Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala hostil summit zemí V4. Fica dav vypískal, v názorech na Ukrajinu se premiéři neshodli

Autor: ČTK - 
27. února 2024
15:05

Do pražského Lichtenštejnského paláce se dnes sjeli premiéři Slovenska, Polska a Maďarska na jednání s českým předsedou vlády Petrem Fialou (ODS). Klíčovým tématem byla válka na Ukrajině. A zatímco v názoru na to, že ruská agrese je hrubým porušením mezinárodního práva a že Ukrajina potřebuje pomoc, se premiéři shodli, liší se v názoru na její příčiny i na formy pomoci, které jsou ochotny napadené zemi poskytovat. Po jednání to řekl český premiér Petr Fiala (ODS). K dějišti summitu dorazili kvůli názorům slovenského a maďarského premiéra desítky demonstrantů. 

Země visegrádské čtyřky se podle předsedy české vlády liší v názorech na příčiny ruské agrese na Ukrajině i na formy pomoci, které jsou ochotny napadené zemi poskytovat. Česko a Polsko poskytují Ukrajině i vojenskou pomoc. Maďarsko a Slovensko tento postoj nesdílejí, ale jsou připraveny se podílet jinak - humanitárně či finančně, poznamenal Fiala.

Kvůli postoji Bratislavy a Budapešti k válce na Ukrajině bylo podle polského premiéra Donalda Tuska po pražském summitu třeba zhodnotit, zda má visegrádská čtyřka ještě smysl. Po jednání Tusk uvedl, že země V4 mohou alespoň částečně spolupracovat v pomoci Ukrajině, po dnešní diskusi by podle něj podpora pro napadenou zemi měla být jednoznačnější. 

„Neposíláme zbraně na Ukrajinu. Neposíláme je ani s vojáky, ani bez vojáků. Poskytneme ale veškerou pomoc, která je mimo tento okruh. Humanitární pomoc, dále provádíme výcvik lékařů působících ve válce, pomáháme uprchlíkům, při rekonstrukci energetické struktury,“ dodal Orbán.

Země V4 mohou alespoň částečně spolupracovat v pomoci Ukrajině, po dnešní diskusi by podpora pro napadenou zemi měla být jednoznačnější, míní polský premiér Donald Tusk. Předseda slovenské vlády Robert Fico řekl, že nevěří ve vojenské řešení konfliktu na Ukrajině. Naopak věří v okamžité zastavení palby a v mírové jednání, uvedl.

Slovenský premiér Robert Fico o víkendu uvedl, že si Západ nedokáže přiznat, že jeho strategie prodlužování konfliktu masivní podporou Ukrajiny penězi a zbraněmi a sankcemi proti Rusku nefunguje. Fico kritizoval Evropskou unii za to, že nevyužívá svou váhu k prosazení okamžitého příměří a uzavření míru. K příčinám ruského vpádu na Ukrajinu zařadil také nenaplnění údajných slibů, že se NATO nebude dále rozšiřovat na východ.

Fiala svolání premiérského summitu uskupení, kterému Česko předsedá od poloviny minulého roku, dlouho odkládal. Zdůvodňoval to polskými a slovenskými volbami i názorovými nesoulady. Po svolání schůzky na dotaz ČTK Fiala minulý týden odpověděl, že o některých otázkách spolu země V4 mluvit musí, zmínil při tom migraci, zemědělství nebo energetiku.

Fiala schůzky ve formátu V4 považuje za důležité pro hledání konsenzu v Evropě, i když z jednání s Ficem a maďarským premiérem Viktorem Orbánem nemá pro jejich názory „největší radost“. Tusk prohlásil, že dnešní summit ukáže, zda má V4 ještě smysl, nebo nikoliv. Ficův projev k druhému výročí války na Ukrajině ho šokoval.

Fiala mezitím poděkoval Tuskovi za produktivní a přátelský dialog. 

„Ve společné snaze posílit evropskou bezpečnost jsem dnes jednal s polským premiérem Donaldem Tuskem o možnostech spolupráce v oblasti obrany, situaci na Ukrajině, migraci, energetické bezpečnosti a dalším vývoji Evropské unie. Jsem rád, že Polsko zůstává naším silným spojencem a přítelem. V pohledu na situaci na Ukrajině se zcela shodujeme a jsme silně připraveni na podporu Ukrajiny i hledání dalších cest, jak podporu zvýšit. Ukrajina bojuje proti ruské agresi za bezpečnost v Evropě, nejen za svou suverenitu. Bezpečnost našich občanů je prioritou, stejně jako rozvíjení dobrých česko-polských vztahů," uvedl na X. 

U Lichtenštejnského paláce se sešly desítky lidí na protest proti Orbánovi a Ficovi. Měli s sebou české a ukrajinské vlajky a vlajky Evropské unie. Někteří nesli transparenty odkazující na to, že se Fico postavil na stranu ruského prezidenta Vladimira Putina. Na Orbána a Fica lidé pískali a křičeli „hanba“. Fico směrem k bariéře, za kterou protestující stáli, popošel a ironicky jim pokynul. Na místě jsou strážníci a členové antikonfliktního týmu.

Zemědělství i energetika

Premiéři mluvili i o aktuálních problémech v zemědělství, energetice či migraci. Členové Visegrádské skupiny se mimo jiné shodují, že nyní nechtějí měnit zakládací smlouvy Evropské unie.

Fiala řekl, že V4 se shoduje na nutnosti upravit společnou zemědělskou politiku v tom smyslu, aby se omezila byrokracie a regulace. “Situaci bereme vážně. Jsme si vědomi problémů, které mají naši a evropští zemědělci, a je potřeba s tím něco udělat," řekl český premiér. Zemědělci musí mít lepší podmínky pro produkci kvalitních potravin za přijatelné ceny, ale i k péči o krajinu a venkov, doplnil.

Úpravy by se měly týkat i Zelené dohody, uvedli Fiala i polský premiér Donald Tusk. “Budeme pracovat také nad úpravou dohody o volném obchodu s Ukrajinou," dodal Tusk. Politici zmiňovali nutnost zachovat konkurenceschopnost zemědělských výrobků.

V4 má shodu i ohledně dalšího rozvoje a využívání jaderné energie, shoduje se i na tom, že chce spolupracovat v boji s ilegální migrací. “Důsledné kroky v boji s ilegální migrací jsou něčím, co potřebujeme," uvedl Fiala.

Video  Fico na návštěvě v Praze, dav ho vypískal  - Blesk
Video se připravuje ...

pindal ( 1. března 2024 22:24 )

Životní úroveň vám klesla kvůli vaší blbosti,ne kvůli Ficovi. 😃

pindal ( 28. února 2024 20:04 )

Já osobně dnešní politiky beru za loutky,ne všechny.Opravdových pár politiků svádí boj s přemírou loutek,si myslím.Lidem je to jedno a s tím se počítá v režii loutkařů.Lidem stačí,když si mohou zalížovat a mohou do lesa.Pokud jim ale vezmou i les,tak to by je mohlo opravdu n..rat. 😨

pindal ( 28. února 2024 19:35 )

Síla,to je ta demokracie.Kde ji Fiala bere je pro Čechy záhada. 😨 No,někomu stačí,všechny obrat a sám si přidat. 😃

pindal ( 28. února 2024 18:54 )

To jo,ale je docela hezkej. 😁

pindal ( 28. února 2024 18:51 )

Fiala se tváří jako mistr světa i jeho ironický úsměv.Musí se cítit velmi chráněný,je to úsměv z pozice síly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa