Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putin usiluje o srdce Ukrajiny, řekl Šedivý Blesku. NATO se konfliktu bude chtít vyhnout

Autor: Nikola Forejtová - 
14. března 2022
05:00

Rusové pozměnili taktiku. Z bleskové „speciální vojenské operace“, jak válku ve své domovině nazývají, se stalo klasické oblehání a dobývání klíčových míst v zemi. Rozhodující bude bitva o Kyjev, která by mohla podle generála Jiřího Šedivého nastat v dalších týdnech. Generál v rozhovoru pro Blesk Zprávy okomentoval také ostřelování měst u polských hranic, ale i to, co už by mohlo být signálem pro NATO k boji. 

V noci na neděli Rusové zaútočili blízko polských a slovenských hranic, střelba se ozývala u měst Ivano-Frankivsk a Lvov. U Lvova byl ruským cílem Javoriv, který je jen 25 kilometrů od Polska, může to být chápáno jako provokace NATO?

To byl útok na vojenská zařízení a Rusové podle mého názoru v tom konceptu války předpokládali, že je Ukrajinci využijí pro vysazování vojsk a vedení útoku ze západu na východ. Nemyslím si, že je to provokace.

Když se u provokace zastavím, spatřil jste nějakou?

To vyhrožování, které Putin používá. V poslední době jsou to také výhrůžky typu – pokud se objeví váš konvoj vezoucí pomoc Ukrajině, bude napaden, protože bude považován za nepřátelský konvoj. To jsou kroky, které Putin přijímá a do budoucnosti s tím budeme muset počítat a i si myslím, že tady bude do budoucna zaměřena pozornost, co se v konvoji veze apod. Ale že by chtěl udělat provokativní úder na území státu NATO, to není v jeho zájmu, to by si zkomplikoval situaci.

Generál Jiří Šedivý v Epicentru 23.2.2022 Generál Jiří Šedivý v Epicentru 23.2.2022 | Blesk:Martin Pekárek

Co přesně by mohlo být pro NATO signálem ke konání?

Zatím jsme v té situaci, že je dobře vyzbrojená ukrajinská armáda schopná účinně bojovat a je schopná Rusy alespoň zastavit. V okamžiku, kdyby se zastavili, tak je tu pak 50 na 50 schopnost vyjednávačů.

Nevím, do jaké míry by NATO vstupovalo do konfliktu přímo, to by muselo opravdu nejspíše dojít k přímému útoku na území aliance. Ale také by to muselo být dokázané jako úmyslné. Kdyby se třeba stalo, že někdo ztratí orientaci nebo by špatně dopadla raketa původně mířená na Ukrajinu, a pokud by se to věrohodně vysvětlilo, aliance by tuto věc akceptovala. Určitě by ale provedla určité kroky, aby se to neopakovalo.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

5:59
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

Zobrazit celý online

Rusové obkličují Kyjev, bombardují strategická místa. Když se na to podíváte očima experta, postupují logicky a strategicky? Nebo jsou chvíle, kdy jejich taktice nerozumíte?

Myslím, že ta taktika je srozumitelná a byla od počátku srozumitelná, ale byla špatně postavena. To, co je teď, je přehodnocení původního zámyslu jak vést válku proti Ukrajině a přechází se ke klasickému způsobu - pokud se bavíme o úderech, které jsou prováděny na letiště, logicistická centra. To je, aby válčící vojska neměla tu podporu, co potřebují. Je to postup, který je čitelný, ale samozřejmě nevíme, kdy přesně a v jakém čase se úder provede. Ale Ukrajinci by měli vědět, co mohou pustit, kde mají udělat manévr a kde se připravit.

Rusové se budou na Kyjev připravovat týdny. Bude to klíčový boj

K tomu mě napadá, jak moc klíčové je obsadit Kyjev? Co by to mohlo spustit?

Kyjev je centrum snažení Rusů. Porazit Ukrajinu znamená vstoupit do Kyjeva a vstoupit do kanceláře prezidenta Ukrajiny a prohlásit: zvítězili jsme. Také Ukrajinci berou obranu Kyjeva jako zásadní.

Nebylo by to jenom symbolické vítězství?

Je to symbol, symbol dosáhnout a ovládnout jádro a srdce státu.  A to je hlavní město. Centrum, kde mohou vztyčit vlajku a říci, to je naše. Pro Ukrajince je Kyjev symbol stejně, jako byl pro SSSR Leningrad.

Co jiná města? Třeba přístavy, i to jsou klíčová místa

Samozřejmě jsou klíčová, třeba jižní křídlo. Pokud se povede Rusům ovládnout i Oděsu, tak by Ukrajinu izolovali od Černého moře a vytvořili by podmínky pro vstup do Podněpří a dostali by se hluboko do ukrajinských vojsk. Prostě každé to místo má nějaký svůj smysl. Charkov je důležitý komunikační uzel. Mariupol je důležitý pro propojení komunikace Doněcka. To jsou důležitá místa, ale v otázce Kyjeva, to on je ten symbol.

Polský prezident již zmínil, že jistým krokem k zamyšlení by bylo využívání chemických zbraní, jste obdobného názoru?

Nevím, do jaké míry je prokázáno, že se využily takové zbraně. Nedovolím si spekulovat v tomto tématu. Nechce se mi věřit, že by i Rusové něco takového udělali.

Pojďme se podívat i na ukrajinskou armádu, která se zhostila svého úkolu obránce poměrně dobře. Jak zatím její postup hodnotíte?

Zatím ukrajinská armáda je armádou, která je diametrálně odlišná, kterou jsem znali v roce 2014. Myslím si, že kdyby měla armáda stejně kvalitní zbraně jako Rusové, útok by už dokázala zastavit. Musíme vycházet z reality a jejich výhodou a zbraní je i jejich morálka a odhodlání bojovat s maximálním nasazením.

Nevýhodou je samozřejmě to, že Rusové mají více lidí i více techniky, a tak se prostě Rusům daří postupovat. Daří se jim propojovat Krym a pomalu obkličovat Kyjev. Z toho hlediska nastane velice složitá situace pro Ukrajince, a to do jaké míry ještě držet levobřežní Ukrajinu, protože by se pak mohlo stát, že by se dostali do kotle, co Rusové vytvořili.

Platí stále, že má Ukrajina výhodu obránce a obránce ve městě?

Samozřejmě, ve městě je jiná situace. Tam se ty rozdíly stírají, bojuje se v zástavbách a muž proti muži.

Nabízí se klasická, i když těžce zodpověditelná otázka – jak dlouho ještě bude válka trvat? Dny, týdny…

Se znalostí toho, jak Rusové postupují - postupují poměrně pomalu - a jak se připravují k hlavnímu útoku na Kyjev, nemyslím si, že by to byly dny. To budou skutečně týdny a ta rychlost ukončení války bude záviset na tom, jak se Ukrajincům bude dařit zpomalovat nebo zastavovat postup Ruska.

Video  Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa