Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Top momenty summitu V4: Vypískaný Fico, napětí na tiskovce a úprk k prezidentům

  • Autor: Markéta Mikešová,ČTK - 
    28. 2. 2024
    05:00

    Nikdy nebyly názory uvnitř Visegrádské skupiny (V4) tak rozdílné, jako nyní. Ukázala to úterní schůzka, které se v Praze účastnili visegrádští premiéři – Petr Fiala, Robert Fico, Donald Tusk a Viktor Orbán. Hned úvodem dne byli Fico a Orbán kvůli svému postoji k Ukrajině vypískáni přítomnými demonstranty, napětí pak provázelo i odpolední tiskovou konferenci. A zatímco Tusk se v druhé části dne odebral za českým prezidentem, maďarského a slovenského premiéra přivítal exprezident Miloš Zeman. Orbán nevynechal ani návštěvu Václava Klause.

  • 1.Tusk přemýšlel, zda V4 nepohřbít

    Orbán je stálicí, v čele maďarské vlády stojí roky. Ostatní zahraniční premiéři visegrádské čtyřky se však v posledních týdnech vyměnili. Do čela polské vlády se postavil Donald Tusk, do čela slovenské zase Robert Fico. Bylo to poprvé, co se V4 v tomto složení sešla.

    Orbán a Fico přitom zastávají stále odmítavější postoje k Ukrajině, respektive k vojenské pomoci napadené zemi. Jejich výroky začínají být tak radikální, že ještě před zahájením úterního jednání se Tusk zamýšlel, jestli má visegrádská čtyřka vůbec smysl. Podle něj to měla „rozseknout“ právě tato schůzka v Praze.

    V4 toho podle Tuska hodně dokázala v době, kdy všichni její představitelé byli „demokraty“ a „rozhodnými stoupenci posilování Západu“. Poláci, Češi, Maďaři a Slováci mají podle polského premiéra „objektivně vzato téměř výlučně shodné zájmy,“ a to i ve sféře bezpečnosti.

    Fiala: Potřebujeme nacházet jednotu, i když je to složité

    Ani českého premiéra Petra Fialu (ODS) setkání s Ficem a maďarským premiérem Viktorem Orbánem kvůli rozdílnosti v názorech podle jeho slov netěšila, dialog má ale za důležitý pro hledání evropského konsensu.

    Alternativa, že „se nebudeme bavit“, podle něj hrozí zablokováním některých rozhodnutí důležitých pro bezpečnost a budoucnost země. „Potřebujeme nacházet jednotu v klíčových věcech pro EU, i když je to složité. I pro to setkání ve formátu V4,“ dodal.

    „Všichni si přejeme mír, ale k míru je jediná cesta, že zabráním agresorovi, aby naplnil své cíle. Nebudeme ustupovat nespravedlnosti, agresivní válce, zlu, ale pomůžeme těm, kteří jsou nespravedlivě napadáni, se bránit,“ konstatoval Fiala už v pondělí na Ficovu adresu.

    Premiéři zemí V4 dorazili na jednání do Prahy (27.2.2024) Premiéři zemí V4 dorazili na jednání do Prahy (27.2.2024) | ČTK / Deml Ondřej

  • 2.Vypískaný Fico a Orbán

    Odlišné postoje k Ukrajině nebyly proti srsti jen Fialovi a Tuskovi. Před Lichtenštejnským palácem v Praze, kde se jednání premiérů V4 odehrávalo, stála skupina demonstrantů s transparenty namířenými proti maďarskému a slovenskému premiérovi. „Fico, čo robíte tam v tej Putinove riti?“ stálo například na jednom plakátu. Protestující pak Orbána a Fica hlasitě vypískali.

    Video  Fico na návštěvě v Praze, dav ho vypískal  - Blesk
    Video se připravuje ...

    Zatímco Orbán působil po vystoupení z vozu zaskočeně, že na něj lidé v české metropoli pokřikují, Fico rozhozený nebyl. K demonstrantům přišel a s úsměvem na tváři je pozdravil – ostatně na odpor musí být zvyklý, v Bratislavě se proti jeho vládě demonstruje téměř každý týden.

    Fiala jako hostitel na všechny přijíždějící premiéry před palácem čekal a podal si s nimi ruce. Už dříve uvedl, že se měli bavit o rozšiřování EU, situaci na Ukrajině, regionální spolupráci, obranné spolupráci, energetice a migraci.

    Premiéři zemí V4 dorazili na jednání do Prahy (27.2.2024) Premiéři zemí V4 dorazili na jednání do Prahy (27.2.2024) | ČTK / Deml Ondřej

  • 3.Útoky a neshody na tiskovce

    Že ve visegrádské čtyřce panuje na pomoci Ukrajině odlišný názor, potvrdila tisková konference po jednání. Dokonce se dalo mluvit o napětí při dotazech na Fica i Orbána, jak si představují nevojenské řešení konfliktu na Ukrajině a zda by se tedy podle nich napadená země měla vzdát nějakého území.

    Fico v té souvislosti kritizoval pondělní summit v Paříži o pomoci Ukrajině, který označil za militantní. „Neslyšel jsem tam jediné slovo o míru a mírových jednáních,“ řekl. Fiala reagoval slovy, že jeho hodnocení je naprosto odlišné. „Jak dosáhnout míru bylo jeho hlavní téma,“ uvedl.

    Fico také reagoval ostře na dotaz reportérky ze slovenské veřejnoprávní stanice, které se ptal, kde působí. Z hloučku novinářů se v té chvíli slovensky hlasitě ozvalo, že takový dotaz není relevantní. Fico vede s některými médii ve své vlasti dlouhodobě spory, například v listopadu ohlásil bojkot čtyř médií včetně nejsledovanější slovenské televize Markíza s tím, že podle něj otevřeně projevují nepřátelské politické postoje zveřejňováním nepravdivých či neúplných informací nebo zamlčováním informací.

    Orbán: Visegrád žije

    S diskuzí byl ale slovenský premiér obecně spokojen. Zmínil, že v minulosti absolvoval řadu nudných technických jednání V4. „Dnes jste mi nedali ani vteřinu, abych si zazíval. Toto jednání bylo jedno z nejpodstatnějších,“ řekl kolegům. Důležitost dnešního jednání podle něj dokazuje i vysoká účast médií. „V4 je důležitá regionální instituce,“ dodal.

    Orbán řekl, že Visegrád žije. „Dnešní jednání mě o tom přesvědčilo. Rozdíly v názorech jsme schopní akceptovat, Maďarsko je nadále připravené v této spolupráci pokračovat,“ řekl. Existují podle něj důvody, proč by země V4 měly spolupracovat. Pokud by u určitých témat nepostupovaly společně, byly by na tom hůř. Jako příklad zmínil postup proti migraci. „To bude nadále tématem a vyplatí se nám spolupracovat i do budoucna,“ dodal.

    Fiala doplnil, že země neskrývají některé výrazné rozdíly ve vnímání a interpretaci příčin ruské agrese na Ukrajině, které jsou velmi podstatné. „Ale v otázkách jako zemědělství, energetika, migrace má smysl rozvíjet společný postoj států střední Evropy vycházející ze společných podmínek a zkušeností,“ řekl. V některých otázkách jsou podle Fialy země rozdělené dvě proti dvěma, v jiných je to tři proti jedné, ale někde čtyři proti nule.

    Premiéři zemí V4 dorazili na jednání do Prahy (27.2.2024) Premiéři zemí V4 dorazili na jednání do Prahy (27.2.2024) | Blesk:Jakub Poláček

  • 4.Návštěva hned tří českých prezidentům

    Oficiální program setkání premiérů Visegrádské skupiny tím skončil. Jednotliví šéfové vlád si ale naplánovali další jednání. Tusk zamířil na Hrad za českým prezidentem Petrem Pavlem. „Je dobré mít v Evropě spojence, jako jsou Češi,“ řekl o setkání polský premiér.

    To Orbán a Fico spěchali do Dejvic za exprezidentem Milošem Zemanem, který se nikdy netajil tím, že k oběma politikům drží sympatie. Schůzka trvala zhruba 40 minut, podávaly se na ní řízečky a jednohubky a byla podle bývalé české hlavy státu přátelská. Obohacující podle něj byla v tom, že jde o politiky, kteří mají svůj vlastní názor a nekopírují názory ostatních.

    Tématem setkání byla pomoc Ukrajině napadené Ruskem. „Lišíme se v názoru na formu této pomoci. Avšak shodujeme se, že tato pomoc, ať už humanitární, nebo vojenská, by měla vyústit v mírové řešení,“ řekl Zeman. Dodal, že případné vyslání vojáků NATO na Ukrajinu by považoval „za nepříliš originální začátek třetí světové války“.

    Nechyběl Klaus

    Orbán si pak ještě odskočil za dalším českým exprezidentem, Václav Klausem. Na síti X to prozradil Zoltan Kovacs z kabinetu maďarského premiéra. Promluvil o tom také manažer Institutu Václava Klause Petr Macinka.

    Klausovo setkání s Orbánem se podle Macinky neslo v přátelském duchu. Macinka uvedl, že Orbán navštívil Institut Václava Klause společně s dvěma ministry své vlády. Předmětem schůzky byly detaily z dnešního summitu Visegrádské skupiny v Praze. „Viktor Orbán se zajímal také o pohled pana Klause na českou politiku,“ řekl Macinka. Řešil se i nově zvolený maďarský prezident Tamás Sulyok.

    Premiéři Viktor Orbán a Robert Fico u exprezidenta Miloše Zamana. (27.2.2024) Premiéři Viktor Orbán a Robert Fico u exprezidenta Miloše Zamana. (27.2.2024) | Blesk:Rusinova Maria

e.lesanova ( 28. února 2024 18:51 )

Podobné články asi píší novináři "na koksu"...Vypískaný, úprk, napětí...V NORMÁLNÍM plátku by letěl na hodinu 👎

roxin ( 28. února 2024 13:16 )

My vám ALE Pica ZÁVIDÍME TO JEN TI PROZÁPADNÍ NE KTEŘÍ SI ZVOLILI PO 34 LETECH OPĚT KOVANÉHO SOUDRUHA KOLABORANTA KTERÝ PO PŘETOČENÍ KABÁTU SE STAL PROZÁPADNÍM ALE STÁLE SOUDRUHEM!!!

Uživatel_5706595 ( 28. února 2024 11:37 )

Nejhorší z nich je Nutella…řiťolezec UA a Bruselu.

Frantisek Chuchma ( 28. února 2024 11:21 )

w.mojko ( 28. února 2024 11:17 )

👍 👍 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa