Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Utýraný Navalnyj, Prigožinovo letadlo, otrava Litviněnka: Jak se ruský režim zbavuje nepohodlných?

  • Autor: ČTK,mav,swp - 
    17. 2. 2024
    05:00

    Přední ruský disident a v posledních letech nejhlasitější kritik Vladimira Putina - Alexej Navalnyj - se přidal na dlouhý seznam osob nepohodlných ruskému režimu, které za podezřelých okolností zemřely. Další byli různými cestami umlčeni - vyhnáni, uvězněni - nebo jen se štěstím unikli pokusu o atentát.

  • 1.Viktor Juščenko

    Na podzim roku 2004 byl při volební kampani otráven na schůzce s představiteli tajných služeb pozdější ukrajinský prezident z let 2005 až 2010 Viktor Juščenko. Lékařské testy prokázaly, že šlo o otravu dioxinem, která mu změnila tvář k nepoznání. Juščenko v roce 2007 v jednom rozhovoru řekl, že je přesvědčen, že dioxin, který posloužil při jeho otravě, byl vyroben v ruských laboratořích.

    Viktor Juščenko, prezident Ukrajiny 2005-10. Viktor Juščenko, prezident Ukrajiny 2005-10. | Vláda Ukrajiny

  • 2.Vladimir Kara-Murza

    Ruský soud loni v dubnu poslal na 25 let do vězení opozičního představitele, bývalého koordinátora opozičního hnutí Otevřené Rusko, publicistu a kritika Kremlu Vladimira Kara-Murzu, kterého shledal vinným mimo jiné z vlastizrady. Ruský odvolací soud v červenci verdikt nad ním potvrdil.

    Kara-Murza dlouhodobě vystupoval proti prezidentu Putinovi a lobboval u západních vlád za uvalení sankcí na Rusko a jednotlivé ruské občany za porušování lidských práv. Kara-Murza, který kritizoval i ruskou vojenskou agresi na Ukrajině, byl vzat do vazby v dubnu 2022 na základě obvinění z „šíření nepravdivých informací“ o ruské armádě při projevu před americkými zákonodárci. 

    „Putinův režim mého manžela uchvátil jako osobního nepřítele. Manžel byl v opozici vůči tomuto režimu od nástupu Vladimira Putina k moci,“ popsala Blesk Zprávám jeho manželka Jevgenija, když v Praze na konferenci Forum 2000 přebírala ocenění pro svého manžela od předsedy Senátu Miloše Vystrčila.

    „Tuto práci zahájil společně se svým přítelem a kolegou Borisem Němcovem. Sám Boris byl zavražděn v únoru 2015. Manžel byl poprvé otráven v květnu 2015,“ popsala manželka. „Skončil v kómatu s mnohočetným selháním orgánů. Měl štěstí, že přežil. Znovu se učil chodit. Ale pokračoval ve své práci a byl znovu otráven v roce 2017."

    Vladimir Kara-Murza se zúčastnil Fora 2000 roku 2016. Vladimir Kara-Murza se zúčastnil Fora 2000 roku 2016. | Forum 2000

  • 3.Alexandr Litviněnko

    Na otravu radioaktivním poloniem 210 zemřel v listopadu 2006 bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko, který - než otravě podlehl - obvinil ze své vraždy ruského prezidenta Vladimira Putina. Jako agent pracoval Litviněnko nejdříve pro SSSR a poté pro Rusko, později začal kritizovat vedení země i poměry v rozvědce. Nakonec v roce 2001 získal politický azyl v Británii, přijal britské občanství a pracoval pro tajnou službu MI6.

    Podle vyšetřování existují důkazy, že Litviněnka otrávili bývalí ruští agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj, které ale Rusko odmítlo vydat. Látku mu přimíchali do čaje na schůzce, která se na podzim 2006 konala v jednom londýnském hotelu. Podle britského soudce vraždu „pravděpodobně schválil“ ruský prezident Putin.

    Litviněnko na smrtelné posteli nařkl Putina z toho, že si objednal jeho smrt. Litviněnko na smrtelné posteli nařkl Putina z toho, že si objednal jeho smrt. | archiv Blesku

  • 4.Sergej Magnitskij

    Auditor a právník Sergej Magnitskij byl v listopadu 2008 zatčen za daňové úniky krátce poté, co obvinil ruské policejní a justiční pracovníky z defraudací. Po roce zemřel ve vyšetřovací vazbě; podle úřední verze mu selhalo srdce, podle ochránců lidských práv jej ubili dozorci. V roce 2018 pak ruská generální prokuratura tvrdila, že dodatečná analýza prokázala, že Magnitskij byl otráven.

    Jeho úmrtí vedlo Spojené státy k přijetí takzvaného Magnitského zákona, který zakazuje vstup do země a nařizuje zmrazení účtů téměř dvěma desítkám ruských představitelů, kteří jsou podle Washingtonu zapleteni do porušování lidských práv a mohli se podílet na Magnitského smrti. Rusko zareagovalo vlastním seznamem nežádoucích Američanů, stejně jako zákazem adopcí ruských sirotků do USA. Předloni Evropský soud pro lidská práva (ECHR) ve Štrasburku shledal Rusko vinným z více porušení lidských práv v případu smrti Magnitského a uložil Moskvě, aby zástupcům zemřelého zaplatila odškodnění.

    Sergej Magnitskij (2006). Sergej Magnitskij (2006). | VOA (Volné dílo)

  • 5.Boris Němcov

    Bývalý ruský vicepremiér a vyhlášený kritik Kremlu Boris Němcov byl zastřelen v centru Moskvy v únoru 2015. Týden po vraždě byla zatčena pětice podezřelých Čečenců. V červenci 2017 byl Zaur Dadajev, bývalý příslušník speciálního čečenského bezpečnostního praporu Sever, odsouzen k dvaceti letům odnětí svobody. Čtveřice spolupachatelů byla odsouzena k trestům od 11 do 19 let. Podle Němcovovy dcery Žanny se po objednavateli vraždy pátrá pouze „na oko“, protože stopa vede ke spolupracovníkům čečenského vládce Ramzana Kadyrova.

    Boris Němcov (2014). Boris Němcov (2014). | Dhārmikatva (CC BY-SA 3.0)

  • 6.Anna Politkovská

    Novinářka, která kritizovala politiku Kremlu v Čečensku, byla zavražděna v říjnu 2006. Případ Anny Politkovské vyvolal celosvětovou pozornost a na Západě byl označován za důkaz nátlaku, jemuž jsou v Rusku vystaveni kritici kremelské politiky.

    Skandál navíc vyvolal první proces s údajnými spolupachateli vraždy v roce 2009. Porota tehdy pustila obžalované kvůli nedostatku důkazů na svobodu, nejvyšší soud pak ale vrátil případ prokuratuře k došetření. V červnu 2014 poslal soud za vraždu Politkovské do vězení na doživotí Lom-Aliho Gajtukajeva a Rustama Machmudova. Tři další pachatelé dostali vysoké tresty vězení. Za organizátora vraždy byl kromě Gajtukajeva označen bývalý policista Sergej Chadžikurbanov, který dostal 20 let.

    „Politkovská, Litviněnko, Magnitskij, Němcov, Navalnyj jsou jen některá z nejznámějších jmen na dlouhém seznamu kritiků zabitých Putinem. Po každé vraždě se zvedlo pobouření, ale Putinovi to nakonec prošlo a světoví lídři mu opět podali ruku," tweetuje ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

    "To ho povzbudilo k dalšímu zabíjení. I dnes se ozývají hlasy, které volají po tom, aby byl Putin vyslyšen a aby se s ním jednalo. Je načase skoncovat s naivitou. Než bude možné zahájit jakékoli smysluplné jednání s Moskvou, musí být Rusko na Ukrajině poraženo a Putin se musí konečně poučit."

    Zavražděná novinářka Anna Politkovská (2005). Zavražděná novinářka Anna Politkovská (2005). | Das blaue Sofa/Club Bertelsmann (CC BY 2.0)

    Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
    Video se připravuje ...

  • 7.Jevgenij Prigožin

    Majitel soukromé Wagnerovy armády a dlouholetý souputník Vladimira Putina, podnikatel Jevgenij Prigožin, patřil k nejaktivnějším podporovatelům ruské agrese na Ukrajině. Byl ovšem častým kritikem ruského vojenského velení, které obviňoval z neschopnosti. Naopak výsledky své žoldnéřské armády, do které zapojil i vězně z ruských věznic, mnohdy nadsazoval.

    Leningradský rodák v mládí strávil nějakou dobu ve vězení, po propuštění po rozpadu SSSR úspěšně podnikal: Od stánku s občerstvením se přes vybudování sítě supermarketů vypracoval až do elitních kruhů - to když otevřel v Petrohradě luxusní restauraci, kterou si oblíbila tamní smetánka a několikrát ji navštívil i Putin, s kterým se Prigožin sblížil.

    Následně získal podnikatel z Kremlu řadu zakázek na VIP služby. Díky tomu si vybudoval vazby na mnohé vlivné lidi v Rusku. Figuroval také na sankčním seznamu západních zemí, a to už od dob anexe Krymu v roce 2014. Byl terčem sankcí EU i v souvislosti s působením své žoldnéřské skupiny v dalších zemích včetně Libye či Sýrie.

    Že stojí za Wagnerovou soukromou armádou, Prigožin dlouho popíral, přiznal to až v září 2022. Předtím se proti takovým informacím médií bránil u soudů - a uspěl.

    Zemřel loni v srpnu při pádu soukromého tryskáče, podle západních médií po startu explodovalo výbušné zařízení pod jedním z křídel. List The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na zdroje ze západních zpravodajských služeb a Ruska loni v prosinci napsal, že Prigožinova smrt byla vraždou na objednávku ze strany tajemníka ruské bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa. Nejspíš se mu vymstily ambice a hlavně vzpurné tažení wagnerovců na Moskvu z června 2023.

    Jevgenij Prigožin se ohlásil z Afriky (21. 8. 2023). Jevgenij Prigožin se ohlásil z Afriky (21. 8. 2023). | Telegram

  • 8.Sergej Skripal

    V březnu 2018 byl v Salisbury na jihu Británie otráven bývalý ruský tajný agent Sergej Skripal, který v zemi získal útočiště, a jeho dcera Julija. V kritickém stavu byli hospitalizováni. Podle představitelů Británie a EU byli otráveni nervově paralytickým jedem A234 ze skupiny látek na Západě označovaných jako novičok. Z nemocnice byli v dubnu a květnu 2018 propuštěni. Zemřela však Dawn Sturgessová, která podle policie našla odhozenou parfémovou lahvičku - chtěla se navonět, ale místo toho se otrávila. Londýn odpovědnost za tyto otravy připisuje Rusku, Moskva to odmítá.

    Britští vyšetřovatelé uvádějí, že shromáždili dostatek důkazů, aby mohli z útoku obvinit dva ruské občany, kteří vystupovali pod jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov a které média identifikovala jako agenty ruské vojenské rozvědky GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu. Kvůli kauze vypověděly téměř tři desítky zemí včetně Česka více než 150 ruských diplomatů. U většiny států reagovala Moskva recipročně.

    V roce 2021 česká vláda oznámila, že byli Miškin a Čepiga v roce 2014 zapojeni do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích, při kterých zahynuli dva čeští občané. V září 2021 britská policie v případu pokusu o otravu Skripalových obvinila třetího ruského občana Denise Sergejeva, který podle vyšetřovatelů operaci velel.

    Video  Kauza Skripal: Připomeňte si případ bývalého ruského agenta, jehož s dcerou otrávili  - Mall.tv
    Video se připravuje ...

     

     

harpyje ( 17. února 2024 11:07 )

A co treba ztrapenej polosilenej Assange, kterej taky skoncil v kriminalu a to v podstate jen odhlaloval zlociny americkyho rezimu? Zapadni metody u medialne znamych odpurcu treba nejsou tak drsny, ale ty smesny stihani pro udajny 20 let stary neprokazatelny sexualni zlociny muzou skoncit uplne stejne. Ted je treba vtipny ze Trumpa kvuli spatnymu nakladani s tajnyma dokumentama tahali po soudech, ale Bidena kvuli tomu samymu ani neobvini, protoze je to "jen zapometlivej starik" 🙂

krapotkin ( 17. února 2024 10:42 )

Škoda, že se podobně nezaměřil na další mocipány z nepřátelských států - třeba na Černochovou a její podržtašky, na Fialu a jeho poskoky apod.

Mr MRD ( 17. února 2024 10:13 )

Hloupost!
Putin smrti Navalnyho nic nezíská, potřeboval ho živého.
Sam Navalnyj byl prominentní hvězda internetu a v TV byl častěji, než Putin. Brečí ti co z neho žili.
On prostě nepochopil, že s ním ve vězení jsou skuteční vrazi a lumpove a ne kámoši z moskevské kavárny.

stařec ( 17. února 2024 10:03 )

Zapoměl jsi na Babiše,kdoví jestli tam taky nebyl?? 🙂

stařec ( 17. února 2024 10:02 )

Putin prostě nedovolí aby stát rozvraceli loutky vedené usa, tak jak je tomu u nás!!!

Zobrazit celou diskusi