Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Vysává krev z Ruska,“ vinil Navalnyj Putina. A vysmíval se jeho podzemnímu bunkru

  • Autor: vja - 
    19. 2. 2024
    05:00

    Politický aktivista Alexej Navalnyj, který ve věku 47 let zemřel v trestanecké kolonii, si v Rusku získal velkou popularitu a stal se hlavní tváří opozice tamního autoritářského režimu. Proti Vladimiru Putinovi namířil přitom řadu svých vyjádření - a odhaloval i zákulisí a poměry, v jakých Putin skutečně žije. Navalnyj přitom proslul svým suchým humorem, který vyzařoval z jeho veřejných prohlášení i několika dopisů, které psal v nelidských podmínkách odlehlých vězeňských kolonií. Jeho nejznámější výroky shrnul zpravodajský server BBC.

  • 1.Podvodníci a zloději

    Jednou z Navalného taktik při odhalování korupce v nejvyšších patrech ruské politiky bylo stát se menšinovým akcionářem velkých ropných společností či bank a klást ministerstvům nepříjemné otázky ohledně děr ve státních financích.

    Jeho konzistentní poselství bylo jednoduché: Putinova strana je plná „podvodníků a zlodějů“. Obvinil prezidenta z „vysávání krve z Ruska“ prostřednictvím „feudálního státu“, který soustřeďuje moc v Kremlu. Tvrdil, že tento protekční systém připomíná carské Rusko. Navalnému pomohlo, že hovořil jazykem mladších Rusů a používal ho s velkým účinkem na sociálních sítích. Jeho protikorupční fond (FBK) podrobně informoval o korupci na úřadech.

    Alexej Navalnyj v roce 2019 Alexej Navalnyj v roce 2019 | ČTK / AP / Pavel Golovkin

  • 2.Bunkr a shawarma

    Navalnyj se původně proslavil tím, že na YouTube zveřejňoval propracované dokumentární filmy. Jeho vyšetřování odhalilo korupci na nejvyšších pozicích ruského státu, od Putina až po nižší pohůnky ruského diktátora.

    Jeho nejsledovanějším snímkem bylo téměř dvouhodinové poodhalení extravagantního paláce údajně postaveného pro Putina. Z videa, které má více než 130 milionů zhlédnutí, je patrný Navalného důvtip.

    V jednu chvíli, když popisuje plány na tyč na pódiu v sále honosného sídla, říká: „Jen si nedokážeme představit, k čemu je tyč na pódiu potřeba. Možná na vánoční stromek nebo na obří shawarmu (pokrm připravovaný na rotačním grilu, jde o blízkovýchodní obdobu tureckého kebabu - pozn. red.)?“

    Putinovi se vysmíval i za to, že si v areálu paláce postavil podzemní bunkr. „Tady si můžete užívat toho, co je pro našeho národního vůdce nejdůležitější - být ve velmi bezpečném podzemí, kde vás nic neohrožuje,“ zavtipkoval.

    Alexej Navalnyj v roce 2018 Alexej Navalnyj v roce 2018 | ČTK / AP / Jean-Francois Badias

  • 3.Proč jste mne chtěli zabít?

    Po otravě během letu v roce 2020 byl Navalnyj evakuován do Německa, kde se léčil. Později při spolupráci s investigativním portálem Bellingcat prohlásil, že identifikoval traviče ruské tajné služby, kteří jsou zodpovědní za pokus o jeho vraždu.

    V ohromujícím převratu označil několik svých potenciálních atentátníků. „Toto je Alexej Navalnyj. Proč jste mě chtěli zabít?“ zeptal se jednoho z nich. Vydával se za nadřízeného domnělého agenta, přičemž dalšího přiměl, aby mu v telefonátu, který byl nahrán a zveřejněn na YouTube, vysvětlil nejmenší detaily pokusu o atentát. Odhalení se ukázala jako nesmírně nepříjemná pro Kreml.

    Pro něj charakteristickým suchým smyslem pro humor vyslal po své otravě vzkaz i Putinovi. „Jeho hlavní nelibost vůči mně spočívá v tom, že se zapíše do dějin jako travič,“ řekl Navalnyj pohrdavě soudu. „Měli jsme Alexandra Osvoboditele, Jaroslava Moudrého a budeme mít Vladimira Traviče.“

    Navalnyj s manželkou, dcerou a synem po otravě novičokem Navalnyj s manželkou, dcerou a synem po otravě novičokem | Profimedia.cz

  • 4.Pyramida potřeb

    Po uzdravení se Navalnyj v lednu 2021 vrátil do Ruska, kde byl okamžitě zatčen. Ve vězení často předával svým právníkům vzkazy, které byly zveřejňovány na sociálních sítích. Ty většinou popisovaly jeho zhoršující se podmínky ve vazbě a boj o zcela základní věci.

    V jedné zprávě z listopadu 2022 uvedl, že žaluje vězeňskou správu za to, že mu odmítla dát zimní boty, aby mohl chodit ven. Musel si vybrat, zda nebude chodit na krátké procházky, které měl povolené, nebo bude riskovat, že v mrazu onemocní, a uvedl, že se dostal „na nejnižší příčku Maslowovy hierarchie potřeb“. Zmíněný psychologický koncept popisuje hierarchii lidských potřeb, kde je fyzické přežití základem.

    „Zdravím všechny ze spodní části Maslowovy hierarchie,“ zažertoval. V dalším vzkazu uvedl, že vycházka v sibiřské vězeňské kolonii při teplotách okolo -32 °C je možná „pouze, pokud se vám podaří vypěstovat si nový nos, nové uši a nové prsty“.

    Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
    Video se připravuje ...
  • 5.Krvelačná posedlost Ukrajinou

    Navalnyj se stal i jedním z hlavních domácích oponentů války na Ukrajině. Během soudního líčení v květnu 2022 obvinil Putina ze zahájení „hloupé války“, která „nemá žádný cíl ani smysl“. V září v článku pro Washington Post obvinil ruské elity z „krvežíznivé posedlosti Ukrajinou“.

    Jeho nadace také po celou dobu jeho věznění pokračovala v opozici vůči vládě, vystupovala proti mobilizaci přibližně 300 000 civilistů do bojů na Ukrajině a zavázala se být „partyzánským podzemním“ hnutím uvnitř Ruska.

    Navalnyj řekl BBC, že to nejlepší, co mohou západní státy udělat pro spravedlnost v Rusku, je potlačit „špinavé peníze“. „Chci, aby lidem zapojeným do korupce a pronásledování aktivistů byl zakázán vstup do těchto zemí, aby jim byla odepřena víza.“

    Alexej Navalnyj před soudem (2013) Alexej Navalnyj před soudem (2013) | Евгений Фельдман / Новая газета (CC BY-SA 3.0)
  • 6.Váš král je nahý!

    Při jednom ze soudů prostřednictvím videopřenosu se Navalnyj vyhublý po hladovce opřel do Putina: „Chtěl bych říct, že váš král je nahý a mluví o tom nejeden malý chlapec - teď už o tom mluví miliony lidí. Je to zcela zřejmé. Dvacet let nekompetentního vládnutí dospělo k tomu, že koruna mu pomalu klouže z hlavy,“ řekl Navalnyj.

    „Váš nahý král chce vládnout až do konce, na zemi mu nezáleží, je přisátý k moci a chce vládnout donekonečna,“ dodal.

    Alexej Navalnyj při telekonferenčním soudním slyšení (31. 5. 2023) Alexej Navalnyj při telekonferenčním soudním slyšení (31. 5. 2023) | Reuters

  • 7.Putinův zpěvák

    Alexej Navalnyj uvedl, že ve vězení ho každý den v pět hodin ráno budila píseň populárního ruského zpěváka Šamana s názvem „Já jsem Rus“.  „Zpěvák Šaman [vlastním jménem Jaroslav Dronov] se proslavil, když už jsem byl ve vězení, takže jsem ho nemohl ani vidět, ani poslouchat jeho hudbu. Ale věděl jsem, že se stal Putinovým hlavním zpěvákem,“ uvedl Navalnyj v příspěvku na sociálních sítích.

    Napsal, že podle státních orgánů se ultranacionalistická popová píseň hraje pro „výchovné účely“. „Abych byl upřímný, pořád si nejsem jistý, jestli správně chápu, co je to postironie a metaironie. Ale pokud to není tohle, tak co to je?“ rýpl si Navalnyj.

    První fotografie ruského opozičníka Alexeje Navalného z trestanecké kolonie na Sibiři (11.1.2023) První fotografie ruského opozičníka Alexeje Navalného z trestanecké kolonie na Sibiři (11.1.2023) | ČTK / AP / Alexander Zemlianichenko

  • 8.Poslední vtip

    Den před svou smrtí se Navalnyj objevil u soudu, kde se vysmíval směšně nízkým platům, které podle něj ruští úředníci musí doplňovat úplatky.

    „Vaše ctihodnosti, pošlu vám číslo svého osobního účtu, abyste mi ze svého obrovského platu federálního soudce trošku navýšil můj účet, protože mi docházejí peníze,“ řekl soudci, který případu předsedal. Šlo o jeho poslední veřejné vystoupení.

    Video  Analytik Havlíček o smrti Navalnyjho: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
    Video se připravuje ...
    21:30
    27. 4. 2024

    Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

    21:25
    27. 4. 2024

    Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

    20:30
    27. 4. 2024

    Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

    Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

    Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

    Kompletní online

pragver ( 19. února 2024 11:51 )

Nechápu, že když ho v Rusku otrávili a v Německu pak vyléčili, proč se teda vracel zpátky do Ruska ?

Janaslav Jirikovsky ( 19. února 2024 08:42 )

Tak ses dosmál frajere. Za chvíli tam půjde Zelenský a Biden.

Uživatel_5127290 ( 19. února 2024 07:28 )

Jsi velezrádce a neměl bys pobývat v ČR, natož brát zde jakékoliv peníze.

RASPUTIN ( 19. února 2024 06:35 )

Jo jo, vysmívat to se ten člověk uměl. Ale boží mlýny melou pomalu ale jistě, takže už to má za sebou. A žádná škoda. 🙂

Zobrazit celou diskusi