Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vzkaz Navalného ze záhrobí: „Celá putinovská elita je naprosto zkorumpovaná a koloniálně smýšlející“

Autor: DVL, swp - 
27. února 2024
05:00

Britskému zpravodaji Sky News se podařilo získat jeden z posledních rozhovorů s opozičním lídrem Alexejem Navalným ještě v době, kdy byl zdravý. Zmínil v něm korupci, ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho elitu, ale zkritizoval také Západ a to konkrétně Velkou Británii a její právníky, kteří Putinovi a jeho kumpánům umožnili si v zemi schovávat peníze.

Britské zpravodajství Sky News získalo jeden z posledních rozhovorů s opozičním lídrem Alexejem Navalným natočeným před čtyřmi lety, kdy byl ještě zdravý a mimo vězení. 

O několik měsíců poté, co proběhl rozhovor, byl otráven a následně strávil tři roky ve vězení, kde i nakonec zemřel. Nikdy nebylo nevyhnutelné, aby se Rusko vydalo cestou, jakou se vydalo za Putina, věřil vždy Navalnyj. 

Putinovská zkorumpovaná elita

„Celá putinovská elita je naprosto zkorumpovaná a je naprosto koloniálně smýšlející. Přestěhovali všechny své rodiny, své děti, svůj majetek na Západ a chovají se k naší zemi, jako kdyby to byla zóna volného lovu, a přesně tak to funguje,“ řekl v rozhovoru opoziční lídr.

Navalnyj a jeho organizace bojovali s mimořádnou odvahou proti této korupci, a to prostřednictvím videí, která ukazují okázalý životní styl Putina a jeho elit.

Rozhovor poskytuje i pohled na to, co to znamenalo pro jeho zaměstnance a příznivce: „Pravděpodobně bude obtížné najít v naší kanceláři jedinou osobu, která nebyla zatčena po dobu 10, 15 nebo 30 dní. A mnoho z nich je v trestním řízení.“

Na vině je Západ

Některá z nejsilnějších slov Navalného šla však směrem proti Západu a to zejména proti Velké Británii. Navalnyj totiž uvedl, že právníci a další osoby umožnili ve Velké Británii Rusům převádět peníze. „Tito lidé budou vypadat velmi civilizovaně, rádi si s nimi popovídáme, budou-li sedět vedle nás, budou mít kravatu a slušné vystupování a zároveň slouží zájmům naprostých, úplných banditů," řekl na jejich adresu Navalnyj. 

Je to usvědčující obvinění ze záhrobí, jak Velká Británie údajně umožnila Putinovi a jeho kumpánům schovat své špinavé peníze v zahraničí.

Jeden ruský exulant, který Navalného znal, zpravodajství Sky News řekl, že sankce uvalené Velkou Británií po smrti Navalného byly rovněž nedostatečné. „Měl rád humor, takže mám pocit, že by se v tuto chvíli zasmál, protože z toho, co jsme viděli v posledních dnech, pokud je toto vše, co uvidíme v reakci na Navalného smrt, vypadají sankce docela slabě a trochu pateticky,“ uvedl zdroj.

Navalnyj vždy věřil, že se Rusko stane svobodnější a otevřenější. „Doufám, že za 10 let, pokud se mnou znovu uděláte rozhovor, vám budu moci říct, jak se nám podařilo překonat zkorumpované praní špinavých peněz,“ doufal šéf opozice.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

Zobrazit celý online

Video  Bývalý velvyslanec Ukrajiny: Mobilizace je nevyhnutelná. Každý by měl být připraven chránit svoji zem  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Petr Kolar ( 27. února 2024 11:38 )

Navalný neuvedl nic, co by se roky nevědělo. Ale to stejné platí pro všechny velmoci (US, Čína). A pokud jde o korupci, tak to platí snad pro celý svět s pár výjimkami. Korupce je doma v Asii, Africe, Jižní Americe, střední a východní Evropě, Balkán.
Korupce umožnila vznikl oligarchů, díky nim je ve východní Evropě (Rusko, Ukrajina) roky bída. Nelze se divit Ukrajincům že před mobilizací utíkají do ciziny - kdo by chtěl bojovat za zemi kde se vše rozkrade a je chudobincem Evropy.

Tara-Tara ( 27. února 2024 08:40 )

jděte už s tím Navalným někam...už to stačilo

dynaty ( 27. února 2024 08:30 )

zkorumpovaní politici jsou všude, jen někde je to víc vidět 😨

Zobrazit celou diskusi