Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak umělá inteligence ovlivní náš život? Expertka zdůrazňuje, že lidský element je stále důležitý

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. dubna 2023
15:37
Autor: Pavlína Horáková, vol - 
26. dubna 2023
14:05

Umělá inteligence vyvolává strach i nadšení. Podle ekonomů Goldman Sachs by se díky ní mohlo zautomatizovat až 300 milionů pracovních míst na celém světě. Minulý týden vyhrál prestižní fotografickou soutěž snímek, který vytvořila umělá inteligence a ve streamovacích aplikacích už můžeme poslouchat tisíce hudebních tracků, které napsala AI. Jak ovlivní naše životy? Vezme nám práci? Máme důvod se jí bát? Nejen na to odpovídala v Epicentru Blesku Sara Polak, výzkumnice z Fakulty informačních technologií ČVUT a archeoložka umělé inteligence.

„Všeobecně se mi moc nelíbí, když se lidi straší. To už se dělo během proudových válek mezi Edisonem a Teslou. Kvůli elektrickému proudu vznikala davová psychóza, kde se lidé báli elektrických drátů,“ srovnává expertka na umělou inteligenci obavy z nových technologií napříč stoletími.

„Jsem vždycky maximálně pro vzdělání a to, aby lidé spíš ty inovace uchopili a uměli je využívat. Není se třeba bát nějakého vědomí nebo tzv. obecné umělé inteligence, protože ta prostě neexistuje. Před čím se ale musíme mít na pozoru, je to, jak se ta data, která vytváříme tím, že interagujeme s těmito systémy, využívají,“ přidává.

Jisté podle Sary Polak je, že využití AI v blízké době ovlivní třeba to, jak vnímáme pracovní dobu: „Bude zajímavé to, jak se nám přeskládá pracovní týden. To, že spíme osm hodin denně je výdobytek industriální revoluce,“ vysvětluje s tím, že i od pětidenního pracovního týdne se v řadě zemí upouští. „Jsou tady různé jiné sociální dopady, jako třeba nepodmíněný příjem. Lidé třeba budou dostávat nějakou průměrnou mzdu, protože 80 % vaší práce bude automatizované, tak co by netrávili čas s rodinou? “

„Sociální dopad na strukturu našich životů bude obrovský sekundárně,“ vysvětluje s tím, že obavy o zanikání pracovních pozic nejsou v tomto směru úplně na místě. „Lidský element je velice důležitý. Lidé jsou inovativní a naopak můžou právě mechanismy jako chatGPT využít k tomu, aby si práci usnadnili a věnovali se třeba jiné kreativitě,“ dodává.

krapotkin ( 26. dubna 2023 20:09 )

Asi ho ovlivní dost, když už dneska proti ní brojí hlavně zbyteční ouřadové.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa