Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Česká iniciativa nákupu munice pro Ukrajinu: Nizozemí přispěje 100 miliony eur, připojí se 15 zemí

Autor: ČTK - 
26. února 2024
23:16

K české iniciativě nákupu dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii by se podle odhadů premiéra Petra Fialy mohlo připojit až 15 států. Nizozemský premiér Mark Rutte vzápětí oznámil, že jeho země přispěje 100 miliony eur (asi 2,5 miliardy korun). Oba premiéři dnes hovořili s novináři v Paříži po skončení summitu o pomoci Ukrajině, který svolal francouzský prezident Emmanuel Macron. Nákup a dodání munice by podle Fialy měly proběhnut v následujících „týdnech až měsících“.

„V průběhu jednání se řada států k (české) iniciativě přihlásila nebo mně v kuloárech kolegové říkali, že o ní rychle budou jednat. Myslím, že nakonec tato akce bude mít velkou podporu, odhaduji to tak na 15 států,“ uvedl český premiér v Paříži po dnešní vrcholné schůzce.

Myšlenku nakoupit ve třetích zemích stovky tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu bránící se ruské invazi poprvé veřejně oznámil český prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci v polovině února. Podle Pavla má Česko možnost v nejmenovaných zemích mimo EU nakoupit až půl milionu dělostřeleckých granátů ráže 155 milimetrů a 300.000 kusů ráže 122 milimetrů.

Britský list Financial Times s odvoláním na nejmenované zdroje napsal, že nákup by měl stát 1,5 miliardy dolarů (35 miliard korun). České úřady na dotaz ČTK částku nepotvrdily, ani neuvedly, z jakých zemí má ČR dotyčnou munici možnost nakoupit.

Video se připravuje ...
Další videa