Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bratři za mřížemi: Ve vězení skončil i Navalného bratr Oleg, Putinův režim pronásledoval oba

Autor: vja - 
18. února 2024
05:00

Ruské soudy se z rodiny Navalných nesnažily opakovaně dostat za mříže pouze zesnulého opozičníka Alexeje, ale i jeho bratra Olega. Ten se momentálně s největší pravděpodobností stále nachází mimo Rusko, kde mu hrozí vězení za údajné „porušování protipandemických opatření“. V minulosti mu pro změnu „přišili“ údajnou zpronevěru milionů rublů v dalším podivném případě.

Oleg, který se původně věnoval podnikání, byl dlouhodobě velkou oporou svého bratra Alexeje. Spekuluje se, že i proto byl v prosinci 2014 odsouzen k odnětí svobody na 3,5 roku.

Oficiálním důvodem tehdy byla zpronevěra 27 milionů rublů (asi 10,8 milionu korun) firmy Yves Rocher, za kterou byl souzen i Alexej. Tehdejší šéf ruské pobočky kosmetického giganta však jakoukoliv škodu na majetku popřel.

Oleg nakonec skončil za mřížemi, zatímco Alexej dostal 3,5letou podmínku. Mnozí z podporovatelů opozičního politika se domnívají, že šlo o plán Vladimira Putina jak z Alexeje neudělat mučedníka a zároveň s ním snadněji manipulovat. „Je evidentní, že bratr je ve vězení kvůli mně. Kreml našel bolavé místo,“ komentoval tehdy bratrovo uvěznění Alexej Navalnyj.

Na svobodě Oleg organizoval demonstrace na podporu svého bratra, následkem čehož byl nakonec Rusko donucen opustit.

Režim jej totiž obvinil z porušení podmínky kvůli nedodržování koronavirových opatření a jeho roční trest vězení v únoru 2022 změnil na nepodmíněný. Stalo se tak v nepřítomnosti obviněného, který si již 4. září 2021 zajistil odlet na Kypr, kde měl i ve chvíli vyřčení verdiktu setrvávat. Později nebylo jasné, kde se Oleg skutečně nachází.

Na veřejnosti se v poslední době objevil až v lednu 2023, kdy přijel do Berlína, aby se zúčastnil otevření expozice věnované jeho bratrovi, jejíž součástí byla i replika samotky, ve které měl být Alexej vězněn. Na jejím vzniku se Oleg rovněž podílel. Role se tehdy otočily - Oleg podporoval svého bratra, který skončil za mřížemi. Živý však již Alexej Navalnyj z ruského lágru nevyšel. Zemřel v obávané vězeňské kolonii daleko na Sibiři.

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...
10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zobrazit celý online

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi