Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Unijní špičky v Kyjevě: Uctí padlé vojáky a budou jednat se Zelenským

Aktualizováno -
24. února 2024
10:10
Autor: ČTK - 
24. února 2024
09:38

Do Kyjeva dnes dorazili šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, italská premiérka Giorgia Meloniová a ministerští předsedové Belgie a Kanady Alexander De Croo a Justin Trudeau, aby vyjádřili solidaritu Ukrajině při příležitosti druhého výročí ruské invaze. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na italskou vládu, podle níž vrcholní politici přes noc cestovali vlakem z Polska.

Čtveřici představitelů v ukrajinské metropoli čeká jednání se prezidentem Volodymyrem Zelenským. Společně také uctí památku padlých ukrajinských vojáků.

Návštěva má zdůraznit odhodlání Západu pomoci Ukrajině. Šéfka EK po příjezdu do Kyjeva uvedla, že přijela na oslavu mimořádného odporu ukrajinského lidu proti agresi. „Více než kdy jindy pevně stojíme při Ukrajině. Finančně, ekonomicky, vojensky, morálně. Dokud nebude země konečně svobodná,“ napsala von der Leyenová na sociální síti X.

„Jsem ráda, že bylo předáno ukrajinské policii 50 nových vozidel financovaných Evropskou unií," dodala von der Leyenová. 

Očekává se, že Meloniová a Trudeau podepíší se Zelenským bezpečnostní dohody, obdobně jako jsou již uzavřené dohody s Francií a Německem v hodnotě miliard dolarů. Avšak 61 miliard dolarů (asi 1,4 bilionu Kč) pomoci, přislíbených americkým prezidentem Joem Bidenem, blokují republikáni v Kongresu, a to vrhá velký stín na naděje Kyjeva, že vytlačí ze země větší a lépe zásobená ruská vojska, poznamenal Reuters.

Zelenskyj bude dnes na dálku jednat i s vůdci skupiny vyspělých států G7, jejímiž členy jsou Británie, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Německo a USA.

Dvouleté výročí války přichází v době, kdy Ukrajina čelí nedostatku munice a kdy se ukrajinská armáda po několikaměsíčních bojích stáhla z východoukrajinské Avdijivky. Šlo o největší změnu na frontě od května 2023, kdy Rusové po dlouhých krvavých bojích dobyli Bachmut.

Dva roky války připravily o život nebo zmrzačily tisíce ukrajinských civilistů a miliony ukrajinských obyvatel vyhnaly z domovů. Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva k závěru loňského roku evidoval nejméně 10.000 úmrtí civilistů a 18.500 zraněných od začátku války, skutečný počet obětí však bude mnohem vyšší.

Video  Zelenskyj se v Mnichově sešel s Petrem Pavlem: Děkoval Česku za balíčky pomoci Ukrajině.  - Sociální síť X - Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa