Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Navalného vzkaz, ze kterého mrazí: Jsme neobyčejně silní, když se mne rozhodli zabít

Autor: ČTK, simao - 
16. února 2024
18:24

Uvězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj, který dnes podle ruských úřadů zemřel ve vězeňském táboře za polárních kruhem, ve svém odkazu burcoval Rusy, aby nevzdali boj proti útlaku ani v případě, že on sám bude zabit. Uvedl to dnes na sociální síti Telegram kanál SOTAvision, který také zveřejnil video zachycující Navalného při jeho posledním soudním jednání tento čtvrtek. Současně ovšem vybídl k opatrnosti při označování těchto záběrů za „poslední video s Navalným“ přinejmenším do doby, než bude zpráva o úmrtí potvrzena.

Ještě před návratem do vlasti z léčby v Německu opoziční politik zanechal Rusům vzkaz na rozloučenou, ve kterém uvedl, co mají dělat v případě jeho smrti. „Jestli se to stalo, znamená to, že jsme v tuto chvíli neobyčejně silní, když se mne rozhodli zabít. Tuto sílu musíme využít. Nevzdávejte se, pamatujte, že jsme obrovská síla, kterou ti špatní utlačují jen proto, že si nedokážeme uvědomit, jak silní ve skutečnosti jsme. K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí. Proto nelze zůstat nečinnými,“ uvedl.

Kritik Kremlu, kterému bylo 47 let, zemřel nedlouho před březnovými prezidentskými volbami, ve kterých se Vladimir Putin uchází o další šestiletý mandát v čele státu. Navalnyj i z vězení burcoval k protestům a k hlasování proti Putinovi.

Navalného spolupracovníci uvedli, že nejsou jeho smrt schopni ani potvrdit, ani vyvrátit. Podle Navalného matky byl při poslední návštěvě tento týden zdravý a v dobré náladě.

Vězeňská služba ve vyjádření uvedla, že se Navalnému po procházce udělalo špatně a ztratil vědomí. Lékaři podle ní podnikli vše, aby jej oživili, ale bezvýsledně. Navalnyj podle úřadů zemřel v trestanecké kolonii, která je vzdálená asi 1900 kilometrů od Moskvy, leží za polárním kruhem a je pokládaná za jednu z nejdrsnějších věznic v Rusku.

V reakci na zprávu o Navalného smrti přinášejí Rusové květiny k pomníkům obětí politických represí v Belgorodu, Novosibirsku, Kazani, Uljanovsku, Iževsku či Kirovu.

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 17. února 2024 00:47 )

Nepříjde mi to přitažené za vlasy! Navalnyj byl hýčkaný a protěžovaný vězeň! Měl veškerou péči! Putin Navalného potřeboval! Navalnyj byl obyčejný defraudant ve velkém, jak je v Rusku zvykem! Vsjo bolšoje! Role politického vězně byla pro něj"ušitá na míru"! Pro západ! 🫡😆A především pro stáda 🐑🐑🐑a a Jenerála, také komunistu! Všichni byli komunisti do určité doby 🐒 😂

amerlock ( 16. února 2024 21:12 )

Včera tady byl článek o úmrtí pana Najbrta, místostarosty Kolína, který zemřel ve stejném věku a to měl královskou péči.
Je nějaká souvislost mezi těmi úmrtími? Co obvinit ze smrti Najbrta Fialu nebo Babiše? Přijde vám to přitažené za vlasy? 😨

Zobrazit celou diskusi