v bojích přišly o desítky tisíc zabitých a zmrzačených vojáků.

Video  Zelenskyj se v Mnichově sešel s Petrem Pavlem: Děkoval Česku za balíčky pomoci Ukrajině.  - Sociální síť X - Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa