Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Rusku zatkli už 359 lidí na pietách za Navalného: „Jeho krev je na tvých rukách, Vovo“

Aktualizováno -
17. února 2024
19:17
Autor: ČTK, simao - 
16. února 2024
17:19

Téměř 360 lidí již bylo zatčeno při shromážděních, která se konala zhruba ve třicítce ruských měst na počest opozičního politika Alexeje Navalného, který podle úřední zprávy v pátek zemřel ve vězení. Uvedl to dnes specializovaný server OVD-Info, který monitoruje aktivity ruských bezpečnostních složek a problematiku lidských práv.

Podle sčítání zveřejněného na internetových stránkách OVD-Info a aktualizovaného v sobotu odpoledne „ve 30 městech“ zatčeno nejméně 340 osob. Téměř sedm desítek zatčených hlásí lidskoprávní platforma z Petrohradu, dalších 15 v Nižním Novgorodu a 11 v Moskvě.

Podle agentury Reuters je zatýkání největší od září 2022, kdy při protestech proti částečné mobilizaci, kterou v souvislosti s ruským vpádem na Ukrajinu vyhlásil prezident Vladimir Putin, bylo zadrženo více než 1300 osob.

Fronty u pietních míst

Spontánní pietní místa začala po oznámení Navalného smrti vznikat v řadě ruských měst, obvykle u památníků obětem politických represí, kam lidé na počest Navalného nosili květiny. Podle agentury AFP se u některých pietních míst tvořily fronty. Dělo se tak navzdory postoji úřadů, které varovaly před pořádáním jakýchkoliv „nepovolených demonstrací“.

V Petrohradě policie zadržela přes 20 lidí, píše Meduza. Podle BBC tam policisté rozehnali účastníky piety, kteří přinesli fotografie Navalného, květiny a svíčky ke dvěma památníkům obětí politických represí. List Novaja gazeta informoval o zadržení svého fotografa. Důvod neuvedli, měl u sebe novinářský průkaz, podotkl list. Portál RusNews píše o zadržení své novinářky. Podle OVD-Info dvojici novinářů později propustili.

U soloveckého kamene a Zdi nářků

Portréty Navalného a stovky karafiátů a růží položili obyvatelé Moskvy do sněhu ke Zdi nářků na Sacharovově třídě, která je tradičním místem konání moskevských protestních mítinků. Většinou lidé přicházeli mlčky, někteří plakali nebo se objímali.

„Dával nám naději, že nespravedlnost jednou skončí,“ řekl agentuře AFP čtyřicetiletý řidič Alexandr, který k památníku přinesl podobiznu Navalného. „Zpráva o jeho smrti mě šokovala. Ale nesmíme zoufat. Chci věřit tomu, že nespravedlnost bude jednoho dne poražena,“ dodal.

Množství karafiátů, růží a dalších květin bylo vidět již v pátek večer také u „soloveckého kamene“ v Moskvě. Žulový balvan pochází symbolicky ze Soloveckých ostrovů, kde byl v dobách Sovětského svazu založen první z nechvalně známých vězeňských táborů, gulagů.Tento památník obětem represí se nachází nedaleko sídla tajné služby FSB. Moskevská prokuratura mezitím obyvatele varovala, aby se neúčastnili nepovolených shromáždění.

„Nejsem stoupenkyní Navalného. Ale chtěla jsem vzdát tomuto politickému vězni hold. A být s lidmi, kteří sdílejí mé názory,“ řekla jedna z příchozích, 45letá lékařka Jelena. „Necítím smutek, ale nenávist k těm, kteří ho zabili,“ dodala.

Policisté od pomníků květiny a další předměty přes noc odklidili, lidé ale dnes přinášeli další. Někde policie přístup na pietní místa zablokovala.

Nejméně 10 zatčených v Novgorodu

Kvůli akcím na památku Navalného bylo v Nižním Novgorodu zadrženo nejméně deset lidí, píše Meduza s odvoláním na server OVD-Info, který se zaměřuje na monitorování případů zadržených lidí v zemi. Lidé v tomto městě nosili květiny mimo jiné k památníku novinářky Iriny Slavinové, která se v roce 2020 upálila poté, co policie prohledala její byt.

V Murmansku podle serveru Ostorožno, novosti zadrželi dívku, která vyšla protestovat s transparentem, na kterém stálo: „Alexej Navalnyj zabit. Jeho krev je na tvých rukách, Vovo“. Vova je zdrobnělina křestního jména Vladimir. Policisté ji propustili s varováním. V Rostově na Donu policisté zadrželi muže za kladení květin na památku Navalného, píše Meduza.

S nápisem „Kdo je další“ vyšla ven obyvatelka Novosibirsku. O dalším osudu této ženy se stanice nezmiňuje. V Novosibirsku policisté památník obětem politických represí uzavřeli - podle tvrzení policie tam byla nahlášena bombová hrozba. Lidé nechávají květiny ve sněhu, píše BBC.

Kdo další?

V Moskvě policie u soloveckého kamene zadržela muže, který přišel s transparentem s heslem: „Vrah“. Někteří ruští opoziční představitelé se shodli, že za smrt Navalného, ať už měla jakoukoliv konkrétní příčinu, je zodpovědný ruský prezident Vladimir Putin.

Další mladou ženu zadrželi rovněž v Moskvě, také protestovala sama, což neporušuje ruský zákon, píše BBC, podle níž zadržená měla transparent s nápisem „Alexej Navalnyj dnes zemřel.“

V Uljanovsku „lidé v civilu“ květiny okamžitě odnášejí a fotí si ty, kteří je přinesli, popsala Meduza s odvoláním na portál 7x7.

V Tomsku začali lidé po oznámení smrti Navalného přinášet květiny k památníku nazvanému Kámen smutku.Květiny na památku Navalného se objevují také u památníků v Permu, Kirovu, Pskově, Tule, Belgorodu, Barnaulu a dalších městech.

Video  Analytik Havlíček o smrti Navalnyjho: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Navalného smrt a to, jaký strach z něho měla současná moc v Rusku, podle Blinkena jen „podtrhují slabost a prohnilost podstaty systému“, který stvořil ruský prezident Vladimir Putin. „Rusko je za to odpovědné,“ dodal Blinken. Ministr zahraničí USA rovněž řekl, že Washington bude o záležitosti hovořit s dalšími zeměmi.

Uvězněný ruský opoziční politik zemřel ve vězeňském táboře, uvedly dnes tiskové agentury s odvoláním na vězeňskou službu, podle níž se opozičníkovi po procházce udělalo špatně a ztratil vědomí. Lékařům se ho už nepodařilo oživit.

Putin byl o úmrtí Navalného informován, uvedl prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov, podle kterého Kreml nemá žádné informace o příčině smrti vězněného kritika režimu.

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

Uživatel_5650492 ( 17. února 2024 18:44 )

Přesně tak
Marie M.

sekebo ( 17. února 2024 17:12 )

RuSSko vidím jako něco mezi fašisty a islámským státem a jejich obludné praktiky chtěli u nás zasadit po roce 1948 a v 70. letech. "Se Sovětským Svazem či RuSSkem skončeme na věčné časy a nikdy jinak !!!" Oni jiní nebudou, už K.H.Borovský byl silně znechucen tím, co v RuSSku zažil.

sekebo ( 17. února 2024 17:05 )

To jsou 2 nejhorší cizinci v naši zemi, jaké znám

Uživatel_5774539 ( 17. února 2024 15:47 )

Lidi, pište na jejich sociální sítě, ať zapalují svíčky v oknech po celém Rusku. Lidé tam se bojí projevit solidaritu venku.

Uživatel_5701369 ( 17. února 2024 13:27 )

Já to moc řeším? 😁 A kde, bobku? Jako že napíšu svůj názor do diskuse? To je moc řešit? Ale kdepak, bobe. Moc řešit je upalovat se na protest benzínem jako Palach. Napsat do diskuse příspěvek určitě není moc řešit. To bych já tobě zase mohl napsat, že moc řešíš můj příspěvek. Ty logiku z pětikolky. 😁

Zobrazit celou diskusi