Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vláda ustoupila protestům farmářů. Ve Francii daň na naftu nezvýší, demonstrace zatím pokračují

Autor: ČTK - 
26. ledna 2024
21:42

Francouzská vláda po rozsáhlých protestech upustí od plánů na zvýšení daně na naftu využívanou pro zemědělské účely. Podle agentury Reuters to dnes oznámil premiér Gabriel Attal, který se tak snažil uklidnit hněv zemědělců hrozících zablokováním klíčových dopravních tepen vedoucích do hlavního města. Předák největších zemědělských odborů v zemi však vyzval farmáře, aby v demonstracích pokračovali i nadále.

Francouzští zemědělci dnes po zhruba dvou týdnech protestů zablokovali jednu z hlavních dálnic spojujících Paříž se severním městem Lille a Belgií. Chystali se také zablokovat další silnice vedoucí do Paříže, aby zvýšili tlak na Attalovu vládu, kterou obviňují, že pro ně nedělá dost.

Ve svém projevu, který Attal přednesl na farmě v horské obci Montastruc-de-Salies na jihozápadě Francie, také řekl, že jeho vláda „zemědělství postaví nade vše ostatní“. Tím, že Attal upustil od plánů na zvýšení daně na naftu pro zemědělské účely, vyhověl jednomu z hlavních požadavků zemědělců, poznamenala agentura AFP.

V zájmu „zjednodušení“ postupů rovněž Attal oznámil, že daňové slevy na toto palivo budou odečítány v okamžiku nákupu, a nikoliv až dodatečně na základě účtenky, a to „ode dneška až do léta“.

Předák největších zemědělských odborů FNSEA Arnaud Rousseau však vyzval zemědělce, aby pokračovali v demonstracích i přes Attalovo oznámení. „Rozhodli jsme se pokračovat v našem hnutí,“ řekl Rousseau francouzské televizi TF1. Attal podle něj „neodpověděl na všechny naše otázky“ a „neuklidnil“ hněv mnoha zemědělců.

Mnozí zemědělci ve Francii, která je největším zemědělským producentem v Evropské unii, tvrdí, že čelí rostoucímu tlaku ze strany maloobchodníků na snižování cen, což ohrožuje jejich živobytí. Zemědělské odbory si stěžují také právě na vládní daň na pohonné hmoty pro traktory, levný dovoz potravin ze zahraničí, nedostatečný přístup k vodě, nadměrnou byrokracii a ekologická pravidla.

Uživatel_5142568 ( 27. ledna 2024 10:57 )

Mrkněte Češi jak se má stávkovat to není tlachat v hospodě a potom nevědět co se děje

Zobrazit celou diskusi