Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dcera Navalného (23) studuje v Kalifornii: S tátou zacházeli hrubě! Dělal správnou věc

Autor: vja - 
17. února 2024
12:25

Podle Kremlu zemřel během února 2024 ruský opoziční předák Alexej Navalnyj. Zanechal po sobě manželku a dvě děti. Údajná smrt aktivisty a politického vězně, který byl hlasitým kritikem ruského prezidenta Vladimira Putina, přišla jen několik měsíců poté, co jeho dcera Dasha (označovaná též jako Daria) slíbila, že za něj nikdy „nepřestane bojovat“. Krátký profil dcery zesnulého aktivisty přinesl deník The Sun.

Dasha, nebo také Daria Navalná je dcerou Alexeje Navalného a Julie Navalné. Narodila se v roce 2001, její bratr Zachar pak v roce 2008. Daria začala v roce 2019 studovat psychologii na Stanfordově univerzitě v Kalifornii. V roce 2021 převzala jménem svého otce Sacharovovu cenu Evropského parlamentu, která je nejprestižnějším oceněním Evropské unie v oblasti lidských práv.

Daria se na sociálních médiích stala vcelku vlivnou influencerkou a stejně jako její otec aktivistkou. Zúčastnila se řady rozhovorů, v nichž hovořila o svých nadějích pro budoucnost Ruska, přičemž zároveň publikovala v různých prestižních médiích, například v The New York Times.

Daria několikrát hovořila o svém otci a jeho kampaních proti korupci v Rusku. V roce 2023 se zúčastnila rozhovoru pro CNN o svém otci a válce na Ukrajině. V rozhovoru s novinářkou Erin Burnettovou uvedla, že „nepřestane bojovat“, dokud Putin válku neukončí a nepropustí jejího otce a další politické vězně v zemi.

Nelidské zacházení ve vězení

Alexej, který byl kvůli svému odporu vůči Kremlu několikrát vězněn, byl v srpnu 2023 odsouzen k 19 letům vězení. Byl shledán vinným mimo jiné z vytváření extremistických společenství a financování extremistických aktivistů. Trest mu byl přidán k jedenácti a půl letům, které si již odpykával za finanční podvody a další obvinění, která popíral.

Podle slov Darii s Navalným ve vězení bylo zacházeno často až nelidsky. „Musel bojovat i za základní věci, jako jsou boty a léky. Jeho zdraví utrpělo a zhubl. Byl systematicky vyčleňován pro tvrdé zacházení,“ uvedla pro CNN. 

V obsáhlém rozhovoru pro CNN Daria také přiblížila, jaké to bylo vyrůstat pod dohledem ruské vlády. Prozradila, jak si s bratrem hráli na to, že se snaží vyhnout špionům při cestování veřejnou dopravou. „Rozhlíželi jsme se po voze a pak jsme si začali povídat s chlapíkem, který měl nejhorší maskáče, černou čepici a divnou tašku s páskem na boku. Pak jsme vyskočili ven - ne z vlaku, ale z vagonu metra,“ vzpomínala.

V rozhovoru pro Spiegel z roku 2021 Daria prozradila, že až do jejích deseti let bylo její dětství vlastně „normální“. Teprve poté, co byl její otec v roce 2011 vzat do vazby, se situace začala měnit. Alexej byl zatčen 5. prosince 2011 a byl odsouzen k 15 dnům vězení „za odpor vůči státnímu úředníkovi“. Později se v roce 2013 ucházel o post starosty Moskvy a plánoval kandidovat v ruských prezidentských volbách v roce 2018, ale ruská ústřední volební komise mu tento záměr zmařila.

Během svého aktivistického působení byl Ruskem obviněn z řady trestných činů, včetně zpronevěry a pohrdání soudem. „Mluvila jsem s rodiči a dozvěděla jsem se, že i když nás policie nemá ráda, táta dělá správnou věc. Na to jsem byla vždycky hrdá, i když jsem se bála o jeho i náš život. Chce pro svou zemi to nejlepší. Chce, abychom já a můj mladší bratr měli v této zemi dobrou budoucnost,“ vysvětlovala Daria zatčení svého otce.

S otcem má mnoho společného

Ve stejném rozhovoru Daria prozradila, že má se svým otcem mnoho společného. „Vždycky jsem byla po otci. Mluvím jako on a pohybuji se jako on. Máma mě za to často kárá. Nechtěla, abych si osvojila jeho způsoby. Měla bych být víc ženská, říkala,“ přiblížila.

Podle instagramu se zdá, že Daria stále studuje na Stanfordově univerzitě. Ve svém životopise na sociální síti se popisuje jako blogerka a hrdě se tam hlásí k tomu, že je dcerou Alexeje. Na Dariině instagramovém profilu, který od února 2024 sleduje více než 195 tisíc lidí, se objevují i ukázky z různých rozhovorů pro média, kterých se zúčastnila. Pravidelně také zveřejňuje své fotografie s matkou a bratrem. K údajné smrti svého otce se Daria zatím nevyjádřila.

Video  Analytik Havlíček o smrti Navalnyjho: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

krapotkin ( 18. února 2024 07:52 )

Jak jsou si ty režimy podobné - v Československu mohli studovat v cizině jen děti komoušů nebo disidentů, zatímco normální Čech se nedostal na západ ani na výlet.

DanY67 ( 18. února 2024 04:51 )

Vendaˇax :::a co si ty ?Fialovec ?
Tak to musí být na tebe opravdu doma a vbololi hrdí smejdd zaprodanej

DanY67 ( 18. února 2024 04:49 )

Přesně na tohle jsem myslel

DanY67 ( 18. února 2024 04:47 )

👍😁👍👍👍👍🤷‍♂️

Roman Kisty ( 17. února 2024 21:33 )

Rusaci neznasaju Ameriku ale vsetci sa tam pchaju. Idioti opity.

Zobrazit celou diskusi