Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rozlícení farmáři vtrhli na veletrh těsně před příjezdem Macrona. Zasáhla ochranka i policie

Autor: ČTK - 
24. února 2024
09:00

Desítky rozzlobených francouzských zemědělců dnes předčasně vtrhly do areálu zemědělského veletrhu v Paříži, kam jen chvíli poté dorazil prezident Emmanuel Macron. Informovala o tom agentura AFP, podle které na místě ráno panovala napjatá atmosféra.

Macron přijel na výstavu v Porte de Versailles kolem 08:00, aby se setkal s představiteli zemědělských odborů. Ve stejnou dobu demonstranti, někteří s píšťalkami, vtrhli k hlavnímu vchodu, kde propukly střety s ochrankou. Některým aktivistům z hlavního francouzského zemědělského svazu FNSEA, Mladých zemědělců a organizace Coordination rurale se nakonec podařilo prorazit bránu a předčasně vniknout do areálu, uvedla AFP.

Již v pátek večer několik desítek zemědělců demonstrovalo před veletržním areálem a někteří tam přenocovali. Přes den narušilo dopravu v hlavním městě asi 30 až 50 traktorů, které projížděly po pařížském městském okruhu. Poté farmáři i s traktory několik hodin setrvali u pařížské Invalidovny.

Macron se měl na úvod veletrhu zúčastnit debaty s představiteli zemědělských organizací. Svou účast ale v pátek odřekl poté, co farmáři kritizovali skutečnost, že na diskuzi obdrželi pozvánku i zástupci radikální ekologické organizace Soulèvements de la Terre (Povstání Země, SLT), a požadovali její zrušení. Místo diskuze Macron zamířil na soukromé setkání s některým odboráři před zahájením veletrhu.

Francouzští zemědělci protestují už několik týdnů proti nízkým výdělkům, silné regulaci a podle nich neférové konkurenci ze zahraničí. Nový premiér Gabriel Attal v reakci na demonstrace ohlásil nová opatření; do léta slíbil představit kompletní plán podpory zemědělství. Demonstrace to ale nepotlačilo.

Annika ( 24. února 2024 17:39 )

Tak se rozdeluje spolecnost,to je to co nackove WEF a USA chteji.

Soliter56O ( 24. února 2024 10:33 )

Mají ho tam prostě rádi ... )))))

Vít Vavrečka ( 24. února 2024 10:18 )

👍👍👍👍👍👍👍 přesně tak nějak jsem chtěl psát, řečeno vše

naidka ( 24. února 2024 09:17 )

Macron měl demonstrujícím říct, že jsou mezi nima ruští dezoláti, pak by to možná zabalili, po vzoru ČR. 😃 👎

Zobrazit celou diskusi