Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Fiala varoval před 3. světovou. Zmínil Putinovy ceny i nutnost tvrdě hlídat marže

Autor: simao, ČTK - 
13. března 2022
11:35

S následky války na Ukrajině se ČR bude potýkat měsíce, možná roky. O život se Češi bát nemusejí, čelí ale zdražování a uprchlické vlně, uvedl v Partii na CNN Prima News premiér Petr Fiala (ODS). U zdražování pohonných hmot mluvil Fiala o nutnosti tvrdě hlídat neúměrně rostoucí marže obchodníků.

„Když se díváme na ty záběry, každého napadne: a nemáme tam nějak zasáhnout, nemáme něco udělat?“ říkal v Partii na CNN Prima News Petr Fiala. Jakýkoliv další krok by znamenal 3. světovou válku, upozornil premiér.

Vladimir Putin vede válku nejenom s Ukrajinou, ale s Evropou. S celým civilizovaným světem,“ míní Fiala. „My máme jako ČR obrovské štěstí, že jsme součástí EU a NATO a to nás chrání,“ podotkl.

Fiala: Nebude to jednoduché období

NATO je obranná aliance, další rozměr války - světové války - je třeba nesmírně zodpovědně promyslet. „Pomáhejme Ukrajině, co to jde, včetně vojenské pomoci, ale přímo vstoupit do toho konfliktu by byl nesmírný hazard,“ říká Fiala.

Válka se odehrává jen pár set kilometrů od nás a má na nás přímé i nepřímé dopady - včetně zdražování a „neuvěřitelné uprchlické vlny“. „Tohle nebude jednoduché, před námi není fakt jednoduché období. Pocítíme to všichni a budeme se s tím muset vyrovnávat příští měsíce, asi i roky,“ upozornil Fiala.

Válka Rusko vs. Ukrajina
18:36
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že si telefonoval s předsedou americké Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a naznačil, že ho požádal o to, aby nechal hlasovat o další americké vojenské pomoci Ukrajině. Ta se už přes dva roky brání ruské invazi a v poslední době se objevují zprávy, že jí dochází munice. Důležitou vojenskou pomoc od Spojených států však blokuje republikánské vedení sněmovny.

„Informoval jsem předsedu Johnsona o situaci na bojišti, konkrétně o dramatickém nárůstu ruského vzdušného teroru,“ napsal na sociální síti X ukrajinský prezident. „Jen minulý týden bylo vypuštěno na ukrajinská města a komunity 190 střel, 140 dronů Šáhed a 700 řízených leteckých bomb. Největší ukrajinská vodní elektrárna je mimo provoz. V této situaci je zásadní, aby americká pomoc Ukrajině rychle prošla v Kongresu,“ doplnil.

17:50
Dnes

Od Petrohradu na západě Ruska až po Magadan na Dálném východě ruská policie zatýká lidi za to, že komentovali teroristický útok v Krasnogorsku na okraji Moskvy. Upozornil na to dnes zpravodajský server Meduza, který působí z lotyšského exilu. Za „schvalování terorismu“ jim v případě uvěznění hrozí roky za mřížemi. Mezi nejméně šesti

17:06
Dnes

Do moře u Sevastopolu na anektovaném Krymu se zřítilo ruské vojenské letadlo. Pilot se katapultoval a z moře jej vyzdvihli záchranáři, uvedla dnes ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na místního gubernátora. Do moře spadla ruská stíhačka Su-35, uvedla rozhlasová stanice Radio Svoboda na svém ruskojazyčném webu a dodala, že incident natočili očití svědci. Letoun při pádu do moře hořel.

„Vedle nás probíhá válka. Válka v Evropě, válka strašných rozměrů. Vladimir Putin nevede jen válku s Ukrajinou, on jí vede i s námi. Jinými prostředky. Ekonomickou, dezinformační, hybridní,“ varoval premiér. I Češi pociťují jasné dopady války - „Putinovy ceny“, ceny, které jsou způsobené jeho politikou a válečným konfliktem.

Je třeba hledat náhrady dodávek za ruský plyn i ropu, což je společný evropský úkol, poznamenal Fiala. „Všichni se musíme trochu omezit. Nakolik to jde, tak to dělejme,“ vyzval lidi Fiala.

Výrok o Putinových cenách zazníval i při jednání lídrů, poznamenal Fiala. „To jsou Putinovy ceny a on se snaží Evropu rozložit. My jedině tím, že zatneme zuby a překonáme to, tak to prostě zvládneme. Proč máme pomáhat Ukrajincům? Protože oni bojují za nás. Jestli si někdo myslí, že Vladimir Putin se zastaví, když ho nezastavíme my, tak se velice mýlí. Podívejme se na Krym, to je přesně ten příklad. On si vezme Krym a je hotovo, říkali mnozí. Není to pravda. Když si vezme Ukrajinu, co si bude chtít vzít dál? Takhle se nedá uvažovat,“ říkal Fiala v Partii.

Marže musíme tvrdě hlídat, vzkázal premiér

Premiér Fiala řešil v pořadu na CNN Prima News právě i raketově rostoucí ceny benzinu a nafty v důsledku konfliktu na Ukrajině. Zásoby ropy máme na 90 dní, ceny v tuto chvíli začaly na mezinárodních trzích klesat. Lidé by však neměli panikařit, dělat si zásoby a „chovat se podivně“, varoval Fiala. 

Současná vládní opatření řeší to, co na straně ČR lze s cenou pohonných hmot udělat, hájil současná vládní navrhovaná opatření Fiala. Zrušení přimíchávání biopaliv je zbytečné a prodražuje to, podotkl. Důležité je hlídání marží, kontroly začnou od pondělí - a se zpětnou platností, vzkázal Fiala.

„Každá koruna dobrá, Tady by někdo chtěl zázraky, ale žádné zázraky nejsou. Tak se podívejme, jak to je, nalijme si čistého vína - cena nafty v ČR k 11.3. 49,40 Kč, v Německu 57 Kč, Rakousko 55 Kč, Polsko, které udělalo některá opatření, 45 Kč. Toto jsou evropské ceny, tady žádný zázrak neuděláte a kdo to lidem říká, tak jim lže. Já jim lhát nebudu. Ano, 35 korun by bylo krásné, ale to prostě není, to neodpovídá tomu, jaké jsou ceny na mezinárodních trzích a v Evropě,“ uvedl Fiala.

Kontroly marží komentoval slovy, že „jestli vám někdo během dne dvakrát navýší cenu pohonných hmot, ale vy víte, že nakupoval den předtím, tak tam není žádný důvod ekonomický v ceně ropy, ropných produktů na mezinárodních trzích, on prostě jenom zvyšuje marži a to musíme tvrdě hlídat“. „Nikdo si nesmí zvyšovat dneska ty marže na lidech,“ doplnil.

Prognózu ohledně toho, kam až ceny porostou, odmítl Fiala udělat. „Prognózuje se tu velmi obtížně,“ podotkl premiér.

Video  Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině?  - Videohub
Video se připravuje ...

V rámci uprchlické krize Fiala mluvil o tom, že je nutné pomoci lidem, kteří k nám utekli kvůli obavě o životy své a svých dětí.

„Musíme počítat s tím, že ten počet lidí se u nás bude zvyšovat. My jsme udělali všechno pro to, aby Ukrajinci, kteří k nám přijdou, mohli začít pracovat, jejich děti mohly chodit do školy. Aby jejich závislost na státu byla co nejmenší. Ten, kdo nemůže pracovat a nemůže si jinak pomoci, dostane určitou sociální podporu 5000 Kč, o kterou musí požádat, není to automatické. Ale musíme si uvědomit ti, kteří by to snad záviděli Ukrajincům, že to jsou lidi, kteří přišli o všechno, přišli s taškou, nemají vůbec nic,“ poznamenal Fiala.

Šance na diplomatické řešení je hodně malá, míní Fiala

Západní svět udělal vše pro diplomatické řešení, ten, kdo ho nechtěl a rozpoutal válku, je Putin, zdůraznil Fiala. „Zatím ta šance na diplomatické řešení je hodně malá,“ uvedl. Sankce na Putinův režim dopadají znatelně, věří Fiala. 

„Čelíme tady agresivnímu režimu, který se rozhodl ruské imperiální cíle uskutečnit za každou cenu - a to je strašlivé,“ dodal Fiala.

Fiala se měl ve studiu utkat se šéfem ANO a expremiérem Andrejem Babišem. Ten však byl hospitalizován v IKEM. „Zdraví je vždycky nejdůležitější, přeju panu předsedovi Andreji Babišovi co nejrychlejší uzdravení,“ poznamenal v pořadu Fiala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa