Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vánoční dárky v ohrožení?! Kvůli suchu hrozí, že se do Evropy nedostane část zboží včas

Autor: ver - 
9. prosince 2023
05:00

I před letošními Vánocemi se objevily obavy z toho, zda do Evropy dorazí včas objednané zboží - o osud vánočních dárků se aktuálně obávají ve Velké Británii. A to kvůli tomu, že důležitá lodní cesta přes Panamský průplav trpí velkými suchy. Vánoční dárky se mohou zpozdit o týdny, varuje The Sun s tím, že sucha zastavila tisíce tun zboží. Vánoční dodávky z Ameriky by se mohly v prosinci zpozdit kvůli tomu, že Panamský průplav trpí nejhorším uchem v historii, přidává se i Daily Mail.

Vánoční dodávky mířící do Evropy by se mohly v nadcházejících týdnech zpozdit kvůli nejhoršímu suchu v historii Panamského průplavu. Na důležitém osmdesáti kilometrovém úseku, který spojuje Atlantský a Tichý oceán, klesla hladina vody na nejnižší hodnotu od počátku měření v druhé polovině 20. století.

Desítky masivních kontejnerových lodí, které převážejí dárky a sváteční předměty, včetně nových telefonů, televizorů, rotopedů, oblečení a osvětlení na stromeček, mají již nyní zpoždění až čtyři týdny. A krize může ještě trvat několik měsíců, píše Daily Mail

Problém pro globální dodavatele

Přetížení kanálu by mohlo mít širší dopad na celý globální dodavatelský řetězec a odborníci varují, že by mohly být ovlivněny Vánoce v celé Evropě, píše Daily Mail.

Náklady na potraviny a energie by také mohly vzrůst, protože obilí a paliva patří mezi další hlavní suroviny přepravované kanálem. Odborníci varovali, že narušení kanálu pravděpodobně ještě „nějakou dobu“ potrvá, přičemž někteří se obávají, že omezení by mohla pokračovat i v roce 2025.

Téměř 80 lodí, které se snažily proplout kanálem, nabralo značné zpoždění. Namísto osmi až deseti hodin, které obvykle trvá průjezd, lodě čekají ve frontě jeden až dva týdny. Některé společnosti zaplatily až 4 miliony dolarů (90 milionů korun), aby se přesunuly do čela fronty a obešly čekací doby. 

Než důležitá lodní trasa začala zaznamenávat výrazná zpoždění, proplouvalo tudy každý den asi 38 lodí. V roce 2022 překročilo kanál více než 14 tisíc lodí. Od 7. listopadu tudy bylo kvůli omezenému množství vody schopno proplout každý den pouze 24 lodí. 

Lodě jsou nuceny podnikat dlouhé objížďky přes Suezský průplav v Egyptě, z nichž některé trvají až měsíc. 

Počítá se s tím, že počet lodí, které kanálem proplouvají, klesne do února kvůli suchu na 18 denně. Zpoždění lodí by mohlo způsobit, že posílání zboží ze západního pobřeží USA do Evropy bude obtížnější. 

„Čtyřicet procent kontejnerové dopravy do USA využívá Panamský průplav. Výsledkem by mohl být nedostatek zboží a zvýšené ceny, protože maloobchodníci budou bojovat o dostupné zboží,“ varoval vedoucí spotřebitelského výzkumu v ParcelHero David Jinks. 

Potíže přitom v minulosti zaznamenal i Suezský průplav - když ho v březnu 2021 zablokovala uvízlá obří nákladní loď Ever Given, což také výrazně zpozdilo řadu dodávek do Evropy. V případě Panamského průplavu nejde o úplné zablokování, nicméně meteorologové nepředpovídají, že by se do konce roku a ani na začátku roku 2024 měla situace kolem nedostatku srážek a sucha v oblasti výrazně zlepšit.

Video  Ekonom Kovanda: Češi jsou vyždímaní drahotou. Stovky tisíc lidí si nebudou moci dovolit slavit Vánoce.  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

dostojevskij ( 10. prosince 2023 07:59 )

No a co. Tak místo zbytečných plastů zajdeme s rodinkou a přáteli třeba do ZOO. Zahrajeme si různé hry a užijeme sváteční pohodu. Vánoce nejsou o dárcích.

paralenka ( 9. prosince 2023 13:35 )

Že do vlastních řad se nestřílí, takže korigují hlavně naše texty. 😁 😁 😁 Největší sranda je, že to ani po několika hodinách neopravili. Takže tu vlastně žádná cenzura neexistuje, když si moji technickou poznámku nepřečetli. Taky dobrý. Robot má volno? 👍

paralenka ( 9. prosince 2023 13:31 )

👍 👍 👍 Stručné, jasné, přesné!

Petr Dyk ( 9. prosince 2023 10:19 )

A proč máme kupovat o dost dražší výrobky, když máme možnost kupovat o dost levnější a velmi často i kvalitnější ze zahraničí? A to platí v posledních letech i pro obchody z Číny.

Donna ( 9. prosince 2023 09:26 )

Evidentně obojí 🤣🤣🤣

Zobrazit celou diskusi