Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smrt Navalného: Vláda skrývá tělo před rodinou?! Matku do márnice na Sibiři nepustili

Aktualizováno -
17. února 2024
19:26
Autor: simao, ČTK, Tomáš Černík - 
17. února 2024
10:37

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj je po smrti, potvrdila v sobotu jeho mluvčí Kira Jarmyšová, která zároveň tvrdí, že ruská vláda skrývá před Navalného rodiou tělo zemřelého. Podle Jarmyšové šlo přitom o vraždu. Vězeňsko kolonii IK-3, kde Navalnyj v pátek zemřel, navštívila Navalného matka Ljudmila. Podle mluvčí ale zatím nemá přístup k tělu svého syna, které se mělo podle předané úřední zprávy nacházet v márnici města Salechard. Budova však podle ní byla zamčená a tělo tam není, ačkoliv vězeňské úřady tvrdily matce opak.

  • Putinův kritik, který byl trnem v oku Kremlu, je po smrti. Co nyní bude s tělem Alexeje Navalného? Rodina žádá vydání těla, k tomu ale zatím nedošlo.
  • Do trestanecké kolonie ve městě Charp za polárním kruhem, kde Navalnyj zemřel, zamířili jeho právník a také matka Ljudmila.
  • Ljudmilu Navalnou podle zpráv z týmu opozičníka nepustili do márnice v Salechardu, kde se dle úřadů mělo tělo nacházet.
  • „Víme jistě, že to nebyla jen smrt, byla to vražda. Snaží se zakrýt stopy, proto nedávají tělo jeho rodině a proto ho před nimi jen skrývají,“ uvedla pro BBC Kira Jarmišová.

  • Podle Ljudmily Navalné byl její syn při poslední návštěvě tento týden zdravý a v dobré náladě.
  • Navalného manželka Julija Navalná i jeho spolupracovníci v pátek uváděli, že zprávu o úmrtí nejsou schopni potvrdit ani vyvrátit. Dnes došlo k oficiálnímu potvrzení ze strany Navalného spolupracovníků.

„Alexej Navalnyj byl zavražděn. Jeho smrt nastala 16. února ve 14:17 místního času, uvádí se v oficiální zprávě pro Alexejovu matku,“ napsala v sobotu na sociální síti X mluvčí Kira Jarmyšová s odkazem na informace sdělené Navalného matce Ljudmile.

Tělo tu není, měli jim říct na Sibiři

Deník Novaja Gazeta předtím uvedl, že tělo mělo být patrně nejprve převezeno z Charpu do Salechardu kvůli zastaralé a malé márnici v Navalného posledním vězení.

„Zaměstnanec kolonie řekl, že tělo Navalného je nyní v Salechardu,“ potvrdila i mluvčí Jarmyšová. „Požadujeme okamžité vydání těla Alexeje Navalného jeho rodině,“ apelovala. Později mluvčí uvedla, že vyšetřovatelé sdělili, že tělo nebude příbuzným vydáno, dokud neskončí vyšetřování.

Navalného právník, který v sobotu přijel do Salechardu s Navalného matkou, přitom údajně zavolal na číslo do salechardské márnice a bylo mu řečeno, že „Alexejovo tělo není v márnici“, jak tvrdí věznice, kde zemřel, uvedl Navaného tým na Telegramu.

Kde bude pitva?

Navalného spolupracovník a ředitel Fondu boje proti korupci Ivan Ždanov v pátek uvedl, že úřady měly informovat formálně příbuzné vězněného politika do 24 hodin.

„Do tří dnů to (vězeňská kolonie) oznámí matričnímu úřadu a začne procedura vydání těla. Poté bude následovat vydání těla příbuzným, pohřeb, pokud se tyto zprávy potvrdí,“ popisoval v pátek Ždanov, který také upozornil, že bude případ vyšetřován a lékaři provedou pitvu.

Podle zdroje Novaja Gazeta z ruské Federální vězeňské služby (FSIN) bude tělo Navalného pravděpodobně posláno k pitvě do Moskvy, může trvat však až několik týdnů, než bude zjištěna příčina úmrtí.

Zastaralá márnice

Trestanecká kolonie IK-3, známá též pod názvem Poljarnyj volk, leží asi 60 kilometrů za polárním kruhem. Je pokládána za jednu z nejdrsnějších věznic v Rusku.

„Ústřední oddělení nyní rozhoduje o tom, kde se bude konat pitva, aby se zjistily příčiny smrti Alexeje Navalného,“ tvrdil zdroj, podle kterého márnice v místě Navalného skonu - v Charpu - má sice potřebné, ale zastaralé oddělení a je navíc pravděpodobné, že rodina Navalného bude trvat na důkladném prozkoumání toxikology kvůli podezření na otravu.

„Tady je márnice malá, není zde mrazák, a proto tělo nemůže být dlouhodobě skladováno. S největší pravděpodobností bude tělo nejprve odvezeno do města Salechard,“ avizoval zdroj převoz Navalného těla na Sibiři v rámci Jamalo-něneckého autonomního okruhu.

Smrt po vycházce. Příčinou krevní sraženina?

Podle vězeňské služby se stav Navalného náhle zhoršil po procházce a zkolaboval. Přivolaný lékařský personál mu prý už nedokázal pomoci. Prorežimní RT uvedla, že příčinou byla krevní sraženina.

Anna Karetnikovová, která dříve pracovala jako vyšetřovatelka FSIN v Moskvě, pro Novaya Gazeta Europe uvedla, že oficiální příčinu Navalného smrti – krevní sraženinu – obvykle používali vězeňští lékaři v „obrazném, rozšířeném smyslu“.

Praxi »vycházek« nedávno kritizoval i sám Navalnyj – konají se totiž velice brzy ráno, což v místě trestanecké kolonie znamená teploty kolem minus 30 stupňů Celsia. „Při takovém mrazu je možné se více než půl hodiny procházet, jen pokud se podaří nechat znovu vyrůst nos, uši a prsty,“ komentoval ještě v prosinci sarkasticky svou situaci Navalnyj.

Navalného spolupracovník Ždanov v sobotu napsal, že Ljudmile Navalné po příjezdu do trestanecké kolonie řekli, že příčinou smrti jejího syna byl „syndrom náhlého úmrtí“.

Půl hodiny ho oživovali?

Do vězeňské kolonie dorazili v pátek zdravotníci z nemocnice ve městě Labytnangi a údajně strávili více než půl hodiny pokusy o resuscitaci Navalného, uvedla agentura AFP s odvoláním na ruská média.

„Posádka sanitky dorazila do kolonie, kde se nacházel Alexej Navalnyj, za sedm minut. Do areálu kolonie k pacientovi se dostala za dvě minuty. Po příjezdu na místo pokračovala v resuscitaci, kterou již poskytli lékaři kolonie. Strávili s tím více než půl hodiny. Pacient však zemřel,“ uvedla nemocnice dle agentury Interfax.  

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

Přežil otravu, trpěl problémy

Navalnyj přitom měl namále již v minulosti. V roce 2020 se Navalného někdo pokusil otrávit pomocí jedu ve spodním prádle. Ve vážném stavu byl převezen do Německa, kde lékaři konstatovali otravu velice silným jedem – mělo jít o látku útočící na nervovou soustavu, podle německých úřadů šlo o novičok. Údajný strůjce měl pocházet z řad Federální služby bezpečnosti (FSB) a v rámci zinscenovaného telefonního hovoru se měl přiznat přímo Navalnému. FSB takovou informaci popřela.

Hned po návratu z Německa v roce 2021 byl zadržen a za údajné porušení předchozí podmínky skončil ve vězení na 2,5 roku. Zdravotní problémy jej pak ve vězení sužovaly i nadále.

V loňském dubnu si Navalného advokát Vadim Kobzev vedle podmínek samotky stěžoval i na neznámou chorobu, kterou bývalý politik trpěl. „Úřady nechávají jeho zdravotní stav postupně zhoršovat, budeme žádat toxikologické a radiologické testy,“ uvedl tehdy právník. Úbytek sil naznačují i oficiální lékařské záznamy, které zveřejnil právě Kobzev. Vyplývá z nich mj. velmi rychlá ztráta hmotnosti.

Video  Analytik Havlíček o smrti Navalnyjho: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Lomikel ( 18. února 2024 00:14 )

a na nebesa vstoupí, božím synem bude jmenován.
Takže vznikne nová církev, kde Halík bude papežem a Navalnyj nás spasiti přijde z nebes a nastane pak ten pravý ráj na zeměkouli. A všichni se radovati a šťastní budou.
Jenže kdo je ten bůh ? Lenin, nebo snad Ivan IV, zvaný Hrozný??

krapotkin ( 17. února 2024 20:33 )

Klidně nadávej, Nutella si to zaslouží.

krapotkin ( 17. února 2024 20:31 )

Nebyl by první, ze kterého udělali svatého.

Uživatel_5650492 ( 17. února 2024 20:17 )

Už nepí.... To je hrozný co píšeš za bláboly. A snad u každého článku.... Máš to v hlavě hodně pomotaný....
Marie M.

Uživatel_5650492 ( 17. února 2024 19:53 )

Dezinformátorka jako prase! 🤦‍♀️
Marie M.

Zobrazit celou diskusi