Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Proč se Navalnyj vrátil po otravě do Ruska? Přiletěl smrti naproti! Dcera ho nepřemlouvala

  • Autor: Natália Kudrnová - 
    18. 2. 2024
    05:00

    Ruský politický mučedník je po smrti. Alexej Navalnyj si během boje proti ruské diktatuře nadělal mnoho mocných nepřátel, trnem v oku byl ale především samotnému Vladimiru Putinovi (71). „Čím jsem byl slavnější, tím jsem se cítil bezpečněji. Známou osobnost přece nemůžete jen tak nechat zabít. No, a v tom jsem se šeredně mýlil,“ přiznal temně Navalnyj v roce 2021. O tři roky později, v pátek 16. února, zemřel v sibiřském lágru. Bylo mu 47 let. S Navalným, který zažil i otravu novičokem, byl přitom před odletem zpět do vlasti natočen dokument z dílny HBO a CNN. Právě z něj redakce Blesku čerpala emotivní výpovědi opozičníka i jeho rodiny. Včetně slov jeho dcery Darii: „Nepřemlouvala bych ho, aby zůstal v Evropě. Řekla bych, jeď, táto, za tohle se vyplatí bojovat.“

  • 1.Nejvýraznější hlas ruské opozice

    Pohledný modrooký právník, vzdělaný muž s černým smyslem pro humor. Manžel, syn, otec dvou dětí. A také nejvýraznější hlas ruské opozice. Alexej Navalnyj vyhlásil prohnilému režimu otevřenou válku v roce 2010, když založil Fond boje proti korupci – organizaci, která šla po nekalých praktikách ruských oligarchů.

    Svou investigativní práci nakonec přetavil v politickou snahu. Cíl? Sesadit Putina a nastolit skutečnou demokracii. V roce 2016 oznámil Navalnyj ambici kandidovat na prezidenta a v rámci svých návštěv regionů se mu podařilo mobilizovat obrovské množství občanů, kteří se rozhodli poměrům v největší zemi světa postavit. Taková drzost se však v Moskvě neodpouští. Od té chvíle měl opozičník v patách dvacet státem placených vrahů.

  • 2.Smrt číslo 1

    „Nastoupil jsem do letadla a pak jsem zemřel,“ popsal stručně události ze srpna 2020. Co se stalo? V letadle z Tomsku se z ničeho nic začal svíjet v agonii. Pilot okamžitě nouzově přistál v Omsku. Navalného odvezli do nemocnice, kde mu sice v prvních hodinách zachránili život, v těch dalších už si ale dozor převzala tajná služba.

    „Musela jsem ho dostat za každou cenu ven. Na jipce byl sám, nepustili mě k němu. Bála jsem se, že se Putin a FSB postarají o to, aby se z nemocnice už živý nedostal,“ děsila se manželka Julija. Díky její urputné snaze, tlaku veřejnosti a přímluvě bývalé kancléřky Angely Merkelové (69) nakonec Putin požehnal převoz pacienta do Evropy.

    Navalnyj se tak dostal do Berlína, kde se lékařům nejenže povedlo muže zachránit, ale dokonce odhalit příčinu těžké otravy. Podle ruské státní televize šlo střídavě o kokain, načerno vypálený alkohol, americká antidepresiva a homosexuální orgie. A co na to němečtí experti? Jed ze skupiny novičok. To se prý mohl Putin na místo činu rovnou vlastnoručně podepsat.

  • 3.Otrava? To je stupidní.

    „To si dělá Putin p*del. Otrava? Stupidní,“ glosoval po probuzení z kómatu s drsným humorem sobě vlastním. „Když chcete někoho zabít, prostě ho zastřelte, tohle je vyloženě trapné.

    Navalného blízcí se obávali, že se bude chtít hned po propuštění z nemocnice vrátit zpět do Moskvy. K jejich velké úlevě se však rozhodl nejprve nabrat síly na přátelské půdě. Díky tomuto kroku tak měla rodina možnost strávit poslední měsíce pohromadě…

  • 4.Už to bylo jenom horší

    Když pak v lednu 2021 podnikl let z exilu zpět do ruského hlavního města, aby bojoval se zlem zevnitř, bylo jasné, že Putin tentokrát neponechá nic náhodě. „Co čekáte po příletu do Moskvy?“ ptali se ho novináři před odletem do jámy lvové. „Hezké počasí,“ odvětil s úsměvem. Jakmile vystoupil z letadla, chopila se ho ruská tajná policie.

  • 5.Jako za Stalina

    Navalného už pak čekaly jen soud za soudem a nařízená léta za mřížemi exponenciálně přibývala. Číslo se zastavilo na více než 30. Úmysl byl jasný – Navalný už svobodu nezažije. Jeho posledním bojem za demokracii bylo držení 14denní hladovky, jež ho málem stála selhání ledvin.

    Poslední měsíce života strávil Alexej v sibiřském lágru ve městě Charp, 2 000 km od Moskvy na místě bývalého gulagu, kam nevyhovující soudruhy posílal Stalin. Průměrná lednová teplota minus 35 stupňů. Vybavení trestanecké kolonie za polárním kruhem už je dnes mnohem modernější, přístup k vězňům se ale spíše zhoršil. Nepořádek na cele? Samotka. Nezapnutý knoflík? Samotka. Tma. Zima. Nemoci. Týrání. A nakonec smrt.

    Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
    Video se připravuje ...

  • 6.Putin už se neštítí ničeho

    Za měsíc proběhnou další prezidentské volby, v nichž se bude Vladimir Putin ucházet o pokračování své nadvlády nad Ruskem do roku 2030. „Tímto dává signál především dovnitř ruské společnosti. A to ten, že mu je už všechno úplně jedno, neštítí se ničeho a kdokoliv se jakkoliv vzepře nebo bude nesouhlasit s režimem, může skončit jako Navalnyj,“ vysvětlil pro iRozhlas rusista Štěpán Černoušek.

  • 7.Dcera na něj byla hrdá: Jeď, táto

    „Od svých 13 let jsem přemýšlela, jaké by to bylo, kdyby táta zemřel,“ vypráví emotivně Navalného dcera Darja v dokumentu, který byl s jejím otcem natočen před odletem do Moskvy. „Nepřemlouvala bych ho, aby zůstal v Evropě. Řekla bych, jeď, táto, za tohle se vyplatí bojovat.“

    Video  Analytik Havlíček o smrti Navalnyjho: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
    Video se připravuje ...
    13:49
    27. 4. 2024

    OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

    12:50
    27. 4. 2024

    Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

    Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

    12:14
    27. 4. 2024

    „Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

    Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

    Kompletní online

     

Eda Sztwiertnia ( 21. února 2024 17:56 )

On si myslel že je slavný a může provokovat mocných aniž by se mu stala nehoda? Byl to nepřítel státu a pokud si někdo myslí že se takové věci dějí jen v Rusku tak je minimálně naivní. Każdý oponent reżimu bude vdy štvancem. V Rusku ho budou věnit na západě si užije spoustu nesmyslnch soudních procesů. Je to jenom marný boj s větrnými mlýny.

Uživatel_5650027 ( 20. února 2024 02:54 )

A že Amnesty International mlčí??? Ticho po pěšině!!! Proč ??? Má burcovat !!! Ono to bude asi jinak!

lucie13 ( 18. února 2024 12:32 )

Když chtěl takovým způsobem bojovat proti režimu, tak si neměl pořizovat rodinu.
Jestli jeho smrt něco ovlivní, nevím, ale dětem otec určitě chybět bude. Ale je to můj pohled ženy, pro mne by nebylo “obecné blaho” nikdy důležitější než vidět vyrůstat vlastní děti.

verka1 ( 18. února 2024 09:30 )

Bojoval za lidská práva a takhle dopadl 😓😓

mak ( 18. února 2024 09:02 )

Toho analytika platime z nasich dani? Mladé niceho neznalé naivni škvrné

Zobrazit celou diskusi