Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Хроника войны в Украине: 5 марта - Мариуполь в блокаде: 400 000 человек оказались в плену у российских оккупантов

Autor: Natalja Aharkovová - 
6. března 2022
10:00

Последнее новости о событиях в Украине. Blesk.cz публикует хронику на русском языке, чтобы передать реальную картину происходящего. Русскоговорящие читатели теперь могут узнать, что на самом деле происходит в Украине. Blesk.cz publikuje nejnovější zprávy o válce na Ukrajině v ruštině, aby pomohl šířit nezkreslený obraz toho, co se na Ukrajině skutečně děje.

- Из Бучи и Гостомеля не могут эвакуировать людей. Российские оккупанты расстреливают даже мирное население.

- Оккупанты продолжают штурмовать Харьков.

- Российская армия планирует захватить важный инфраструктурный объект – дамбу Каневской ГЭС.

- Мариуполь находится в блокаде. Оккупанты, сорвавшие эвакуацию детей и женщин, фактически взяли в плен целый город – 400 тысяч человек.

- В Херсонской области россияне не дают доставить жителям украинскую гуманитарную помощь: 30 фур с продуктами питания, средствами гигиены и детским питанием.

Video  This is how occupiers die. Ukranian soldiers celebrates Russian helicopter being shot down / „Takhle umírají okupanti.“ Ukrajinci se chlubí sestřeleným ruským vrtulníkem  - Reuters
Video se připravuje ...

– Армия РФ продолжает наступление с севера Николаева, старается двигаться в сторону Южноукраинской АЭС.

-В Харькове и Сумской области украинская армия идет в контрнаступление.

- Армия РФ захватила Бучу и Гостомель, там удерживают мирных жителей.

–  В Ирпене и Буче началась гуманитарная катастрофа (нехватка продуктов, отсутствие света, воды)

– По Харькову бьют с территории России тяжелой техникой.

- Количество беженцев из Украины в соседние страны уже превысило 1,5 миллиона.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

19:14
Dnes

USA ohlásily dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině, uvádí americká média. Podle ministra obrany nakoupí vybavení za šest miliard dolarů.

18:48
Dnes

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to dnes uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Evropská unie podle ní není dokonalá, ani taková nemůže být, protože je spolkem 27 členských států a 450 milionů obyvatel, připomněla šéfka unijní exekutivy. Výhody, které členství v EU přináší, jsou ovšem podle ní obrovské.

„Pro mě je Evropská unie více než jen spolek zemí, je to náš společný domov,“ zdůraznila von der Leyenová v rozhovoru se skupinou novinářů ze států, které do EU před 20 lety vstoupily. V roce 2004 se unie rozšířila o Česko, Polsko, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko, Kypr a Maltu.

Vzhledem k dění v některých nových členských státech, například pokud jde o problémy s dodržováním pravidel právního státu v Maďarsku či svobody médií na Slovensku, se někdy objevuje tvrzení, že tyto země ještě nebyly na vstup do EU zralé a připravené. S tím dnes ale Ursula von der Leyenová nechtěla souhlasit.

Zobrazit celý online


Video se připravuje ...
Další videa