Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putin v den Navalného smrti: Úsměvy na Uralu! Kreml rozjel maraton lží a hraní o čas, míní kritik

Autor: simao, ČTK - 
18. února 2024
09:20

Ruský prezident Vladimir Putin má podle mnohých další krev na rukách poté, co bylo potvrzeno úmrtí Alexeje Navalného v trestanecké kolonii na Sibiři. Kde zastihla Putina zpráva o smrti opozičníka? Během návštěvy města Čeljabinsk. Zatímco Daily Mail si všímá úsměvů a chování Putina v továrně na Urale, způsob, jakým Kreml k Navalného smrti přistoupil, bezděčně odhaluje i to, že byl Navalnyj pro Putina skutečně hrozbou, míní NY Times. A že se Putinovi nohsledi snažili dělat všechno možné, aby Navalného umlčeli. Podle komentátora NY Times je však Navalnyj hrozbou i po smrti. A možná ještě větší? „Budeme sledovat nekonečný maraton lží a hraní o čas. Putin udělá vše pro to, aby nebylo možné zjistit, co se vlastně Alexejovi stalo,“ míní ruský aktivista Georgy Alburov.

Viděli ho, jak se vesele zdraví s dělníky a usmívá se, když oslovuje dav - několik minut poté, co jeho mluvčí Dmitrij Peskov uvedl, že byl informován o Navalného smrti, uvádí britský Daily Mail k programu Vladimira Putina v den smrti Alexeje Navalného ve vězeňské kolonii na Sibiři.

„Usměvavý vrah: Putin se směje, když oslovuje dav minuty poté, co bylo odhaleno, že byl informován o ′vraždě′ Alexeje Navalného ve vězení,“ píše Daily Mail o návštěvě ruského prezidenta v továrně v Čeljabinsku, tedy v průmyslovém městě na východním úpatí Uralu, devátém největším v Ruské federaci s 1,2 milionem obyvatel.

Ohrožení pro režim a potírání protestů

Smrt Navalného přitom představuje pro Putinovo Rusko nový bod obratu, míní NY Times. Podtrhuje nejen moc Kremlu, ale i potenciál nestability, která režim nadále ohrožuje.

„Jak se blíží třetí rok války, zdá se, že Putinova kontrola nad domácí politikou je téměř úplná, přičemž jeho nejvýznamnější přeživší odpůrci jsou buď ve vězení, nebo v exilu. Pouliční protesty jsou okamžitě utlumeny a tisíce Rusů byly stíhány za kritiku války,“ píše Anton Troianovski.

V Rusku přitom došlo ve třech desítkách měst k zatýkání i během piety za Navalného. Podle serveru OVD-Info bylo již zatčeno téměř 360 lidí.

I to ale dokládá, že se režim obává dalšího dění a případné eskalace. Do březnových voleb zbývá měsíc. A Alexej Navalnyj, ačkoliv se Putin zdráhal vyslovovat jeho jméno, byl pro režim nebezpečným. „Navalnyj měl tendenci vycítit zranitelná místa,“ uvádí moskevský politický analytik Michail Vinogradov.

Putin zodpovědný za smrt kritika. A skrývající tělo?

Západním světem se pak rychle šíří názor, že za smrt Navalného je zodpovědný přímo Putin. Tento názor přitom šíří i vysoce postavené autority - včetně amerického prezidenta Joea Bidena.

„Ruské úřady budou mít vlastní příběh, ale nenechte se zmást. Za smrt Navalného je zodpovědný Putin. Putin je zodpovědný. Co se mu stalo, to je dalším důkazem Putinovy brutality,“ vzkázal Biden zcela jasně.

Navalného tým pak opakuje, že nešlo o úmrtí, ale o vraždu. „Putin zabil Alexeje Navalného,“ uvedl dle The Guardian ruský aktivista Georgy Alburov, další ze spojenců Navalného v rámci jeho Nadace pro boj proti korupci.

„Jak přesně to udělal, se jistě ukáže, ale právě teď budeme sledovat nekonečný maraton lží a hraní o čas. Putin udělá vše pro to, aby nebylo možné zjistit, co se vlastně Alexejovi stalo,“ míní Alburov.

Koresponduje to s děním na Sibiři, kam vyrazila Navalného matka Ljudmila. Té měli na místě říct, že bylo Navalného tělo převezeno z vězeňské kolonie v Charpu do márnice ve městě Salechard. Ta byla však uzavřena a podle Navalného právníka jim po telefonu řekli, že tam tělo není. Ani přes cestu přímo na Sibiř se Ljudmila Navalná nedostala k tělu svého zesnulého syna.

Po smrti je Navalnyj pro Putina ještě nebezpečnější?

Má skutečně Putin důvod k úsměvu? Podle komentáře amerického NY Times je Navalnyj po smrti „pro Putinovy lži ještě nebezpečnější“. Proč?

„Většinu z asi 12 let, kdy Alexej Navalnyj vedl křížovou výpravu proti vládě Vladimira Putina, se ruský prezident snažil vyhýbat tomu, aby zmínil jeho jméno, i když se on a jeho přisluhovači snažili všemi možnými způsoby, včetně atentátu, Navalného umlčet. Když se však na oficiálních ruských zpravodajských stránkách objevila zpráva o nahlášené smrti pana Navalného v odlehlém pracovním táboře na severu, obsahovala podrobnosti, že byl Putin při návštěvě města Čeljabinsk ′informován′,“ píše komentátor Serge Schemann.

Žádná označení Navalného za teroristu, extremistu či nacistu, žádná snaha o jeho veřejné zdiskreditování a prohlášení za lumpa, popisuje komentátor, podle kterého to dokládá, jak se Navalného Kreml obával, až ho na základě vykonstruovaných obvinění raději „odklidil“ nakonec daleko na Sibiř do vězeňského tábora. 

„Oficiální reakce bezděčně potvrdily to, co se pan Putin tak usilovně snažil skrývat: že neustálá obviňování Navalného z korupce a špatného vládnutí byla vážnou politickou výzvou pro Putinovu diktátorskou vládu. A že po smrti se Navalnyj může stát ještě nebezpečnějším,“ míní Schemann.

Video  Analytik Havlíček o smrti Navalnyjho: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Prolomil lži, ukázal na Putinovo sebeobohacování

„Navalnyj byl nebezpečný tím, že prolomil lži. A to by z něj mohlo udělat ještě mocnější postavu, mučedníka. To je pro Kreml riziko pouhý měsíc před celostátními volbami, které chce Putin vylíčit jako zvučné národní potvrzení jeho vlády a jeho války na Ukrajině,“ pokračuje komentátor NY Times.

Připomíná, že i Navalnyj od počátku odsuzoval ruskou invazu na Ukrajinu. „Tohle je hloupá válka, kterou začal váš Putin,“ říkal Navalnyj u soudu v Moskvě.

Navalnyj navíc dokázal odhalovat i pozadí vládnoucího Putina a jeho party. A Putin a jeho kumpáni, mnozí z nich veteráni z někdejší KGB, pochopili hrozbu, kterou pro ně Navalnyj představuje, pokračuje komentátor.

„Jeho primárním cílem byla korupce, zejména sebeobohacení Putina a jeho kumpánů (...) Videa o paláci postaveném pro Putina či o extravagantním venkovském sídle bývalého prezidenta Dmitrije Medveděva viděly miliony lidí. Jeho odsouzení vládnoucí strany Jednotné Rusko jako ′strany podvodníků a zlodějů′ se stalo nesmazatelným heslem,“ míní Schemann.

Sám Putin před březnovými volbami přiznal veřejně příjmy - za 6 let měl vydělat 68 milionů rublů (asi 17,4 milionu korun) a přiznal byt v Petrohradě o rozloze 77 metrů čtverečních či byt v Moskvě o rozloze 154 metrů čtverečních. O dalších luxusních rezidencích, ale také luxusních autech, které mu mají také náležet, pomlčel, namísto toho do soupisu majetku uvedl terénní vůz Niva či dvě sovětské Volhy.

Rozdrcená opozice a velká ztráta

Komentátor NY Times připomíná, že Putinovi věrní tvrdě pracovali, aby Navalného umlčeli - nekonečným zatýkáním, obtěžováním jeho stoupenců, ale i nechvalně známým pokusem o jeho otravu novičokem v roce 2020.

Komentátor však zároveň upozorňuje, že velká část opozice proti Putinovi byla rozdrcena zatýkáním a útěky do zahraničí. „Ale vzestup nového mučedníka dodá otázkám a obviněním, které Navalnyj vznesl, novou sílu, protože bude pro Putina mnohem těžší udržet mýtus o službě ruské velikosti,“ míní Schemann.

Nic to však nemění na tom, že pro spolupracovníky Navalného je jeho smrt zdrcující zprávou. „Je to velmi, velmi obtížné,“ uvádí dle The Guardian ruská novinářka Maria Pevčiková, další Navalného blízká spojenkyně. „Je to nesnesitelné. Ale pamatujme, že jsme v té hrůze spolu a musíme se z toho také společně dostat. Navalnyj je ale neskutečná ztráta. Nenapravitelná,“ dodává.

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

Alex klicko ( 18. února 2024 15:50 )

Zvlastni, nikde ani zminka o zavrazdeni uvezneneho americkeho novinare Gonzala Liry Ukrajinskym rezimem a Zelin­skym­..hy­pokra­ti ve velkem

JaNat ( 18. února 2024 15:20 )

To tam měl blít? Jaký je rozdílmezi našimpolitikem, který jde po masakru apřit. Přestańte brojit proti Rusku, brzy mu polezeme hluboko do análu.

harpyje ( 18. února 2024 11:08 )

Tvl to je snad vetsi masaz nez kdyz zemrel Kaja Gott, redakce Blesku uz ma urcite objednany placky "Navalnyj je muj aktivista" 🙂

hayena ( 18. února 2024 10:41 )

Nějaký hubený Nývlt. 😁

RASPUTIN ( 18. února 2024 09:37 )

Já se také usmíval a také nemám na smrti Navalného žádný podíl, tedy pokud naši vševědoucí vládní politici nerozhodnou na základě svých vlhkých snů jinak. 😕

Zobrazit celou diskusi