Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zastaralé vybavení ruské armády překvapilo Ukrajince: Porazí je vojáci s pastelkami a buzolou?

Autor: VaB - 
13. března 2022
05:00

To, že Rusové na Ukrajině používají zastaralé vybavení, není nic nového. Výbava sestřeleného ruského pilota, kterého Putin poslal do boje s buzolou, pastelkami a solární kalkulačkou, nicméně překvapila i tak.

Už od počátku invaze na Ukrajinu ruská armáda čelí logistickým potížím. Zastaralá bojová technika, nevyhovující vybavení a předpotopní technologie i taktika s sebou přináší komplikace, kterým invazní vojska čelí s nemalými obtížemi.

Pozdvižení způsobilo i video, které zveřejnila na svém oficiálním twitterovém účtu Služba bezpečnosti Ukrajiny, ukrajinská civilní kontrarozvědka. V malé kožené brašně pilota hned po otevření člověk spatří mapu, ocelové pravítko a pastelky.

„Podívejte se, jak jsou vybaveni ruští stíhači, kteří si říkají ,jedna z nejsilnějších armád světa‘,“ smějí se na twitteru. Ve vybavení stíhacího pilota nechybí pravítko, sešit, kalkulačka, doklady, buzola nebo v Česku známá stará hranatá svítilna s červeným a zeleným světlem. „Viděli jste nejmodernější vojenskou literaturu v Rusku? Do války s Ukrajinou jdou s učebnicemi - aby na nic nezapomněli,“ dodávají Ukrajinci.

O moc lépe na tom není ani ruská bojová technika. Na Ukrajinu dorazily z valné části stroje, které toho za sebou mají evidentně už dost. „Tyhle ruské sr**ky jsou zchátralejší než naše vlastní vybavení,“ říkají na videu ukrajinští vojáci, kteří ukazují interiér jednoho z pásových obojživelníků.

Velmi populárním se stalo i fiasko s potravinovými dávkami pro ruské vojáky. Balíčky byly totiž už sedm let prošlé.

22:25
18. 4. 2024

Český prezident vyzývá USA, aby schválily zákon o pomoci Ukrajině

Prezident Petr Pavel byl hostem zahraniční televize CNN, kde komentoval českou iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu. Vyslovil přání, aby americký Kongres schválil zákon o pomoci tohoto státu, který se potýká s ruskou agresí. Podle české hlavy státu Evropa přebírá sice více odpovědnosti, ale USA je stále největším podporovatelem. Pavel také prozradil, že se identifikovalo na milion kusů munice v zahraničí, neprozradil ale, od koho se bude munice kupovat. I kvůli bezpečnosti daného státu vůči Rusku. 

21:40
18. 4. 2024

Úspěch slovenské iniciativy na nákup munice ocenila i česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

„Na ObranaTweetuje jsme samozřejmě připravení poskytnout iniciativě konzultace ohledně výběru a nákupu vhodné munice, jako je to v případě naší spolupráce s DarPutinovi. Moc děkujeme! Jsme rádi, že jste v tom s námi a pomáháte Ukrajině se bránit,“ uvedla na sociální síti X. 

21:06
18. 4. 2024

Život ve městě Orikhiv na Ukrajině.

Zobrazit celý online

Video  Vybavení ruského pilota  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa