Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fico v projevu mluvil o „falešném démonizování“ Putina. Je na jeho straně, tvrdí média

Autor: ČTK - 
25. února 2024
12:34

Slovenský premiér Robert Fico se postavil na stranu ruského prezidenta Vladimira Putina, kterého podle něj na Západě "falešně démonizují", okomentovala ukrajinská agentura Unian projev předsedy slovenské vlády k druhému výročí války, rozpoutané vpádem ruských vojsk na Putinův rozkaz. "Slovenský premiér si myslí, že válka Ruska 'začala běsněním ukrajinských neonacistů'," pozastavil se v titulku na svém webu deník Ukrajinska pravda.

Právě potřebou „denacifikovat“ sousední zemi odůvodňoval Putin svůj rozkaz ke vpádu vojsk na Ukrajinu, přestože krajní pravice na Ukrajině podle výsledků voleb sehrává jen okrajovou roli a do čela země si Ukrajinci zvolili prezidenta židovského původu. Ruská invaze rozpoutala nejkrvavější konflikt v Evropě od druhé světové války, trvající již déle než dva roky.

„Fico se postavil na obranu Putina,“ napsala agentura Unian o Ficově vystoupení. „Slovenský premiér neuvedl vůbec nic konkrétního o tom, za jakých podmínek může být uzavřen mír mezi Ukrajinou a Ruskem,“ dodala k pasáži Ficova projevu, ve kterém kritizoval Evropskou unii, že jen podporuje vzájemné zabíjení Slovanů, ale nevyužívá svou váhu pro okamžité příměří.

Ukrajinska pravda připomněla i další Ficova vyjádření před lednovou schůzkou s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem v Užhorodu, především tvrzení, že Ukrajina se bude muset podstoupit část svého území Rusku a že v Kyjevě se vede naprosto normální život.

„V záplavě vyjádření podporujících zabíjení Ukrajinců a Rusů a naivním přesvědčení, že konflikt na Ukrajině má jen vojenské řešení se mi zdá vhodné říci při příležitosti druhého výročí války na Ukrajině i něco jiné, prohlásil Fico na úvod projevu.

V něm opět tvrdil, že sázka Západu na vítězství Ukrajiny ve válce s Ruskem selhala, ale Západ si nedokáže přiznat, že jeho strategie prodlužování konfliktu masivní podporou Ukrajiny penězi a zbraněmi a sankcemi proti Rusku nefunguje. Rusko podle něj není na kolenou, ani politicky, ani ekonomicky, ve válce dosáhlo větších územních zisků než Ukrajina a také přizpůsobilo vojenskou výrobu novým podmínkám. Jediné, co podle Fica válka přináší, jsou tisíce zabitých a zmrzačených Ukrajinců a Rusů. Válka představuje porušení mezinárodního práva, avšak podle něj začala již v roce 2014 “řáděním ukrajinských neonacistů„.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Fico také kritizoval Evropskou unii, jejímž jediným plánem je podle premiéra podporovat “vzájemné zabíjení Slovanů„, ale nevyužívá svou váhu k prosazení okamžitého příměří a uzavření míru. K příčinám ruského vpádu na Ukrajinu zařadil také údajné klamání Ruska, že se NATO nebude dále rozšiřovat na východ, a že případný vstup Ukrajiny do NATO představuje dobrý základ pro třetí světovou válku. A na řečnickou otázku, co bude za rok, si sám odpověděl, že se ještě více zaplní ukrajinské a ruské hřbitovy a zase zazní “tupé projevy„, jak Ukrajina bojuje za svobodu a nezávislost Slovenska.

Video  Zelenskyj se v Mnichově sešel s Petrem Pavlem: Děkoval Česku za balíčky pomoci Ukrajině  - Sociální síť X - Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa