Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vyslání vojáků na Ukrajinu? Vedla se ostrá debata, řekl Duda o summitu v Paříži

Autor: ČTK - 
27. února 2024
13:43

Nejbouřlivější diskuse se na pondělním pařížském summitu o pomoci Ukrajině vedla ohledně vyslání vojáků západních armád na Ukrajinu, řekl polský prezident Andrzej Duda novinářům. K žádnému rozhodnutí tato debata podle něj nevedla a sama otázka nevyvolala žádné nadšení.

„Nejvášnivější debata se vedla ohledně vyslání vojáků na Ukrajinu,“ řekl Duda v závěru svého vystoupení, zveřejněného na webu prezidentské kanceláře. „Tady také vůbec nenastalo porozumění v této věci. Názory se liší. Musím zdůraznit, že k žádnému rozhodnutí nedošlo,“ prohlásil. „Nadšení nebylo,“ dodal na dotazy novinářů s tím, že nemůže zabíhat do podrobností. Účastníci podle něj byli otevřenější ohledně vyslání sil, které by Ukrajině pomohly při odminování či při střežení hranic.

Polský prezident také připustil rozdílné názory na dodávky zbraní dalekého doletu, ale upozornil, že to jsou jednotlivé státy, které rozhodují, jakou pomoc Ukrajině poskytnou.

Za nejdůležitější závěr pondělního summitu, který svolal francouzský prezident Emmanuel Macron, označil ujednání, které podle něj budí naděje, že se v krátkém čase podaří společnými silami zorganizovat významné dodávky munice Ukrajině. „Zazněl velice konkrétní návrh. Nemohu říci podrobnosti, ale skutečně je to něco, co Ukrajina ohromně potřebuje,“ řekl. „Počítám s tím, že v nejbližší době se to povede uskutečnit,“ dodal.

„Neplánuje se vyslání polských vojáků na Ukrajinu a toto stanovisko prezident vyložil na schůzce v Paříži. Tento postoj předem konzultoval s premiérem Donaldem Tuskem,“ řekl serveru Wirtualna Polska nejmenovaný spolupracovník Andrzeje Dudy. „Polsko nepošle vojáky na Ukrajinu a nepřipojí se k uskutečnění nápadu poslat tam evropské jednotky,“ zdůraznil. Server připomněl, že v tomto duchu a smyslu se dnes v Praze vyslovil i premiér Tusk.

Video se připravuje ...
Další videa