Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Po 37 hodinách historický průlom: V Bruselu řešili první pravidla regulace umělé inteligence

Autor: ČTK - 
9. prosince 2023
22:01

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes přivítala první ucelená pravidla pro regulaci umělé inteligence (AI) na světě. Vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí bloku dosáhli v noci na dnešek předběžné dohody na podobě unijních pravidel po 37hodinovém vyjednávacím maratonu. Ohledně konečné podoby dokumentu, který vstoupí v platnost nejdříve v roce 2025, poskytli zástupci unijních institucí ale jen málo informací, upozornil dnes list The Guardian. V oblasti regulace AI se podle něj EU nicméně dostává před USA, Čínu a Británii.

„Umělá inteligence již mění náš každodenní život. A to je teprve začátek. Uvážlivé a široké využití umělé inteligence slibuje obrovský přínos pro naši ekonomiku a společnost,“ komentovala noční dohodu v tiskovém prohlášení von der Leyenová.

„Proto velmi vítám dnešní politickou dohodu Evropského parlamentu a Rady EU o Aktu o umělé inteligenci. Akt EU o umělé inteligenci je vůbec prvním uceleným právním rámcem pro umělou inteligenci na světě. Jedná se tedy o historický okamžik. Akt o umělé inteligenci přenáší evropské hodnoty do nové éry,“ dodala.

„Historický okamžik,“ napsal už v noci na síti X komisař pro vnitřní trh Thierry Breton. „EU se stává vůbec prvním kontinentem, který stanoví jasná pravidla pro používání umělé inteligence,“ dodal. Podle Bretona dohodu vyjednávala stovka lidí v jedné místnosti téměř tři dny. Uzavření „historické“ dohody podle něj „za ten omezený počet hodin spánku stálo“.

Text podpořilo Německo a Francie, uvedla španělská státní tajemnice pro digitalizaci a umělou inteligenci Carme Artigasová.

EP a členské státy jednaly zdlouhavě mimo jiné o AI řízených systémech dohledu, které by mohla využívat policie, zaměstnavatelé nebo maloobchodníci. Europarlament podle médií prosadil zákaz sledování v reálném čase a používání biometrických technologií včetně rozpoznávání emocí. Breton ale v tomto ohledu zmínil tři výjimky. Policie bude moci tyto technologie případně používat pouze v případě hrozby teroristického útoku, při pátrání po obětech trestné činnosti a při stíhání skutečně závažné trestné činnosti.

Základem dohody je odstupňovaný systém založený na riziku, v němž se nejvyšší úroveň regulace vztahuje na nástroje, které představují nejvyšší riziko pro zdraví, bezpečnost a lidská práva. Původní návrh legislativy předložený Evropskou komisí předpokládal, že do této kategorie budou patřit všechny systémy s více než 10 000 firemních uživatelů.

Kategorie nejvyššího rizika je nyní definována počtem počítačových operací potřebných k trénovaní stroje. Do této kategorie podle zdrojů zatím spadá ale pouze jeden model, kterým je Chat GPT4 společnosti OpenAI.

Video  Jak umělá inteligence ovlivní náš život? Expertka zdůrazňuje, že lidský element je stále důležitý  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Regulace dále službám AI ukládá povinnost, aby zveřejňovaly údaje o způsobu trénování systému v širokém spektru činností od psaní novinových článků až po diagnostiku rakoviny.

„Měli jsme jediný cíl - vytvořit právní předpis, který by zajistil, že se ekosystém umělé inteligence v Evropě bude rozvíjet s ohledem na člověka, s respektem k základním právům, lidským hodnotám,“ řekl mimo jiné novinářům na tiskové konferenci Brando Benifei, jeden ze dvou zákonodárců EP, kteří vedou jednání o chystaných předpisech.

EU je odhodlána neopakovat chyby z minulosti, kdy bylo technologickým gigantům, jako je Facebook, umožněno vyrůst v multimiliardové korporace bez povinnosti regulovat obsah na svých platformách, včetně zasahování do voleb, sexuálního zneužívání dětí a nenávistných projevů, konstatoval už dříve Dragos Tudorache, druhý z vyjednavačů europarlamentu.

Přísná a ucelená regulace ze strany EU by mohla „být silným příkladem pro mnoho vlád, které o regulaci uvažují“, uvedla odbornice na EU a digitální regulaci Anu Bradfordová, která se na Kolumbijské univerzitě zabývá právem. Ostatní země „možná nebudou kopírovat všechna ustanovení, ale pravděpodobně budou napodobovat mnoho jejích aspektů“, dodala.

Video  Blesk Podcast: Deepnude z vás strhá oblečení. Jak se proti němu bránit?  - pdc, kb, Červený, Marek
Video se připravuje ...

Uživatel_5522193 ( 10. prosince 2023 07:46 )

Tahle paní by měla vyřešit žaloby, které má na krku a pak předsedat tomuto podivnému spolku,jinak se zase vše zamete pod stůl 🙈

bleskovka ( 10. prosince 2023 05:18 )

Nahradit Brusel umělou inteligencí a ušetří se miliony €.

Zobrazit celou diskusi