Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Chcete se dozvědět datum své smrti? Umělá inteligence vám řekne, kdy zemřete!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: hpe - 
18. února 2024
05:00

Dánští a američtí vědci vyvinuli algoritmus, který je na základě vašich osobních dat schopný předpovědět, jak a kdy umřete. Model s názvem life2vec má přesnost neuvěřitelných 78 %!

Projekt vznikl ve spolupráci dánských a amerických vědců. Zpracovaná data pocházela pouze z Dánska. Vývojáři poskytli modelu různé druhy dat o jedincích jako příjem, povolání, místo pobytu, dosavadní zdravotní stav a podobně. Celý život pak shrnuli a formulovali do několika vět. Z tohoto krátkého příběhu pak life2vec, fungující na stejném principu jako ChatGPT, vytvořil předpověď.

Některé faktory jako například zranění, psychická onemocnění, rizikové povolání nebo pohlaví pro model znamenají vyšší pravděpodobnost brzkého úmrtí. Zohledňuje i fakt, že muži statisticky umírají dříve než ženy. Vysoký příjem nebo vedoucí pozice naopak vedou k delšímu životu. Pro každý zmíněný faktor má model svůj specifický kód – např. práce v trafice je kódována jako IND4726. Příjem zase představuje 100 různých digitálních tokenů. Life2vec uvede všechny aspekty do vzájemné souvislosti a z této konstelace vyvozuje důsledky.

 

Model byl testován na datech z let 2008 až 2016. Přesnost jeho předpovědí úmrtí vycházejících z údajů o populaci údajně měla 78 %. Momentálně nejsou žádná data z výzkumu kvůli ochraně osobních údajů k dispozici veřejnosti. „Aktivně pracujeme na způsobech, jak sdílet některé výsledky otevřeněji, ale to vyžaduje další výzkum, který bude proveden způsobem, který zaručí soukromí lidí ve studii,“ uvedl pro Daily Mail profesor Technické univerzity v Dánsku Lehmann.

Stejně tak jako jiné vynálezy spojené s umělou inteligencí i tento může vyvolávat obavy. „Podobné technologie pro předpovídání životních událostí a lidského chování se již dnes používají uvnitř technologických společností, které například sledují naše chování na sociálních sítích, extrémně přesně nás profilují a pomocí těchto profilů předpovídají naše chování a ovlivňují nás,“ doplňuje Lehmann.

Video  Jak umělá inteligence ovlivní náš život? Expertka zdůrazňuje, že lidský element je stále důležitý.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 18. února 2024 15:58 )

Dobré odpoledne, to, kdy a kde zemřu ví jenom Bůh! Umělou inteligenci stvořili, lidé,­chybu­jící­...tak i Umělá inteligence AI, je chybující! Hezký den 😊

Jan Reichardt ( 18. února 2024 12:59 )

Mě by spíš zajímalo, kde umřu.

Snikrs ( 18. února 2024 11:31 )

A ty jdi taky ......

krapotkin ( 18. února 2024 07:41 )

Díky této vládě vymře Česko brzy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání