Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejnebezpečnější odstřelovačka Ukrajiny: „Kdybych mohla, Putina bych zabila!“

Autor: DVL, swp - 
25. února 2024
09:05

„Samozřejmě bych ho zabila, kdybych mohla," tvrdí nejnebezpečnější odstřelovačka Ukrajiny 44letá Olena Bilozerská a dodává, že Putina nakonec zavraždí vlastní stoupenci. Varovala také před ruskou nenažraností - po Ukrajině by mělo následovat Moldavsko, Polsko a Finsko. Napsal o tom britský deník Daily Mail.

Ukrajinská nejnebezpečnější odstřelovačka tvrdí, že Putin bude „zavražděn vlastními nohsledy“ a varovala, že by ho zabila, kdyby mohla. 44letá Olena Bilozerská řekla, že se Putin „nedožije mezinárodního tribunálu, kde by měl být souzen“, protože věří, že „bude zabit vlastními nohsledy“, jakmile si „ruská elita uvědomí, že Putinova vláda pro ně přestává být výhodná“. 

„Samozřejmě bych ho zabila, kdybych mohla - je ale nerealistické, že bych vůbec dostala takovou šanci,“ řekla Olena, která zneškodnila nejméně 10 ruských cílů v donbaských zákopech. 

Putina popsala jako „neschopného člověka“ a varovala, že pokud uspěje ve své invazi na Ukrajinu, další sousední země jako Moldavsko, Polsko nebo Finsko budou další na řadě. Odstřelovačka dodala, že Rusko lze porazit jedině v boji, protože „ruští politici nikdy nedodrží své sliby“ a porušili by všechny dohody. 

Celebritou na Ukrajině

Olena se připojila k ukrajinské armádě jako dobrovolná odstřelovačka v Dnipru v roce 2014, kdy pracovala v Kyjevě jako novinářka, než se stala vojákyní na plný úvazek v Ukrajinské námořní pěchotě v roce 2018. Byla odvolána v roce 2020, ale vrátila se poté, co Rusko zaútočilo na Ukrajinu v únoru 2022 a stále slouží ve speciální jednotce Artan.

Na Ukrajině je něco jako celebrita kvůli své úspěšné knize „Deník ilegální vojákyně“, což znamená, že v prvních letech své vojenské služby dobrovolníci jako ona nemohli technicky vzato bojovat na frontě, ale zákon byl změněn v roce 2016. 

Byla známá jíž před válkou díky své opoziční žurnalistice, kdy jí hrozilo vězení pod vládou Viktora Janukovyče, který byl sesazen během Euromajdanu. 

Olena řekla, že válka je nyní těžší ve srovnání s boji v letech 2014 a 2017 kvůli tomu, že ruské drony jsou schopny detekovat člověka téměř kdekoli. 

Nyní plánuje a řídí útoky jako důstojnice v ukrajinské obranné zpravodajské jednotce. Podle Oleny musí Ukrajina bojovat nadále, aby opět získala kontrolu nad územím, které Rusko okupuje. „Poté se musí Ukrajina od Ruska izolovat pomocí spolehlivých a dobře opevněných hranic, posílit armádu a nakonec se připojit k NATO,“ uvedla ostřelovačka. 

Žádné výčitky

Už dříve řekla, že nemá žádné výčitky ohledně žádného muže, kterého zabila anebo zranila na bojišti. „Morální muka za vraždu člověku vymysleli lidé, kteří ve válce nikdy nebyli. Ozbrojený nepřítel není člověk, ale cíl. Zaútočíš na moji zemi - jsi cíl. Pokud to neudělám, může zabít mě anebo mého spolubojovníka,“ vysvětlovala Olena. 

Svěřila se také s tím, že o těch, které zabila, nepřemýšlí. „Když se nepřítel plíží k mojí pozici, aby mě zabil, přemýšlí nad tím, jestli mám manžela, rodiče, děti? Samozřejmě, že ne. A já nad hloupými věcmi také nepřemýšlím. To je pro filmy a knihy. V reálném životě ten, kdo nad tím přemýšlí, je už mrtvý," svěřila se.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa