Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak to bylo s vraždou Putinova odpůrce Němcova: Miss Ukrajina měla prsty ve spiknutí?

Autor: pma - 
14. března 2022
22:13

V únoru 2015 byl v centru Moskvy při procházce s přítelkyní zastřelen bývalý ruský vicepremiér a vyhlášený kritik Kremlu, Boris Němcov (†55). Finalistka Miss Ukrajiny v roce 2018, Anna Durytská (30), byla jediným svědkem atentátu na svého tehdejšího přítele. Podle některých ale s jeho postřelením měla co dočinění!

Psal se 27. únor 2015 a ruský opoziční politik Boris Němcov se vydal se svou mladou ukrajinskou přítelkyní Annou Durytskou na večerní vycházku po Moskvě. Jenže romantická procházka skončila tragicky. Němcova zasáhlo pět výstřelů
zezadu, na místě padl k zemi a zemřel. Několik týdnů před svou smrtí Němcov opakovaně uváděl, že má strach o svůj život. Politik totiž hojně kritizoval Kreml za zhoršující se ekonomickou situaci nebo korupci.  

V den atentátu navíc Němcov potvrdil, že se zúčastní demonstrace proti ruské agresi na Ukrajině. Tím si zřejmě definitivně podepsal svůj ortel. Jediným člověkem, kdo atentát viděl, byla Němcovova tehdejší přítelkyně, Anna Durytská. „Nevím, odkud se střelec vzal, ale byl vzadu za námi,“ sdělila v minulosti. „Neviděla jsem toho muže. Otočila jsem se a viděla jsem jen světlé auto. Neměla jsem možnost vidět poznávací značku nebo typ vozidla, když ujížděl,“ popsal vzpomínky Durytské britský deník Daily Star.

Odměna za Němcova byla 15 milionů rublů

Bezprostředně po vraždě byla Durytská držena v domácím vězení ruskou policií. Poté, co byla propuštěna, odmítla odcestovat do Moskvy, aby odpovídala na další dotazy a vrátila se do Kyjeva.

Týden po vraždě byla zatčena pětice podezřelých a soud s nimi proběhl na podzim roku 2016. Prokurátorka Marija Semjoněnková označila pět souzených Čečenců za bezprostřední vykonavatele nájemné vraždy. Jednali podle ní ze zištných důvodů, za slíbenou odměnu ve výši nejméně 15 milionů rublů (5,8 milionu korun). V červenci 2017 byl hlavní střelec Zaur Dadajev v Moskvě odsouzen k 20 letům odnětí svobody.

Po objednavateli vraždy se pátrá jen "na oko"

Podle jednoho z podezřelých, Anzora Gubasheva, byla ale do atentátu na Němcova zapojena i jeho přítelkyně. „Je jasné, že Durytská v určitou dobu dokonale věděla, kam má Němcova vzít. Všechno bylo naplánováno,“ nechal se v minulosti slyšet jeden z nájemných zabijáků. Modelka již v minulosti odmítla mluvit o Němcovově smrti a poskytla pouze jeden rozhovor ruské televizi pár dní poté, co došlo k atentátu. V poslední době žila Durytská v Kyjevě a věnovala se naplno modelingu.

Dodnes ovšem není známo, kdo si Čečence na vraždu kritika Kremlu objednal, a dcera zesnulého politika Žanna Němcovová několikrát prohlásila, že o objednavateli nájemných čečenských vrahů pátrá jen „na oko“.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Video  Rusko útočí blízko Slovenska a Polska! A kam zmizel konvoj u Kyjeva?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa