Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Summit Visegrádu: Jihokorejský prezident ocenil zdejší průmysl, s Babišem řešil dostavbu Dukovan

Aktualizováno -
4. listopadu 2021
13:48
Autor: ČTK - 
4. listopadu 2021
07:35

Lídři států Visegrádské skupiny a Jižní Koreje po dnešním jednání v Budapešti vyzdvihovali spolupráci mezi V4 a asijskou zemí a avizovali další rozvoj tohoto partnerství. Jihokorejský prezident Mun Če-in před novináři hovořil o snaze prohlubovat spolupráci ve vědě a technice a také v mezilidských vztazích.

Podle lídra Jižní Koreje se účastníci summitu dohodli, že ještě více propojí silné stránky svých zemí. Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko označil za rodící se centrum průmyslové výroby. Maďarský premiér Vitkor Orbán zase o visegrádské čtyřce a Jižní Koreji hovořil jako o pěti příkladech úspěchu a uvedl, že doufá v rozšíření spolupráce do nových oblastí ekonomiky a vědy.

Účastníci summitu probírali i globální otázky včetně klimatické politiky či obnovy po pandemii covidu-19. Mun Če-in na tiskovém briefingu v této souvislosti zdůraznil potřebu spravedlivé distribuce vakcín ve světě či koordinovanou realizaci jihokorejského plánu ekologické transformace se „zelenou dohodou“ Evropské unie. První summit V4 s účastí korejského prezidenta proběhl roku 2015 v Praze.

Babiš měl v Budapešti na programu také jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem. Před odletem z Prahy uvedl, že se šéfem maďarské diplomacie probírá ekonomická témata a že na dnešní schůzku jde mimo jiné s cílem dozvědět se, „jak to vlastně má Maďarsko s plynem“.

Babišův program v Budapešti pak uzavřelo bilaterální jednání s jihokorejským prezidentem. Když se Babiš s Mun Če-inem před třemi lety setkal v Praze, mluvilo se mimo jiné o jaderné energetice v souvislosti se zájmem jihokorejské společnosti KHNP o dostavbu jaderných bloků v ČR. I nyní Babiš potvrdil, že je Korejská republika „jedním z potenciálních dodavatelů jádra v rámci tendru pro Dukovany“.

Video  Premiér Babiš o vzniku republiky i zdraví prezidenta Zemana  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

ruda43 ( 4. listopadu 2021 15:46 )

ruda43 ( 4. listopadu 2021 15:46 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa