Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Macron, Merkelová i von der Leyenová na pietě za „velkého Němce“. Prezident podpíral vdovu

22. ledna 2024
19:00

Německo ztratilo státníka, Evropa oporu a Francie přítele, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron o zesnulém výrazném německém politikovi Wolfgangu Schäubleovi při dnešní pietě v německém parlamentu. Mezi smutečními hosty byli mimo jiné spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier, kancléř Olaf Scholz, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a někdejší spolková kancléřka Angela Merkelová.

„To, že je dnes ve Spolkovém sněmu slyšet hlas Francouze, je i díky přátelství tohoto velkého Němce,“ prohlásil Macron, který většinu svého projevu přednesl v němčině. „Vypovídá to také mnohé o naší minulosti a budoucnosti,“ poznamenal.

Schäuble, který dříve předsedal Spolkovému sněmu, zasedal v německých vládách jako ministr vnitra a financí a patřil k předním osobnostem Křesťanskodemokratické unie (CDU), zemřel loni 26. prosince. O den později skonal někdejší předseda Evropské komise a francouzský ministr hospodářství Jacques Delors, pod jehož vedením učinila Evropská unie klíčové integrační kroky včetně podpisu schengenské smlouvy. Na to dnes Macron poukázal. „Schäuble i Delors byli státníci, kteří svým zemím a Evropě věnovali vše,“ dodal.

O Schäublem řekl Macron, že patřil k evropským pilířům a že se zařadil po bok několika generací otců evropské integrace, jako byli němečtí kancléři Helmut Kohl, Konrad Adenauer a Willy Brandt nebo spolustrůjci evropského sjednocení Jean Monnet a Robert Schuman.

Svého předchůdce ve vedení Spolkového sněmu ocenila nynější šéfka parlamentu Bärbel Basová. „Truchlíme za Wolfganga Schaübleho. Německo ztratilo velkého demokrata a státníka, Francie mimořádného přítele,“ řekla.

Basová připomenula, že pieta se koná v den výročí podpisu Elysejské smlouvy. Dokumentem z 22. ledna 1963 se Německo a Francie zavázaly k těsné spolupráci. „To, že se dnešní akt koná v den podpisu Elysejské smlouvy, by se mu líbilo,“ řekla.

Schäuble zemřel ve věku 81 let. Rodina ho pohřbila na počátku ledna v bádenském Offenburgu, kde žil. Spolkový sněm se rozhodl uspořádat ještě oficiální politické rozloučení, aby tak ocenil jeho zásluhy pro Německo.

Schäuble, původním povoláním právník, se stal nejdéle sloužícím německým poslancem. Ve Spolkovém sněmu zasedl v roce 1972 a odešel z něj až v roce 2021. V letech 1998 až 2000 byl také předsedou CDU, v jejímž čele nahradil Helmuta Kohla.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi