Oblast Pas-de-Calais na severu Francie je jedna obří rovina. Od začátku roku tu bojují s velkou vodou, která páchá rozsáhlé materiální škody. Odvádět kvanta vody  má složitý systém kanálů a vodních cest. „Byla to pro nás nová věc, v Česku nic podobného nemáme,“ podotkl šéf záchranného útvaru Ivo Adámek.

Protesty u čerpadla

Český tým nasadil dvě mobilní čerpadla na vodní cesty, které nestíhaly vodu odvádět pryč. „Oblast byla zaplavená potřetí za dva měsíce. Lidé spílají vládě i místním politikům, že vodní cesty nečistí od bahna. Vedle jednoho z našich čerpadel se demonstrovalo, naštěstí poklidně,“ řekl Adámek.

Video
Video se připravuje ...

Velitel záchranného útvaru v Hlučíně Ivo Adámek o pomoci českých hasičů při povodních ve Francii. Michal Charbulák

Místní však nedávali najevo jen frustraci, ale také vděk. Ten byl pro Čechy velkou vzpruhou. „Nad rámec oficiální dodávky potravin nosili francouzské pochutiny, pití, poseděli s námi, dali kafe. Dalo nám to síly. Musím říct, že tolik dezertů jsem dosud snad ještě neochutnal,“ usmál se hasič Jiří Scheibinger.

Učili je česky

Jazykovou bariéru hasiči poctivě překonávali samostudiem francouzštiny z nejrůznějších mobilních aplikací. Na oplátku učili své kolegy česky. „Klasická slova jako ahoj, jak se máš, kávu nebo čaj. Někdy pomohla tradiční domluva přes ruce a nohy,“ řekl velitel Ivo Adámek.´

Druhá skupina českých hasičů odjela do Francie už v neděli. V pondělí se oba týmy potkaly, aby si předaly informace a zkušenosti.